Czy pamiętamy, skąd wzięła się idea tego największego w Polsce wydarzenia kulinarnego, swoistego pikniku w centrum miasta, przez który przewijają się tysiące wrocławian i osób Wrocław odwiedzających, nierzadko właśnie z powodu Europy na Widelcu? Podczas zwołanej w Art Hotelu konferencji, zapowiadającej kolejną imprezę, wyjaśniał to prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz: – W każdym domu pokój główny bywa nazywany salonem bądź jadalnym, bądź pokojem stołowym. I jeśli mamy jakąś dużą uroczystość domową – to zapraszamy gości właśnie do stołowego i wydajemy najlepszy z możliwych obiadów. To jest myśl, od której zaczęła się Europa na Widelcu. 4 czerwca jest uważany bowiem za datę o symbolicznym znaczeniu odzyskania przez Polskę pełnej niepodległości. Skoro więc chcemy świętować 4 czerwca we Wrocławiu, to zapraszamy do naszego stołowego i wydajemy obiad.
Zobacz, jak na Europę na Widelcu zapraszają Piotr Bikont i Robert Makłowicz.
Ten obiad w tym roku potrwa aż pięć dni i będzie się składał z wielu dań. Ma być nie tylko smacznie, ale i edukacyjnie oraz rozrywkowo. Biesiada powinna toczyć się bowiem nie tylko przy suto zastawionym stole – na którym w tym roku 16 stanowisk z różnych europejskich regionów – ale i przy wtórze dobrej muzyki, której tegoroczni wykonawcy to prawdziwe gwiazdy polskiej estrady.
Europa na Widelcu 2015 – program
3-7 czerwca, godz. 10.00-21.00
- Jarmark potraw i produktów regionalnych – wokół pomnika Fredry i targi książki kulinarnej „Książka na widelcu” – obok Dolnośląskiej Biblioteki Publicznej
Na jarmarku, tradycyjnie, do kupienia będą potrawy, produkty i wyroby regionalne z całej Europy.
Podczas targów książki kulinarnej, oprócz tradycyjnej sprzedaży książek, odbędą się spotkania z autorami, bloggerami i krytykami kulinarnymi. Jednak spektakularym przedsięwzięciem „Książki na widelcu” ma się stać stworzenie przez wrocławian „Wrocławskiej Książki Kucharskiej. Wrocław od kuchni”!
O tegorocznej edycji festiwalu opowiadali w Art Hotelu (od lewej): Robert Makłowicz, Piotr Bikont, prezydent Rafał Dutkiewicz, Mirosław Szreder (szparagi, Agrar Magnice), Marta Pokorska (Dinner in the Sky), Emilia Szczęsna (Stawy Milickie), fot. UM Wrocław
– Nasi dziadkowie, nasi rodzice – z różnych stron dawnej i dzisiejszej Polski – przywieźli na te ziemie różnego rodzaju przepisy. Wszystkich wrocławian chcemy zaprosić do tego, aby w ramach tegorocznej edycji Europy na Widelcu przedkładali nam takie domowe przepisy, z których Irek Grin, kurator ESK, wyda specjalną książkę kucharską. Ukaże się ona w 2016 r. – stając się częścią Europejskiej Stolicy Kultury oraz wpiszesię w to, że w przyszłym roku Wrocław będzie także Światową Stolicą Książki – mówi prezydent Dutkiewicz.
5 czerwca – Konferencja o modnych dietach
Konferencja popularnonaukowa „Czy diety cud czynią cuda? – modne diety z kuchnią dolnośląską w tle” odbędzie się w Sali Sesyjnej Rady Miejskiej, Sukiennice 9, w godz. 13.00- 16.00. Urząd Miejski Wrocławia i Wydział Nauk o Żywności wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego proponują wykłady:
- „Dietetyczne mody, fakty i mity”
- „Czy można schudnąć nie rezygnując z przyjemności jedzenia?”
