Twórcy tego filmu ponad dwa lata temu wyruszyli w świat, by dokumentować tytułowe historie z farszem. Przemierzyli tysiące kilometrów, z czego powstał dokument lepiony codziennością. Na farsz składają się losy bohaterów, którym kamera towarzyszy w domu i w pracy. Za sprawą różnorodnych wątków, widz odkrywa coraz to nowe smaki. Od słodyczy rodzinnego spotkania, po pikanterię woli przetrwania… Jak deklarują twórcy, ta dokumentalno-artystyczna opowieść porusza nie tylko kubki smakowe.
Czytaj więcej o tych historiach i kup bilet na premierę:
„Pierogi – historie z farszem”. Premiera filmu w KNH
Dokument Kino Nowe Horyzonty
Drzwi otwarte tylko przez chwilę
Reżyser filmu Marcin Wokan zachęca: – „Pierogi — historie z farszem” przyglądają się czterem różnym opowieściom i czterem prywatnym światom. Każdy z bohaterów wpuści was na moment do swojego życia, ale nikt nie obiecuje, że dowiecie się, jak skończą się ich historie. W zasadzie możecie być pewni, że zakończenia zostawili dla samych siebie. Historie z farszem są poszukiwaniem niezwykłości w zwyczajności. Warto chłonąć tę niezwykłość. Pamiętajcie, drzwi będą uchylone tylko przez chwilę.
Razem w drodze i w pracy
Wokan stworzył ten dokument razem z operatorem Piotrem Golemo. Wspólnie pracują od wielu lat nad projektami komercyjnymi pod szyldem Karuzela. Jeden z obsesją opowiadania ciekawych historii, drugi z obsesją perfekcyjnych zdjęć.
Od lat są związani z Wrocławiem. Przemierzyli kilka razy Polskę, realizując dziesiątki filmów reklamowych. W dorobku mają też kilkanaście teledysków. Od dawna przymierzali się do przekucia swojego doświadczenia w projekt o charakterze artystycznym. „Pierogi – historie z farszem” jest ich pierwszym wspólnym autorskim dokumentalnym filmem pełnometrażowym.
Twórczy kolektyw, nie tylko filmowy
„Pierogi – historie z farszem” zostały wyprodukowane przez Fundację Food Think Tank, od kilku lat działającą na terenie Wrocławia i realizującą różnego rodzaju projekty interdyscyplinarne, które łączą gastronomię, sztukę i rzemiosło. Poprzedni film kolektywu – „Korzeń” – miał swoją światową premierę podczas Vero Beach Wine + Film Festival w Miami.
Wrocławianki i wrocławianie mogą kojarzyć Fundację Food Think Tank między innymi z prowadzenia kawiarni i wege bistra przy ul. Łokietka 6, wytwórni w Dolnośląskim Centrum Filmowym, a także miejskiej szlifierni o zręcznej nazwie Ostrzę Ostrze. Znajdziecie ich także na Facebooku.