Pierogi z soczewicą
Na farsz:
- 20 dag zielonej soczewicy
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka curry
- łyżeczka mielonejkolendry
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka kaszy mannej (nieobowiązkowo)
- 1,5 szklanki wody
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżka miękkiego masła (lub klarowanego)
- ok. 0,5 szklanki ciepłej wody
Do polania pierogów:
- granulat sojowy
- 3 łyżki masła (także klarowane)
Przygotowanie:Wypłucz soczewicę, zalej ją wodą, wrzucić przyprawy i gotuj, aż będzie prawie rozgotowana (gdy trzeba, dolewaj wody). Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, dodaj kaszę i gotuj jeszcze, mieszając, 2 min. W międzyczasie zagnieć ciasto tak, by było miękkie i elastyczne. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zaklejaj brzegi. Pirogi gotuj we wrzącej osolonej wodzie ok. 4 min po wypłynięciu. Przyrumień na maśle granulat z odrobiną wegety lub sosu sojowego i polej nim gotowe pierogi.
Kapusta z grochem
- 1 kg kiszonej kapusty
- 30 dag niełuskanego grochu
- 3 łyżki masła
- duża cebula
- łyżka mąki pszennej
- 3 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:Wypłucz groch i namaczaj w wodzie co najmniej 2 godz. przed gotowaniem. Odcedź, zalej w garnku z nieosoloną wodą i gotuj do miękkości, tak by się nie rozpadł. Odciśnij nadmiar soku z kapusty, jeśli jest za kwaśna, przepłucz zimną wodą, potem gotuj ją do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Połącz kapustę z grochem. Na 2 łyżkach masła zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj do kapusty. Na reszcie masła zrumień lekko mąkę i zalej odrobiną zimnej wody, żeby po dodaniu zasmażki do kapusty nie powstały mącxzne grudki. Połącz z kapustą z grochem. Dporaw do smaku solą i pieprzem.
Łazanki z kapustą i grzybami
- 250 g makaronu łazanki
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zahartuj i odcedź. Kapustę ugotuj do miękkości, odciśnij i drobno pokrój. Zagotuj grzyby, odcedź i pokrój je w paseczki. Zeszklij na maśle drobno pokrojoną cebulę, dodaj kapustę, grzyby, pieprz ziołowy, sól i czarny pieprz do smaku. Całość chwilę podduś, a potem wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Wegetariańska ryba po grecku
- mała paczka kotletów sojowych
- 5-6 marchewek
- duża pietruszka
- 0,5 średniego selera
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 0,5 szklanki mąki
- mała cebula
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego w proszku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:Zalej zimną wodą kotlety sojowe. Dorzuć do garnka pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodać łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę przyprawy do kurczaka, listki laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę sproszkowanego bulionu wegetariańskiego. Po zagotowaniu kotlety gotuj jeszcze ok. 4 min. Potem kotlety przecedź na durszlaku i ostaw do ostygnięcia. Zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler na tace o dużych oczkach. Wlej kilka łyżek oleju na patelnię, dorzucić warzywa, podsmażaj ok. 4 min na średnim ogniu. Dolej trochę i duś pod przykryciem ok. 15 min. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę, wymieszać, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do miseczki wsyp mąkę, łyżeczkę przyprawy do kurczaka, łyżeczkę bulionu, pieprz, szczyptę soli. Dolej tyle wody, by powstało ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Wymieszaj. Na rozgrzanej patelni z olejem usmaż zanurzone w cieście kotlety. Ułóż je na półmisku i przykryć warzywami.
Pasztet z pieczonego bakłażana i orzechów włoskich
- 2 duże bakłażany
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 2 cebule
- 0,5 główki czosnku
- 4-5 łyżek siemienia lnianego, zmielonego
- łyżeczka soli morskiej
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3/4 gałki muszkatołowej, startej
Przygotowanie:Całe bakłażany upiecz pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym w 180 st. C ok. 45-60 minut (muszą być miękkie). Orzechy zmiksuj na pył, dodaj upieczone bakłażany, cebulę, czosnek, siemię i przyprawy i miksuj przez 3-4 min. Masa powinna być gęsta, jednolita i aksamitna. Potem przełóż ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. C ok. 45 min. Pasztet można jeść na ciepło albo po schłodzeniu na zimno, ponieważ dobrze się kroi.
Sernik świąteczny
Na masę serową:
- 1 kg białego twarogu, zmielonego
- 2 szklanki cukru pudru lub fruktozy
- 1 op. cukru waniliowego
- 0,7 kostki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kaszy mannej
- 25 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka pomarańczowa lub olejek pomarańczowy
- 0,5 szklanki rodzynek
Na spód:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka orzechów włoskich, zmielonych
- 1 op. cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,7 kostki masła
Przygotowanie:Masa: Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Powoli dodawaj twaróg, cały czas miksując, a potem po trochu zmielone lub utłuczone ziemniaki. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczana, kaszę manna, aromat pomarańczowy i wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Dorzuć rodzynki.Ciasto: Zagnieć z masłem mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier. Wyklej ciastem spód tortownicy (o średnicy 24 cm). Na ciasto wylej masę serową i wstaw sernik do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 40-50 min w 170 st. C. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie.
Czekoladowy tort bez pieczenia
Na masę:
- 800 g nerkowców
- 3/4 szklanki ksylitolu (lubo cukru kokosowego)
- 3/4 szklanki kakao w proszku
- 1 puszka mleka kokosowego
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki świeżych żurawin
Na spód:
- 200 g mieszanych orzechów (np. laskowych i ziemnych)
- 250 g daktyli
- 1/3 szklanki świeżych żurawin
- szczypta soli morskiej
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie: Spód: Wszystkie składniki zmiksuj na kleistą masę − orzechy nie muszą być starte na pył. Masa powinna się kleić i zbijać w jedną kulę. Następnie przełoż ją na spód tortownicy i wyrównaj łyżką. Masa: Składniki miksuj ok. 5 min, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej masę wylewamy do tortownicy na spód. Tort wstaw na noc do lodówki, potem udekoruj żurawiną.