Europa na Widelcu 2017 we Wrocławiu [PROGRAM]

Odkąd Piotr Bikont wymyślił Europę na Widelcu, a prezydent Wrocławia zaprosił mieszkańców i przyjezdnych do wielkiego wspólnego biesiadowania na Rynku, mija właśnie 9 lat. Tak wtedy, jak i teraz to kulinarne święto miasto dedykuje ważnemu wydarzeniu polskiej historii – wyborom 4 czerwca 1989 r., a organizatorzy festiwalu starają się, by za każdym razem smakował inaczej.  


Imprezą, jak co roku, dowodzą ci, którzy o dobrym jedzeniu, proweniencji rozmaitych potraw i kulturze jedzenia potrafią opowiadać godzinami – Robert Makłowicz i Piotr Bikont. To oni wraz z Biurem Promocji Miasta i Turystyki i partnerami festiwalu układają jego „menu” – czyli program kilkudniowego święta. Ten bieżący, oprócz stałych elementów – w tym najważniejszym, wielką biesiadą przy potrawach europejskich kuchni na Rynku – ma w tej edycji kilka nowych atrakcji, dla których warto będzie oderwać się od talerza.

Program Europy na Widelcu

Europa na Widelcu 2017

Europa na Widelcu 2017

Eventy / Piknik / W plenerze
Termin od 31 maja 2017 do 4 czerwca 2017

Miejsce Rynek we Wrocławiu

Zobacz

Środek tygodnia, czyli środa, 31 maja, to dobry dzień, by zacząć świętowanie od wizyty na jarmarku produktów europejskich i regionalnych – z zakupów z różnych zakątków Europy, w tym Dolnego Śląska, ucieszy się każdy w rodzinie, w tym najmłodsi, dla których Miejska Biblioteka Publiczna ma potem arcyciekawy maraton, czyli spotkania z autorami książek kulinarnych, warsztaty muzyczne i warsztaty kulinarne, a także coś zupełnie ekstra – czyli wspólną kolację, nocleg i śniadanie w bibliotece. Ich mamy, babcie i wszyscy miłośnicy kulinariów mogą w tym czasie wpaść do Tajnych Kompletów, gdzie właśnie od środy będą trwały targi książek kulinarnych. Warto tam, a konkretnie do klubu Proza, wrócić następnego dnia, 1 czerwca, na spotkanie z Bikontem i Makłowiczem jako autorami książek „o jedzeniu”. Nigdzie nie trzeba będzie martwić się o bilety wstępu, ponieważ wszystkie wydarzenia są bezpłatne.

Piotr Bikont, dyrektor artystyczny tegorocznej Europy na Widelcu, fot. mawi

Po portfel trzeba będzie sięgnąć nazajutrz, czyli 2 czerwca, żeby zafundować sobie kawę albo obiad w podniebnej restauracja Dinner in the Sky. 3 i 4 maja też będzie to można jeszcze zrobić. Tego dnia będzie także można wpaść na spotkanie nalewkowe do Starej Giełdy i/lub do Kina Nowe Horyzonty na nową atrakcję festiwalu, czyli Filmową Europę na Widelcu – przegląd filmów o tematyce kulinarnej potrwa do niedzieli. 

Przegląd Filmów Kulinarnych w kinie Nowe Horyzonty

Przegląd Filmów Kulinarnych w kinie Nowe Horyzonty

Termin od 2 czerwca 2017 18:00 do 4 czerwca 2017 20:00

Miejsce Kino Nowe Horyzonty

Zobacz

Robert Makłowicz przedstawił festiwalowe menu podczas konferencji prasowej, fot. mawi 

W sobotę, 3 czerwca, czekać będą na wszystkich kulinarne hity z całej Europy – wrocławscy szefowie kuchni przedstawią dania, najbardziej charakterystyczne dla kuchni 17 krajów i... Wrocławia (nowością w menu jest oznaczenie alergenów!). Porcje degustacyjne dostępne są po wykupieniu cegiełki za 5 zł i warto pamiętać, że „utarg” trafi w formie stypendiów do uczniów wrocławskiego gastronomika. Po posiłku organizatorzy zachęcają do relaksu w Letniej Strefie Zet Gold albo w MiniEuroLandzie. A pracusie mogą iść na warsztaty robienia chleba, a także po wiedzę o miodzie, kawie i certyfikowanych wędlinach.
Przy Browarze Mieszczańskim zaparkują food trucki i pojawią się browary – przez dwa dni nie zabraknie tam wystaw, koncertów, warsztatów, zabaw dla dzieci. I wszystko z wolnym wstępem. A wieczorem w Rynku koncert i degustacja tortu. 

