Nie łatwo było przekonać do siebie wymagające jury – Michela Morana, Magdę Gessler oraz Annę Starmach, którzy przez cały program zwracali uwagę na każdy detal potrawy, począwszy od smaku, a skończywszy na udekorowaniu talerza. Po zaciętej rywalizacji w poprzednich odcinkach, zmagań z nowymi potrawami i walce w Australii o uznanie najlepszych szefów kuchni na tym kontynencie, w finałowym odcinku znalazło się trzech kucharzy. Dwóch z Górnego Śląska oraz jeden z Wrocławia.
Po pierwszym etapie finału w walce o zwycięstwo pozostały już tylko dwie osoby. Mateusz Guncel oraz Mateusz Zielonka, który do kolejnej rundy przeszedł serwując rollsy z groszkiem cukrowym, cukinią i kaszą jaglaną. Jury było zachwycone. W kolejnym etapie uczestnicy musieli poradzić sobie z bardzo trudnym wyzwaniem. W ciągu dwóch godzin musieli przygotować aż pięć dań.
Wrocławianin Mateusz Zielonka podał chłodnik z żółtych buraków, konfitowaną nogę kaczki z puree z selera i sosem czekoladowym, smażonego łupacza z miętą oraz panna cottę z oscypkiem. Jego rywal próbował zdobyć serca jury serwując fois gras z malinami, przegrzebki w palonym maśle z musem z kalafiora i białej czekolady, czomber z królika z kaszanką i biszkopt z musem chałwowym.
Po emocjonującej rywalizacji zwycięzcą szóstej edycji programu kulinarnego MasterChef został Mateusz Zielonka, surfer i snowboardzista, na co dzień niejadający mięsa i nabiału. Wrocławianin dostał czek o wartości 100 tysięcy złotych oraz możliwość wydania własnej książki kucharskiej z unikatowymi przepisami.
Mateusz Zielonka – MasterChef w empiku
Spotkania / Spotkania z autorami Empik Renoma
Mateusz Zielonka to już czwarty wrocławianin, który wygrał popularny program kulinarny. W drugiej edycji MasterChefa po zwycięstwo sięgnęła Beata Śniechowska, zaś po 4. edycji swoją autorską książkę kulinarną wydał Damian Kordas. Wrocławianka zwycięzyła także w dziesięcej edycji Junior MasterChefa - drugą odsłonę show wygrała Julia Cymbaluk.