www.wroclaw.pl

    Nowe osiedle powstało przy Grabiszyńskiej

    Grabiszyńska 141 to nowe osiedle u zbiegu ulic Grabiszyńskiej i Stalowej. W ramach inwestycji deweloper wyremontował część ul. Miedzianej.

    Nowa inwestycja Grabiszyńska 141 Fot. inwestor
    Nowa inwestycja Grabiszyńska 141

    Nowe osiedle powstało tuz obok dawnego schronu przeciwlotniczego z okresu II wojny światowej, a obecnie Archiwum Miejskiego Wrocławia przy ul. Grabiszyńskiej. Wydawanie kluczy do mieszkań Dom Development rozpoczął pod koniec 2020 r. Inwestor wybudował 59 mieszkań i trzy lokale usługowe. W ramach inwestycji oddano też do użytku wyremontowaną przez dewelopera ulicę Miedzianą.

    To nasza kolejna realizacja, którą w 2020 r. zakończyliśmy zgodnie z założonym harmonogramem. Oddawanie mieszkań terminowo, a w niektórych przypadkach nawet z wyprzedzeniem czasowym, pomimo wyzwań jakie niesie ze sobą pandemia, jest dla nas priorytetem i pokazuje, że jesteśmy firmą bezpieczną oraz godną zaufania

    Iwona Kołodziejczyk, prezes Dom Development Wrocław

    Grabiszyńska 141 to nowe osiedle u zbiegu ulic Grabiszyńskiej i Stalowej, źródło: inwestor

    Kaskadowe tarasy i wyremontowana ulica

    Inwestor podkreśla, że nowy budynek wielkością nawiązuje do otaczającej go historycznej zabudowy, jednocześnie wpisując się w najnowsze trendy architektury. Od strony dziedzińca architekci zaproponowali charakterystyczne, ułożone kaskadowo tarasy.

    Na terenie inwestycji zaprojektowano strefy zielone i elementy małej architektury, takie jak ławki i stojaki na rowery oraz oświetlone ścieżki. Przewidziano również miejsca postojowe na dwupoziomowym podziemnym parkingu. Projekt architektoniczny wykonała pracownia Major Architekci.

    W ramach swoich działań deweloper przeprowadził gruntowny remont drogi wewnętrznej. To część ulicy Miedzianej. Dzięki remontowi mieszkańcy sąsiednich budynków zyskali nową nawierzchnię. Dla zapewnienia bezpieczeństwa na ulicy zamontowano progi zwalniające. Wydzielono strefę parkingową, która pozwoliła ograniczyć parkowanie pod oknami budynku. Uporządkowano także podwórko, które zyskało zupełnie nowy wygląd.