FILTRUJ
Wyrusz z nami w podróż po kulinarnych tropach Dolnego Śląska!
6 grudnia zapraszamy na wyjątkową kolację degustacyjną z doborem win i napojów bezalkoholowych, podczas której skosztujemy regionu łącząc sztukę ze smakiem.
Kolacja odbędzie się w Krupa Art Foundation, a inspiracją dla serwowanego menu będą „Tropy” – nowa odsłona galerii. Jednak tego wieczoru sztukę dostrzegą nie tylko oczy, bo historie będziemy opowiadać także węchem i smakiem.
Na znajdującym się wśród dzieł sztuki stole czekało będzie pięć dań stworzonych przez Tomasza Wencka, szefa kuchni z doświadczeniem w najlepszych restauracjach Europy. Spotkanie poprowadzi Patrycja Nawrocka (sommelierka i autorka projektu Wine Thinking) odpowiedzialna za pairing z winem i napojami bezalkoholowymi, która uraczy Was ciekawym komentarzem. Kolację rozpoczniemy oprowadzaniem, w którym Natalia Barczyńska, kuratorka wystawy, opowie nam nieco więcej o pracach zebranych na wystawach.
Menu kolacji do końca pozostanie niespodzianką. Punktem wyjścia do jej przygotowania będzie unikatowy terroir Dolnego Śląska – kulinarny zapis przenikających się śladów kulturowych, które na przestrzeni wieków wywarły wpływ na lokalną przestrzeń. Wykorzystując tutejsze produkty i tradycje chcemy rysować mapę pamięci i dziedzictwa regionu.
BILETY (440 złotych za osobę - liczba miejsc jest ograniczona, obowiązują zapisy online).
Podczas zapisów możecie wybrać pomiędzy opcjami:
Patrycja Nawrocka (Wine Thinking) – edukatorka, dziennikarka i entuzjastka polskiego wina. Jej gawędziarskie zapędy znalazły wyraz w autorskim projekcie „Wine Thinking” w mediach społecznościowych, gdzie uczy, kreuje i pisze o winie. Jej specjalnością są kursy abc wina i warsztaty kreatywne, które udowadniają, że z winem można jogować, florystykować, a nawet brandingować. Posiada certyfikat WSET 3 i prowadzi kursy WSET.
Tomasz Wencek – gotuje, by dawać ludziom radość. Radość z pysznego jedzenia, z towarzystwa przy stole, z momentu zatrzymania i wyciszenia, radość z kolacji, podczas której dzieją się niepowtarzalne chwile. To, co gotuje, jest mieszanką jego doświadczeń. Począwszy od wspomnień pomagania mamie przy obiedzie, odkrywania dzikiej natury razem z tatą i bratem, inspirującej pracy w najlepszych restauracjach w Barcelonie – Coure i Alkimia (1*Michelin), oszałamiających posiłków fine dining zjedzonych w Berlinie, Kopenhadze i Londynie, przepysznych street foodów z południa Włoch i odległego Peru.
Dzięki wieloletniej pracy jako kucharz i szef kuchni we wrocławskim bistro Dinette odkrył, że w gotowaniu najważniejsze są produkty – ich świeżość, jakość i pochodzenie. Gotuje zgodnie z kalendarzem sezonowości i stara się korzystać z potencjału lokalnych produktów. Przyrządza eleganckie, subtelne i komfortowe dania. Jego wielką skrytą pasją jest gotowanie ogniem – w ognisku, na grillu czy pod ziemią. Obecnie prowadzi Fundację Mniej Więcej, w której przerabia nadwyżki żywności na posiłki dla osób wykluczonych.
Nowa odsłona galerii Krupa Art Foundation to zabawa w rozkładanie świata na mniejsze całości, by zrozumieć, jak wytwarzamy swoją rzeczywistość. To trzy równoległe wystawy, dla których punktem wyjścia są powiązania między mapą, przestrzenią i pamięcią. Zobaczymy prace między innymi Małgorzaty Mirgi-Tas, Andy’ego Warhola czy Wilhelma Sasnala. Szczegóły dostępne na stronie.
Rynek 27/28, Wrocław