![Plakat Przedwojenny słodki Dolny Śląsk – ciasta, desery i inne łakocie [wykład]](https://www.wroclaw.pl/cdn-cgi/image/w=1200,h=640,fit=crop,f=avif/https://go.wroclaw.pl/api/download/img-f28f3573ac1100024448d1f2a67f6555/510960066-1292178002701987-1201254670495050246-n.jpg)
- TERMINY: Zakończyło się 28.06.2025 (24 dni temu)
- Miejsce: Muzeum Etnograficzne Oddział Muzeum Narodowego we Wrocławiu
- BILETY: Wstęp wolny
FILTRUJ
Wykład dr. Karoliny Rybickiej towarzyszący wystawie „Dolny Śląsk pnie się w górę”, w ramach wydarzenia „Wrocław pełen smaków: deserowy chillout!”.
Przedwojenni mieszkańcy Dolnego Śląska chętnie raczyli się słodkimi specjałami. Jednym z nich było piernikowe ciastko z nadzieniem w czekoladowej polewie – Bomba Legnicka – wymyślona przez cukiernika Hermanna Müllera w 1853 r. właśnie w Legnicy. Z kolei we Wrocławiu powstał torcik królowej Luizy, który wyglądem przypominał Śnieżkę w zimowym wydaniu. Przepis opracował szwajcarski cukiernik Conrad Perini. Nie sposób nie wspomnieć też o śląskiej drożdżówce z cynamonową kruszonką – przysmaku cesarza Wilhelma II, który podobno zjadał z ciasta tylko kruszonkę, wypowiadając przy tym słowa: „Tak się je śląską drożdżówkę!”.
Romualda Traugutta 111/113, Wrocław 50-420