Gotuj razem z dziećmi. Bezpłatne warsztaty w Art Hotelu

4 bezpłatne warsztaty kulinarne, kilkaset wypełnionych zdrowiem słoików i bezcenna radość – tak ma wyglądać projekt #ArtKidsMenu zaplanowany do realizacji na najbliższe pół roku w Art Hotelu we Wrocławiu. Pierwsze wspólne gotowanie dzieci z rodzicami odbędzie się już 21 lipca.


Wszystko zaczęło się od pomysłu na znalezienie idealnego dziecięcego menu restauracyjnego – tłumaczy założenia projektu Grzegorz Pomietło, szef kuchni w Art Hotelu. – Chcieliśmy dowiedzieć się, co lubią jeść nasi najmłodsi goście i zacząć im to serwować. Projekt trwał rok, a efektem jest najnowsza karta menu dla dzieci – stworzona od przystawki po deser przez najmłodszych.

Doskonałym źródłem wiedzy były wspólne warsztaty kulinarne dla małych gości hotelu oraz wypełnione przez młodych uczestników 200 ankiet ze szczegółowymi pytaniami o indywidualne preferencje kulinarne. Od tego, co dzieci lubią jeść na śniadanie po pytania czy gotują z rodzicami. Odpowiedzi przerosły najśmielsze oczekiwania samych organizatorów.

Z ankiet jasno wynikało, że dzieci zamiast rosołu wolą pomidorową, do spaghetti konieczny jest sos pomidorowy, a mięso już nie koniecznie, za to nic nie mają przeciw roślinnym burgerom. Najmłodsi zgodnie podkreślali w badaniu, że chcą mieć wpływ na składniki kanapek w pierwszym czy drugim śniadaniu. Najwięcej dzieci życzyło sobie wspólnego gotowania z rodzicami i jednocześnie przyznawało, że to prawie nigdy się nie dzieje. Rodzice nie mają czasu dla najmłodszych, ale pragnęliby, żeby dzieci jadły zdrowo.

– To był nasz główny trop – rodzice – śmieje się Katarzyna Gubała, koordynatorka projektu #ArtKidsMenu i diet coach. – Musieliśmy znaleźć sposób na to, by nareszcie połączyć rodziców i dzieci przy jednym stole, zapewnić im przestrzeń i możliwości, by wspólnie nauczyli się zdrowej kuchni, dowiedzieli się więcej, jak żywić dzieci i po prostu pobyli ze sobą razem.

Efekt? Kolejny etap projektu #ArtKidsMenu, czyli wspólne BEZPŁATNE warsztaty dla dzieci i rodziców pod patronatem Miasta Wrocław.

Bezpłatne warsztaty

Będą to 4 spotkania w Art Hotelu przy ul. Kiełbaśniczej 20 pod hasłem „Przynieś słoik, wyjdź z kiszonką”. Na każdy z cykl warsztatów będzie się można zapisać lub wygrać zaproszenie przez Internet, m.in. w konkursach organizowanych na naszej stronie. 

Zwycięzcy będą mogli wysłuchać wykładu o zdrowym żywieniu poprowadzonym przez diet coacha Katarzynę Gubałę, a następnie będą uczyć się kisić warzywa i owoce na słono czy na słodko m.in. z Arkiem Dziakowskim, właścicielem firmy „Zdrowy Ferment”. Pierwsze warsztaty ruszają już 21 lipca. Poprowadzą je specjaliści z Akademii Młodego Kucharza.

Warsztaty gotowania z dziećmi w Art Hotelu

Warsztaty gotowania z dziećmi w Art Hotelu

Dla dzieci / Warsztaty
Termin od 21 lipca 2019 do 29 września 2019

Miejsce Art Hotel

Zobacz

- Dzieci to nasza przyszłość i dlatego zależy nam na ich prawidłowym żywieniu – wyjaśnia ideę projektu Anna Wałęsa, specjalista do spraw marketingu z Art Hotelu. – Jeśli nauczymy je zdrowych nawyków w postaci wspólnego gotowania z rodzicami, przygotowywania samodzielnych posiłków czy robienia przetworów, to wierzę, że ta wiedza po latach zaprocentuje.

materiały prasowe



Zgłoś uwagę