wroclaw.pl strona główna #InwestycjeWRO

Infolinia 71 777 7777

24°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 17:45

Prezydent Wrocławia - strona główna
wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. #InwestycjeWRO
  3. Remont restauracji w budynku Wrocławskiego Centrum Kongresowego w kompleksie Hali Stulecia

Remont restauracji w budynku Wrocławskiego Centrum Kongresowego w kompleksie Hali Stulecia

Mapa z lokalizacją inwestycji

Koszt inwestycji 1 680 494 zł

Kompleks Hali Stulecia został zaprojektowany przez Maksa Berga i Hansa Poelziga jako pełnowymiarowy teren rekreacji dla mieszkańców miasta. Już według zamierzeń architektów miał pełnić wiele funkcji, ale dla każdej z nich dobra gastronomia zawsze była kluczowa. Przez wiele lat za gastronomię na terenie kompleksu odpowiadały podmioty zewnętrzne, ale Hala Stulecia, wsłuchując się w głosy mieszkańców i starając się zapewnić najwyższą możliwą jakość usług, po raz pierwszy w historii zarządza całą gastronomią kompleksu samodzielnie. Po cyklu remontów, które zostały przeprowadzone w ciągu ostatnich kilkunastu lat, przyszedł czas na zbudowanie kompletnej oferty dla mieszkańców, ale też szerzej biznesu, kultury i turystyki.

Reklama

Informacje o inwestycji:

  • Kategoria inwestycji: Infrastruktura
  • Rok zakończenia inwestycji: 2022
  • Stopień wykonania: 100%
  • Wartość inwestycji: 1 680 494 zł
  • Jednostka prowadząca: Hala Stulecia
  • Osiedle: Biskupin-Sępolno-Dąbie-Bartoszowice
  • Projekt finansowany w ramach WBO: nie

O restauracji Berg pisał: „Była ona pomyślana jako restauracja tarasowa, z jednej strony z widokiem na Odrę i jej piękny obraz, z drugiej na Halę”

Podstawowym założeniem projektu architektonicznego było zatarcie granicy między wnętrzem restauracji a Pergolą, przywrócenie transparentności poprzez odsłonięcie obu witryn - wewnętrznej i zewnętrznej. Jest to powrót do założeń twórcy tego obiektu, Maksa Berga. Ideą projektu jest wprowadzenie pośredniego tarasu pomiędzy zewnętrzną częścią restauracji a wysokością górnej powierzchni ramp, docelowo foyer. Powierzchnie tarasów dają podstawowe strefowanie do obu części i dodatkowo umożliwiają gościom zajmującym miejsca w głębi lokalu na swobodny widok w kierunku Pergoli. Przeciągnięcie idei tarasowości do środka dodatkowo zaciera granice między wnętrzem a zewnętrzem, a dodatkowe użycie elementów z pergoli (głównie zieleni) we wnętrzu i elementów małej architektury (meble, stoiska sprzedażowe) na obszarze pergoli sprawia, że obie strefy wzajemnie się przenikają.

Działająca od czerwca 2022 r. Restauracja Tarasowa jest elementem kulinarnej rewolucji, do której Hala Stulecia zaangażowała Katarzynę Daniłowicz (obecnie Executive chef Hali Stulecia, zwyciężczyni Top Chef Polska). Nowy koncept gastronomiczny, w którym postawiono na lokalność, sezonowość, jakość i nowoczesność. Hala Stulecia czerpie jednak także z historii – wróciliśmy do nazwy, którą dla restauracji wybrał jeszcze sam Max Berg, na nowo interpretujemy najlepsze dolnośląskie i wrocławskie tradycje kulinarne, stawiamy na lokalnych dostawców – podobnie jak było tu w czasach świetności starej Restauracji Tarasowej. Piękne, modernistyczne wnętrze zostało zaprojektowane w harmonii z charakterem miejsca i założeń architektonicznych. Restauracja Tarasowa, obok funkcji czysto gastronomicznej, bycia restauracyjną wizytówką miasta, ma stać się przestrzenią, w której będziemy rozmawiać, wymieniać się doświadczeniami, budować i kreować dyskusje nt. nowoczesnej kuchni wrocławskiej.

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl