Imprezą, jak co roku, dowodzą ci, którzy o dobrym jedzeniu, proweniencji rozmaitych potraw i kulturze jedzenia potrafią opowiadać godzinami – Robert Makłowicz i Piotr Bikont. To oni wraz z Biurem Promocji Miasta i Turystyki i partnerami festiwalu układają jego „menu” – czyli program kilkudniowego święta. Ten bieżący, oprócz stałych elementów – w tym najważniejszym, wielką biesiadą przy potrawach europejskich kuchni na Rynku – ma w tej edycji kilka nowych atrakcji, dla których warto będzie oderwać się od talerza.
Program Europy na Widelcu
Europa na Widelcu 2017
Eventy / Piknik / W plenerze Rynek we Wrocławiu
Środek tygodnia, czyli środa, 31 maja, to dobry dzień, by zacząć świętowanie od wizyty na jarmarku produktów europejskich i regionalnych – z zakupów z różnych zakątków Europy, w tym Dolnego Śląska, ucieszy się każdy w rodzinie, w tym najmłodsi, dla których Miejska Biblioteka Publiczna ma potem arcyciekawy maraton, czyli spotkania z autorami książek kulinarnych, warsztaty muzyczne i warsztaty kulinarne, a także coś zupełnie ekstra – czyli wspólną kolację, nocleg i śniadanie w bibliotece. Ich mamy, babcie i wszyscy miłośnicy kulinariów mogą w tym czasie wpaść do Tajnych Kompletów, gdzie właśnie od środy będą trwały targi książek kulinarnych. Warto tam, a konkretnie do klubu Proza, wrócić następnego dnia, 1 czerwca, na spotkanie z Bikontem i Makłowiczem jako autorami książek „o jedzeniu”. Nigdzie nie trzeba będzie martwić się o bilety wstępu, ponieważ wszystkie wydarzenia są bezpłatne.
Piotr Bikont, dyrektor artystyczny tegorocznej Europy na Widelcu, fot. mawi
Po portfel trzeba będzie sięgnąć nazajutrz, czyli 2 czerwca, żeby zafundować sobie kawę albo obiad w podniebnej restauracja Dinner in the Sky. 3 i 4 maja też będzie to można jeszcze zrobić. Tego dnia będzie także można wpaść na spotkanie nalewkowe do Starej Giełdy i/lub do Kina Nowe Horyzonty na nową atrakcję festiwalu, czyli Filmową Europę na Widelcu – przegląd filmów o tematyce kulinarnej potrwa do niedzieli.
Przegląd Filmów Kulinarnych w kinie Nowe Horyzonty
Kino Nowe Horyzonty
Robert Makłowicz przedstawił festiwalowe menu podczas konferencji prasowej, fot. mawi
W sobotę, 3 czerwca, czekać będą na wszystkich kulinarne hity z całej Europy – wrocławscy szefowie kuchni przedstawią dania, najbardziej charakterystyczne dla kuchni 17 krajów i... Wrocławia (nowością w menu jest oznaczenie alergenów!). Porcje degustacyjne dostępne są po wykupieniu cegiełki za 5 zł i warto pamiętać, że „utarg” trafi w formie stypendiów do uczniów wrocławskiego gastronomika. Po posiłku organizatorzy zachęcają do relaksu w Letniej Strefie Zet Gold albo w MiniEuroLandzie. A pracusie mogą iść na warsztaty robienia chleba, a także po wiedzę o miodzie, kawie i certyfikowanych wędlinach. Przy Browarze Mieszczańskim zaparkują food trucki i pojawią się browary – przez dwa dni nie zabraknie tam wystaw, koncertów, warsztatów, zabaw dla dzieci. I wszystko z wolnym wstępem. A wieczorem w Rynku koncert i degustacja tortu.
