FILTRUJ
Na Waszych oczach przygotuję kulinarny symbol Hiszpanii – spektakularną paellę pochodzącą z Walencji. To danie na bazie ryżu i bulionu, pachnące szafranem i wypełnione bogactwem składników: od owoców morza, przez mięso, aż po warzywa. Tym razem jednak, w wyjątkowej odsłonie, połączę hiszpańską tradycję z dolnośląskimi korzeniami. Będziemy hołdować Odrze i darom lasu, tworząc paellę inspirowaną naszym regionem. W daniu pojawią się lokalne składniki, które od lat tworzą smak tej ziemi. Zobaczcie, jak spotykają się dwa kulinarne światy – hiszpański temperament i dolnośląska dusza.
Paella Rzeczna – kulinarny hołd złożony rzekom Dolnego Śląska – tym samym wodom, które od wieków były źródłem życia, pożywienia i inspiracji. Paella Rzeczna łączy w sobie smaki tradycyjnej hiszpańskiej kuchni z bogactwem dolnośląskich darów natury. Centralnym składnikiem są raki – niegdyś prawdziwy przysmak tej ziemi, eksportowany do najlepszych restauracji Europy Zachodniej. Delikatne mięso raków i ryż zostaną wzbogacone aromatycznym wywarem na bazie ryb z Milickich Stawów, przywołując wspomnienie przedwojennej kuchni dolnośląskiej.
W przepisie na paelle rzeczną wykorzystam mi.in.: bulion ze szczupaka ze stawów milickich czy raki/szyjki rakowe.
Paella Leśna (wege) – zrodzona w cieniu dolnośląskich lasów, paella leśna to pochwała ziemi, która hojnie dzieli się swoim bogactwem. To kulinarna opowieść o wędrówce wśród sosen i jodeł, gdy kosze wypełniają się skarbami – borowikami, kurkami, rydzami i podgrzybkami. Przygotowana na bazie bulionie warzywnego i ryżu, w towarzystwie świeżych ziół i grzybów. Ten przepis to nie tylko aromat lasu – to wspomnienie spacerów i rodzinnych wypraw.
Adrian Stojewski – kulinarny ekspert, który od ponad dekady zaraża Polaków miłością do regionalnych kuchni Hiszpanii. Ukończył Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu oraz kierunek kulinarny na Universidad Católica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Gotować uczył się pod okiem mistrzów z gwiazdkami Michelin, takich jak Kiko Moya, Fran Martinez czy María José San Román. Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne i pokazy paella live cookingu, odkrywając przed uczestnikami bogactwo smaków Hiszpanii. Jest finalistą Mistrzostw Świata Paelli, pierwszym sommelierem oliwnym certyfikowanym przez Escuela Europea de Cata w Madrycie i gościem programów telewizyjnych – m.in. „Dzień Dobry TVN” i „Pytanie na Śniadanie”. Zwycięzca I Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych. Serce dzieli między Hiszpanią a rodzinnym Wrocławiem, gdzie wszystko się zaczęło
Bulwar Dunikowskiego, Wrocław