Plac zabaw przy Pszennej

Plac zabaw przy Pszennej

Konsultacje społeczne zagospodarowania placu zabaw na Przedmieściu Świdnickim.

Odmieńmy plac zabaw przy Pszennej. Podpowiedz, co powinno się tam pojawić, by ta przestrzeń dobrze służyła wszystkim mieszkańcom okolicy.

Konsultowany teren znajduje się w granicach osiedla Przedmieście Świdnickie u zbiegu ulic Pszennej i Jęczmiennej. Jest to plac zabaw mieszczący się na działce o powierzchni przeszło 1100 m2. Obecnie teren jest ogrodzony, znajdują się na nim przestarzałe urządzenia zabawowe oraz duża liczba ławek.

Po co konsultacje?

Zarząd Zasobu Komunalnego w najbliższych latach zamierza stworzyć na działce nowy plac zabaw. W tym roku wyłoniono architekta, który w pierwszym kwartale przyszłego roku opracuje projekt. Aby jak najpełniej spełniał on oczekiwania mieszkańców, potrzebny jest również twój głos!

Prekonsultacje punktem wyjścia do rozmowy

Na etapie prekonsultacji przeprowadzonych przez Radną Jolantę Niezgodzką w sierpniu 2018 r. mieszkanki i mieszkańcy wypowiedzieli się na temat zmian, które według nich trzeba przeprowadzić na podwórku. Postulowano podział placu na część centralną przeznaczoną na plac zabaw oraz część z siłownią zewnętrzną (bliżej zbiegu ulic Pszennej i Jęczmiennej). Zgłoszono potrzeby oświetlenia terenu, wymiany ogrodzenia oraz uporządkowania miejsca zbiórki odpadów sąsiadującego z placem. Mieszkańcy proponowali wykonanie placu składającego się m.in. z urządzeń linowych i trampolin oraz zachowanie piaskownicy.

Co teraz?

Oczekiwania i postulaty mieszkańców zostaną zebrane podczas spotkania konsultacyjnego 20 grudnia 2019 o godzinie 17:30 w Ośrodku Działań Artystycznych FIRLEJ przy ul. Grabiszyńskiej 56. Będzie można zgłosić swoje propozycje i od razu przedyskutować je z projektantem. Uwagi można również zgłaszać tutaj przez elektroniczny formularz. Będzie on aktywny do 3 stycznia 2020 roku. Na podstawie wyniku konsultacji sporządzona zostanie koncepcja zagospodarowania terenu.

Wybierz się na spotkanie konsultacyjne lub wyraź swoją opinię w formularzu! Weź udział w planowaniu metamorfozy placu zabaw na Przedmieściu Świdnickim.

Konsultacje realizowane są przez Fundację na Rzecz Studiów Europejskich oraz Wrocławskie Forum Osiedlowe w ramach zadania publicznego współfinansowanego ze środków Gminy Wrocław. Partnerzy konsultacji: Rada Osiedla Przedmieście Świdnickie, Radna Rady Miejskiej Wrocławia Jolanta Niezgodzka oraz ODA Firlej.

Galeria

Kliknij na zdjęcie aby powiększyć