Przystanek w centrum miasta już zazieleniony

Więcej roślin i ławki zintegrowane z donicami. Przy ul. Kazimierza Wielkiego we Wrocławiu powstał pierwszy zielony przystanek. To realizacja projektu Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego.

  • zielony przystanek

    Zielony przystanek przy Kazimierza Wielkiego, fot. IKROPKA

  • Zielony przystanek przy Kazimierza Wielkiego, fot. IKROPKA

  • Zielony przystanek przy Kazimierza Wielkiego, fot. IKROPKA


Za wykonanie zwycięskiego projektu „Zielone przystanki w centrum miasta”  – WBO 2017 odpowiadała firma IKROPKA z Wrocławia. Jej zadaniem było dobranie odpowiednich roślin do panujących w centrum miasta trudnych warunków, związanych z brakiem dużych ilości wody czy spalinami. Posadzone rośliny są odporne na suszę, zasolenie i zanieczyszczenia. Wzięto również pod uwagę ograniczoną ilość miejsca. Dlatego ścianki i dna donic zostały ocieplone, a odpowiedni układ warstw pod nasadzenia ma zapewnić optymalne warunki wzrostu i rozwoju roślin. Zamontowano również system nawadniająco-napowietrzający i odwodniający.

– Dostosowaliśmy dobór gatunkowy roślin tak, żeby był atrakcyjny przez jak największą część roku. Nasadzenia są zaprojektowane w formie wielogatunkowych, piętrowych kompozycji w donicach stalowych. Donice zaprojektowano w czterech powtarzalnych zestawach po trzy sztuki – łącznie jest ich 12 – mówi Iwona Szkatulnik z IKROPKI.

- Głównym akcentem roślinnym w każdej donicy jest duży krzew wielopniowy – świdośliwa Lamarcka. Dobór wielkości krzewów wielopniowych był podyktowany rozmiarem bryły korzeniowej, dostosowanej do wielkości donicy. Ze względu na rozmiar krzewów założono, że bryła korzeniowa będzie ustabilizowana podziemnym systemem kotwienia – za pomocą pasów, linek naciągowych przymocowanych do specjalnie stworzonych w tym celu oczek zamontowanych na dnie donicy – wyjaśnia projektantka.

Niższe piętro zielonej kompozycji stanowią trawy ozdobne (rozplenica japońska Hameln), byliny (kocimiętka Faassena) oraz rośliny cebulowe (narcyz 'Thalia). Ze względu na to, że donice usytuowane będą bezpośrednio przy istniejącej barierze (docelowo wysokość zielonej przegrody wraz z donicą powinna osiągnąć wysokość ok. 5-6 m), odgradzającej perony, w tylnej ich części pojawią się pnącza (powojnik Paul Farges, powojnik Rooguchi, bluszcz pospolity, winobluszcz pięciolistkowy Troki).

Kolejnym rezultatem remontu są nowe słupki przystankowe i tablice elektroniczne z rozkładem jazdy.

Całość inwestycji kosztowała 250 tys. zł.



Zgłoś uwagę