wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

12°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 08:50

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. We Wrocławiu trwa kulinarny festiwal Restaurant Week. Jak do niego dołączyć? Przeczytaj
Kliknij, aby powiększyć
Potrawy serwowane w restauracjach (kolejno): India Concept, Żeberka, Fretti Sushi Materiały prasowe
Potrawy serwowane w restauracjach (kolejno): India Concept, Żeberka, Fretti Sushi

Jeszcze tylko do 12 listopada potrwa jesienna edycja festiwalu Restaurant Week. I tylko na pozór jest to dużo czasu, bo czy kilka dni wystarczy, aby rozsmakować się w menu przygotowanym przez najlepszych wrocławskich kucharzy? Próbuj!

Reklama

Kto nie lubi chodzić do restauracji? Właśnie, ale z przyczyn finansowych rezygnujemy z tej przyjemności albo wybieramy sprawdzone lokale, gdzie nie spotka nas cenowe ani smakowe zaskoczenie. A przecież cała radość w jedzeniu polega na zaskoczeniu kubków smakowych.

Festiwal kulinarny: spróbuj trochę tego, trochę tamtego

Restaurant Week odbywa się dwa razy w roku, i to nie tylko we Wrocławiu. Swoim zasięgiem obejmuje też wiele miast innych miast, w tym Kraków, Poznań, Szczecin, Trójmiasto i Warszawę (to taka podpowiedź, na wypadek podróży).

Organizatorzy zapewniają, że restauracje, które biorą udział w festiwalu, przeszły selekcję pod kątem wysokiej jakości kuchni i produktów oraz poziomu autorskiego menu i obsługi kelnerskiej. Zapowiada się więc najlepsza degustacja sezonu.

Nie kryguj się i zamawiaj, co chcesz

Koncepcja Festiwalu jest prosta: zamawiasz stolik i potrawy najdalej dzień wcześniej i przychodzisz na gotowe. Proces rezerwacji stolika jest zdigitalizowany. Wystarczy wejść na stronę festiwalu (linki poniżej) i najpierw wybrać miasto, później restaurację, a na końcu liczbę osób i menu.

Organizatorzy przygotowali wyszukiwarkę pod kątem:

  • rodzaju miejsca,
  • rodzaju kuchni,
  • konkretnych potraw,
  • diety.

Szefowie kuchni na podstawie zamówienia przygotują popisowe trzydaniowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. W dwóch opcjach: mięsnej albo wegetariańskiej, wegańskiej lub rybnej. Na każdego gościa będzie też czekał gratisowy festiwalowy koktajl.

Ile będzie wynosił rachunek? Od 69 złotych za dwie osoby.

– Cena dań nie jest wysoka między innymi dzięki temu, że rezerwacji można dokonać maksymalnie z jednodniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu restauracje mogą przygotować odpowiednią ilość składników na konkretne menu – mówi Maciej Żakowski, współzałożyciel Festiwalu.

Kliknij, aby powiększyć
Powiększ obraz: <p>Propozycja Trattorii Tre Angeli</p> Materiały prasowe
Propozycja Trattorii Tre Angeli

#FoodSmellsGood, czyli przyjemność z jedzenia

Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem #FoodSmellsGood, więc kucharze przygotowują najbardziej aromatyczne potrawy. Każdy będzie miał możliwość wybrania się w podróż do aromatycznych krajów azjatyckich albo w sentymentalny powrót do zapachów z dzieciństwa. We Wrocławiu takie doznania zapowiadają restauracje Żeberka, Forum Kulinarne i Trattoria tre angeli.

– Każda edycja naszego festiwalu przyciąga setki tysięcy osób do niemal czterystu lokali gastronomicznych w całej Polsce. Widzimy, że Polacy nadal chcą chodzić do restauracji, nawet jeśli ich budżet jest nieco skromniejszy niż dawniej – mówi Maciej Żakowski

Festiwal trwa do 12 listopada. Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl.

Źródło: materiały prasowe

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl