www.wroclaw.pl

    WUWA Cafe Wrocław ma dwa lata!

    Klimatyczna kawiarnia i jednocześnie infopunkt kultowego modernistycznego osiedla – WUWA Cafe, świętowała właśnie drugą rocznicę działalności. Mimo pandemii lokal jest nadal otwarty dla miłośników architektury i dobrej kawy.

    Cafe WUWA Wrocław to popularne miejsce spotkań mieszkańców Wielkiej Wyspy Fot. Marek Księżarek
    Cafe WUWA Wrocław to popularne miejsce spotkań mieszkańców Wielkiej Wyspy

    WUWA Cafe od dwóch lat działa u zbiegu ul. Tramwajowej i Wróblewskiego w charakterystycznym, półokrągłym pawilonie, w którym przed wojną mieściła się poczekalnia tramwajowa, kiosk i punkt odbioru mleka. Potem przez ponad 45 lat działał tam salon fryzjerski.

     

    WUWA Cafe Wrocław nie tylko kawa i ciastko

    Właścicielka lokalu na co dzień pracuje jako nauczycielka języka hiszpańskiego, jednak jedną z jej pasji są wypieki. Ogłoszony w 2018 r. przetarg na poprowadzenie tego wyjątkowego miejsca ośmielił ją do spełnienia marzenia o własnej kawiarni.

    • Dzięki temu w lutym 2019 r. WUWA Cafe zaczęła swoją działalność.
    • Obecnie można tu nie tylko napić się kawy z lokalnej wrocławskiej palarni czy zjeść ciastko wypiekane na miejscu.
    • Można też otrzymać informatory i mapki związane z osiedlem WUWA, kupić książki i katalogi o architekturze modernizmu czy obejrzeć prezentacje multimedialne.

    Zaraz po wejściu zaskakuje szczególna atmosfera – połączenie nowoczesnej kawiarni z klimatem lat 20. ubiegłego wieku. Jest to możliwe choćby dzięki takim szczegółom, jak zachowane oryginalne ławki i grzejniki z dawnej poczekalni, które są tu od ponad 90 lat.

    Miejsce spotkań mieszkańców Biskupina i Sępolna

    Podobało mi się, że nie jest to miejsce w zatłoczonym centrum, ale takie, które będzie miejscem spotkań dla okolicznych mieszkańców. Rzeczywiście to się udało. Na początku wydawało się, że kawiarnia wraz z infopunktem przyciągać będzie głównie turystów, zainteresowanych przedwojenną historią Wrocławia. Jednak aktualnie z powodu pandemii jest ich zdecydowanie mniej. Naszymi klientami są dziś przede wszystkim okoliczni mieszkańcy Biskupina i Sępolna. Wpadają tu na kawę w drodze do pracy, wychodząc na spacer z psem albo przychodzą specjalnie, aby zjeść coś słodkiego z naszego menu. Wiele osób przyjeżdża tu również z innych części miasta. Najbardziej cieszy nas to, że mamy stałych klientów.

    Agata Sikora - Jańska, właścicielka WUWA Cafe

    WUWA Cafe jest też miejscem spotkań wrocławskich architektów. Tuż obok zlokalizowana jest bowiem Dolnośląska Okręgowa Izba Architektów.

    Agata Sikora - Jańska Fot. Marek Księżarek
    Agata Sikora - Jańska

    WUWA Cafe: nie poddają się mimo pandemii

    WUWA Cafe, jak wszystkie miejsca związane z gastronomią i turystyką, przeżywa trudny czas.

    Pandemia spowodowała, że jest tu zdecydowanie mniej turystów i studentów, którzy obecnie uczą się głównie online.

    W marcu zeszłego roku, tuż po naszych pierwszych urodzinach, musieliśmy zamknąć lokal na dwa miesiące. Na szczęście przez pierwszy rok działalności zyskaliśmy grono wiernych bywalców, którzy sami zaczęli się dopytywać o to, kiedy wznowimy działalność. Dlatego też od maja działamy już cały czas, sprzedając kawę i wypieki na wynos, rozdając mapki i publikacje o osiedlu i zachęcając w mediach społecznościowych do odwiedzania wystawy, która jest bezpieczną atrakcją, gdyż znajduje się na świeżym powietrzu

    opowiada pani Agata

    W czasie pandemii, gdy miejsca rozrywki są pozamykane i raczej się nie podróżuje, wyjście do takiego miejsca jest pewną atrakcją. Wiele osób z ciepłym napojem w ręce rusza stąd również na spacer do parku Szczytnickiego, który jest niedaleko.

    To ludzie tworzą atmosferę miejsca

    W WUWA Cafe na co dzień pracuje pięć studentek. Dobierając personel lokalu, staram się zatrudniać interesujące osoby – nie tylko posiadające umiejętności baristyczne, ale również ciekawe świata, z wieloma pasjami i znajomością języków obcych. Wszystkie są oczywiście pasjonatkami kawy, ale każda ma dodatkowo inne umiejętności. Jedna z dziewczyn studiuje grafikę – fotografuje i projektuje materiały graficzne dla kawiarni. Kolejna pisze właśnie pracę inżynierską na temat funkcjonowania lokalnej palarni kawy, dzieląc się swoją wiedzą z pozostałymi. Wnoszą tu znacznie więcej niż samą obsługę gości. W końcu to ludzie tworzą atmosferę tego miejsca.

    Agata Sikora-Jańska

    WUWA Cafe właśnie świętowała dwa lata swojej działalności. Ze względu na pandemię impreza urodzinowa rozłożona została na cztery dni, aby przy obecnych obostrzeniach więcej osób mogło uczcić tę rocznicę.