Szczegółowy program pięciu dni Europy na Widelcu znajdziesz poniżej:
Oto menu wielkiej europejskiej uczty
AUSTRIA
gotuje: Damian Jeleń
- Gefüllte Kalbsbrust – mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami podany z sałatką ziemniaczaną
- Gefüllter Paprika – papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną polana sosem pomidorowym
- Heringssalat – sałatka śledziowa z ziemniakami
BELGIA
gotuje: Edward Jany
- Stoovlees/Carbonade flamande – wołowina w piwie po flamandzku
- Cichorei op z'n Vlaams/Endives á la flamande – cykoria w szynce zapieczona z serem gruyère pod beszamelem
- Sjasliek met aardbei en asperges/Brochettes avec des fraises et aux asperges – szaszłyk z truskawek i szparagów polany czekoladą
CHORWACJA
gotuje: Piotr Zieliński
- Svinjska pisanica Stubica – mięso wieprzowe nadziewane śliwką serwowane z roladą chlebową
- Kukuruzna zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera
CZECHY
gotuje: Agnieszka Hajbura-Michałowska
- Hovĕzi gulaš – gulasz wołowy na piwie
- Bramborová polévka – krem ziemniaczany
FRANCJA
gotuje: Henryk Pasternak
- Soupe à l'oignon – zupa cebulowa
- Tarte aux épinards – tarta ze szpinakiem
- Crème brûlée – zapiekany deser serwowany z truskawkami
GRECJA
gotuje: Servet Kovaci
- Μουσακάς (moussaka) – zapiekanka z bakłażanów, ziemniaków i mielonego mięsa wołowego
- Σπανακοπιτακια (spanakopitakia) – rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą podane z sosem tzatzyki
- Μπακλαβάς (baklava) – deser z miodem i orzechami
HISZPANIA
gotuje: Robert Grygiel
- Pollo en español – kurczak serwowany z pomarańczą
- Patatas alioli – smażone ziemniaki podane z sosem czosnkowym
HOLANDIA
gotuje: Sebastian Witkowski
- Hachee – potrawka z wołowiny podana z purée ziemniaczanym
- Gevulde koeken – ciastka z pastą z migdałów
IRLANDIA
gotuje: Damian Kogutiuk
- Pulled lamb – szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey podana w formie miniburgera
- Apple crumble – jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach
LITWA
gotuje: Przemysław Bogucki
- Giros šaltsriubė – chłodnik na kwasie chlebowym
- Jautiena žemaitiškai su kugeliu – duszona wołowina podana z babką ziemniaczaną
NIEMCY
gotuje: Ołena Marciniak
- Rostbratwurst – kiełbaski norymberskie z zielonym sosem
- Bayrisch Kraut – kapusta kiszona po bawarsku
- Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana
POLSKA
gotuje: Grzegorz Pomietło
- Rolady wołowe
- Gołąbki z białą kaszą gryczaną i grzybami
- Sernik krakowski
PORTUGALIA
gotuje: Adam Zieliński
- Caldo verde – zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo
- Bacalhau com natas – dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami
- Pastéis de nata (Pastéis de Belém) – kruche babeczki z masą jajeczną
SŁOWACJA
gotuje: Dariusz Łaźniewski
- Bryndzowé pirohy – pierożki z bryndzą
- Palacinky s syrom a malinami – naleśniki z serem i malinami
SZWECJA
gotuje: Daniel Makuch
- Bakad fläskkotlett – schab pieczony w miodzie podany z żurawiną
- Fiskfärsbullar – pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku
WĘGRY
gotuje: Grzegorz Chmolowski
- Gulyás à la Székely – gulasz segedyński
- Hortobágyi húsos palacsinta – pikantne naleśniki
- Fahéjas meggyleves – chłodnik wiśniowy
WŁOCHY
gotuje: Dariusz Kulczycki
- Bruschetta – pieczywo z pomidorami, pesto, oliwkami i pudrem z prosciutto crudo
- Semifreddo – deser lodowy z sosem truskawkowym z martini rosato
KUCHNIA WROCŁAWIA
gotuje: Zbigniew Koźlik
- Filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek
- Piernik aromatyzowany herbatą lipową
Co najlepiej smakuje na Dolnym Śląsku? Może twoje wyroby?
Po raz kolejny na festiwalu dolnośląscy producenci żywności będą mogli pochwalić się swoimi wyrobami i zachęcić do ich nabywania, ponieważ 3 czerwca w restauracji Akropolis – Tawerna odbędzie się konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017. Zostaną w nim wyłonione regionalne produkty o najwyższych walorach smakowych, zapachowych i wizualnych w dziewięciu kategoriach:
- produkty mleczne
- produkty mięsne
- oleje i tłuszcze
- produkty rybołóstwa
- owoce i warzywa
- wyroby piekarnicze i cukiernicze
- miody
- napoje (w tym alkohole)
- inne – (niemieszczące się w ww. kategoriach)
Zgłoszenia do 2 czerwca
Do konkursu można zgłaszać dowolną liczbę produktów. Aby wziąć w nim udział, wystarczy do 2 czerwca wysłać wypełnioną kartę zgłoszeniową (osobną dla każdego specjału) na e-mail: [email protected], a potem 3 czerwca należy dostarczyć pięć porcji degustacyjnych każdego z nich do restauracji Akropolis – Tawerna.
Jury, w osobach ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku, wyłoni te najdoskonalsze produkty, które zasługują na miano Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2017. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone publicznie 3 czerwca na festiwalowej scenie Europy na Widelcu.
Konkurs organizowany jest przez Biuro Promocji Miasta i Turystyki UMW oraz Polską Akademię Smaku.