Informacje o inwestycji:
- Kategoria inwestycji: Infrastruktura
- Rok zakończenia inwestycji: 2022
- Stopień wykonania: 100%
- Wartość inwestycji: 1 680 494 zł
- Jednostka prowadząca: Hala Stulecia
- Osiedle: Biskupin-Sępolno-Dąbie-Bartoszowice
- Projekt finansowany w ramach WBO: nie
- Projekt finansowany w ramach Funduszu Osiedlowego: nie
O restauracji Berg pisał: „Była ona pomyślana jako restauracja tarasowa, z jednej strony z widokiem na Odrę i jej piękny obraz, z drugiej na Halę”.
Podstawowym założeniem projektu architektonicznego było zatarcie granicy między wnętrzem restauracji a Pergolą, przywrócenie transparentności poprzez odsłonięcie obu witryn - wewnętrznej i zewnętrznej. Jest to powrót do założeń twórcy tego obiektu, Maksa Berga. Ideą projektu jest wprowadzenie pośredniego tarasu pomiędzy zewnętrzną częścią restauracji a wysokością górnej powierzchni ramp, docelowo foyer. Powierzchnie tarasów dają podstawowe strefowanie do obu części i dodatkowo umożliwiają gościom zajmującym miejsca w głębi lokalu na swobodny widok w kierunku Pergoli. Przeciągnięcie idei tarasowości do środka dodatkowo zaciera granice między wnętrzem a zewnętrzem, a dodatkowe użycie elementów z pergoli (głównie zieleni) we wnętrzu i elementów małej architektury (meble, stoiska sprzedażowe) na obszarze pergoli sprawia, że obie strefy wzajemnie się przenikają.
Działająca od czerwca 2022 r. Restauracja Tarasowa jest elementem kulinarnej rewolucji, do której Hala Stulecia zaangażowała Katarzynę Daniłowicz (obecnie Executive chef Hali Stulecia, zwyciężczyni Top Chef Polska). Nowy koncept gastronomiczny, w którym postawiono na lokalność, sezonowość, jakość i nowoczesność. Hala Stulecia czerpie jednak także z historii – wróciliśmy do nazwy, którą dla restauracji wybrał jeszcze sam Max Berg, na nowo interpretujemy najlepsze dolnośląskie i wrocławskie tradycje kulinarne, stawiamy na lokalnych dostawców – podobnie jak było tu w czasach świetności starej Restauracji Tarasowej. Piękne, modernistyczne wnętrze zostało zaprojektowane w harmonii z charakterem miejsca i założeń architektonicznych. Restauracja Tarasowa, obok funkcji czysto gastronomicznej, bycia restauracyjną wizytówką miasta, ma stać się przestrzenią, w której będziemy rozmawiać, wymieniać się doświadczeniami, budować i kreować dyskusje nt. nowoczesnej kuchni wrocławskiej.