Szczegółowy program pięciu dni Europy na Widelcu znajdziesz poniżej:

Oto menu wielkiej europejskiej uczty

AUSTRIA

gotuje: Damian Jeleń

  • Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami podany z sałatką ziemniaczaną
  • Gefüllter Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną polana sosem pomidorowym
  • Heringssalat – sałatka śledziowa z ziemniakami

BELGIA

gotuje: Edward Jany

  • Stoovlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku
  • Cichorei op z'n Vlaams/Endives á la flamande – cykoria w szynce zapieczona z serem gruyère pod beszamelem
  • Sjasliek met aardbei en asperges/Brochettes avec des fraises et aux asperges – szaszłyk z truskawek i szparagów polany czekoladą

 

CHORWACJA

gotuje: Piotr Zieliński

  • Svinjska pisanica Stubica – mięso wieprzowe nadziewane śliwką serwowane z roladą chlebową
  • Kukuruzna zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera

CZECHY

gotuje: Agnieszka Hajbura-Michałowska

  • Hovĕzi gulaš – gulasz wołowy na piwie 
  • Bramborová polévka – krem ziemniaczany

 

FRANCJA

gotuje: Henryk Pasternak

  • Soupe à l'oignon – zupa cebulowa
  • Tarte aux épinards – tarta ze szpinakiem
  • Crème brûlée – zapiekany deser serwowany z truskawkami 

GRECJA

gotuje: Servet Kovaci

  • Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego 
  • Σπανακοπιτακια (spanakopitakia) – rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą podane z sosem tzatzyki
  • Μπακλαβάς (baklava) – deser z miodem i orzechami

 

HISZPANIA

gotuje: Robert Grygiel

  • Pollo en español – kurczak serwowany z pomarańczą
  • Patatas alioli – smażone ziemniaki podane z sosem czosnkowym

HOLANDIA

gotuje: Sebastian Witkowski

  • Hachee – potrawka z wołowiny podana z purée ziemniaczanym
  • Gevulde koeken – ciastka z pastą z migdałów

 

IRLANDIA

gotuje: Damian Kogutiuk

  • Pulled lamb – szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey podana w formie miniburgera
  • Apple crumble – jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach

LITWA

gotuje: Przemysław Bogucki

  • Giros šaltsriubė – chłodnik na kwasie chlebowym
  • Jautiena žemaitiškai su kugeliu – duszona wołowina podana z babką ziemniaczaną

 

NIEMCY

gotuje: Ołena Marciniak

  • Rostbratwurst – kiełbaski norymberskie z zielonym sosem 
  • Bayrisch Kraut – kapusta kiszona po bawarsku
  • Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana

POLSKA

gotuje: Grzegorz Pomietło

  • Rolady wołowe
  • Gołąbki z białą kaszą gryczaną i grzybami
  • Sernik krakowski

 

PORTUGALIA

gotuje: Adam Zieliński

  • Caldo verde – zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo
  • Bacalhau com natas – dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami
  • Pastéis de nata (Pastéis de Belém) – kruche babeczki z masą jajeczną

SŁOWACJA

gotuje: Dariusz Łaźniewski

  • Bryndzowé pirohy – pierożki z bryndzą
  • Palacinky s syrom a malinami – naleśniki z serem i malinami

 

SZWECJA

gotuje: Daniel Makuch

  • Bakad fläskkotlett – schab pieczony w miodzie podany z żurawiną
  • Fiskfärsbullar – pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku

WĘGRY

gotuje: Grzegorz Chmolowski

  • Gulyás à la Székely – gulasz segedyński 
  • Hortobágyi húsos palacsinta – pikantne naleśniki
  • Fahéjas meggyleves – chłodnik wiśniowy

 

WŁOCHY

gotuje: Dariusz Kulczycki

  • Bruschetta – pieczywo z pomidorami, pesto, oliwkami i pudrem z prosciutto crudo
  • Semifreddo – deser lodowy z sosem truskawkowym z martini rosato

KUCHNIA WROCŁAWIA

gotuje: Zbigniew Koźlik

  • Filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek
  • Piernik aromatyzowany herbatą lipową

 

Co najlepiej smakuje na Dolnym Śląsku? Może twoje wyroby?

Po raz kolejny na festiwalu dolnośląscy producenci żywności będą mogli pochwalić się swoimi wyrobami i zachęcić do ich nabywania, ponieważ 3 czerwca w restauracji Akropolis – Tawerna odbędzie się konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017. Zostaną w nim wyłonione regionalne produkty o najwyższych walorach smakowych, zapachowych i wizualnych w dziewięciu kategoriach:

  • produkty mleczne
  • produkty mięsne
  • oleje i tłuszcze
  • produkty rybołóstwa
  • owoce i warzywa
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • miody
  • napoje (w tym alkohole)
  • inne – (niemieszczące się w ww. kategoriach)

Zgłoszenia do 2 czerwca

Do konkursu można zgłaszać dowolną liczbę produktów. Aby wziąć w nim udział, wystarczy do 2 czerwca wysłać wypełnioną kartę zgłoszeniową (osobną dla każdego specjału) na e-mail: polskaakademiasmaku@gmail.com, a potem 3 czerwca należy dostarczyć pięć porcji degustacyjnych każdego z nich do restauracji Akropolis – Tawerna.

Jury, w osobach ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku, wyłoni te najdoskonalsze produkty, które zasługują na miano Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2017. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone publicznie 3 czerwca na festiwalowej scenie Europy na Widelcu.

Konkurs organizowany jest przez Biuro Promocji Miasta i Turystyki UMW oraz Polską Akademię Smaku. 

 



Zgłoś uwagę