- „Miejsce tradycyjnych potraw i produktów w nowoczesnej racjonalnej diecie”
- „Produkty i potrawy z Dolnego Śląska”
które poprowadzą: dr hab. inż. Monika Bronkowska – technolog żywności, specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki, kierownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Przewodnicząca Oddziału Wrocławskiego Polskiego Towarzystwa Dietetyki; dr inż. Danuta Figurska-Ciura – technolog żywności, specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i toksykologii żywności, pracownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, opiekun Studenckiego Koła Naukowego Technologów Gastronomii „Zmiksowani”; dr inż. Karolina Łoźna – technolog żywności, specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i toksykologii żywności, pracownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wydziałowy koordynator ds. Festiwalu Nauki na Wydziale Nauk o Żywności; dr inż. Marzena Styczyńska – technolog żywności, specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i toksykologii żywności, pracownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kierownik Laboratorium Badawczego Absorpcyjnej Spektrometrii Atomowej.
5-6 czerwca – „Season Magazyn”: wystawa, „wyznawacz”, fotobudka
- Wyznawacz stanie na Rynku w godz. 16.00-20.00, w tym swoistym „konfesjonale” będzie można wyznać wszystkie swoje kulinarne grzeszki, w tym nagrać swój filmik i pozbyć się wyrzutów sumienia.
- Fotobudka pojawi się w godz. 13.00-18.00 – maszyna uwieczni uczestników festiwalów, nie biorąc za to pieniędzy. W ramach rewanżu można kreatywnie użyć rekwizytów, czyli sezonowych warzyw i owoców.
- Wystawa fotografii i grafik w Browarze Mieszczańskim z ostatnich wydań „Season Magazyn”, odważnie i niestandardowo pokazujących kulinaria.
5-6 czerwca – magazyn „Kocioł”: wróżba z „Kotła”, zabawy dla dzieci, broszura
- Redakcja Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego „Kocioł” przygotowała wróżbę z „Kotła” – kto zrobi sobie zdjęcie z papierową wróżbą na terenie festiwalu, a następnie udostępnią je na Instagramie lub Facebooku – koniecznie z hashtagiem #EuropaNaWidelcu – będzie mógł otrzymać specjalne gadżety, a wszystkie zdjęcia z akcji będzie można na bieżąco obejrzeć na stronie internetowej magazynu.
- Coś dla dzieci – stemplowanie, kolorowanie, malowanie
- „Kocioł” rozda broszury z przepisami na obiad dobry na 4 pory roku. Z najlepszych, regionalnych i sezonowych produktów, pyszne dania inspirowane Dolnym Śląskiem.
5-6 czerwca – Festiwal Piwa w Browarze Mieszczańskim
Specjalna strefa piwna w Browarze Mieszczańskim, a w programie prezentacja kilkuset piw Europy oraz piw z polskich browarów rzemieślniczych, regionalnych, minibrowarów i browarów restauracyjnych (m.in. Solipiwko, Kormoran, Pinta, Wrężel, Widawa) oraz piwne premiery. Grać będą: Rosalie Band oraz DJ Selecta. Warsztaty poprowadzą Marta Kurek i Artur Najwer. Na dobry apetyt zaś coś z wrocławskich foodtrucków, m.in. Taho, Bratwursty, Bud-K, Happy Little Truck.
5–7 czerwca – restauracja 37 m nad Solnym
Niesamowita atrakcja dla smakoszy – do tego odważnych! Przez trzy dni na placu Solnym stać będzie platforma Dinner in the Sky – podniebnej restauracji. Na wysokości 37 m do stołu jednorazowo mogą zasiąść 22 osoby. Pośrodku platformy są też miejsca stojące dla członków obsługi podniebnego stołu: kucharza, kelnera, barmana. Dla gości szefowie kuchni przygotowują specjalne menu. Szykujcie się więc na nieziemskie doznania! Aby zjeść posiłek na wysokościach, wystarczy zarezerwować i wykupić miejsce przy stole na www.dinnerinthesky.info.