wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

22°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 16:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. We Wrocławiu trwa kulinarny festiwal Restaurant Week. Jak do niego dołączyć? Przeczytaj

Jeszcze tylko do 12 listopada potrwa jesienna edycja festiwalu Restaurant Week. I tylko na pozór jest to dużo czasu, bo czy kilka dni wystarczy, aby rozsmakować się w menu przygotowanym przez najlepszych wrocławskich kucharzy? Próbuj!

Reklama

Kto nie lubi chodzić do restauracji? Właśnie, ale z przyczyn finansowych rezygnujemy z tej przyjemności albo wybieramy sprawdzone lokale, gdzie nie spotka nas cenowe ani smakowe zaskoczenie. A przecież cała radość w jedzeniu polega na zaskoczeniu kubków smakowych.

Festiwal kulinarny: spróbuj trochę tego, trochę tamtego

Restaurant Week odbywa się dwa razy w roku, i to nie tylko we Wrocławiu. Swoim zasięgiem obejmuje też wiele miast innych miast, w tym Kraków, Poznań, Szczecin, Trójmiasto i Warszawę (to taka podpowiedź, na wypadek podróży).

Organizatorzy zapewniają, że restauracje, które biorą udział w festiwalu, przeszły selekcję pod kątem wysokiej jakości kuchni i produktów oraz poziomu autorskiego menu i obsługi kelnerskiej. Zapowiada się więc najlepsza degustacja sezonu.

<p>Propozycja&nbsp;Forum Kulinarnego</p> Materiały prasowe
Propozycja Forum Kulinarnego

Nie kryguj się i zamawiaj, co chcesz

Koncepcja Festiwalu jest prosta: zamawiasz stolik i potrawy najdalej dzień wcześniej i przychodzisz na gotowe. Proces rezerwacji stolika jest zdigitalizowany. Wystarczy wejść na stronę festiwalu (linki poniżej) i najpierw wybrać miasto, później restaurację, a na końcu liczbę osób i menu.

Organizatorzy przygotowali wyszukiwarkę pod kątem:

  • rodzaju miejsca,
  • rodzaju kuchni,
  • konkretnych potraw,
  • diety.

Szefowie kuchni na podstawie zamówienia przygotują popisowe trzydaniowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. W dwóch opcjach: mięsnej albo wegetariańskiej, wegańskiej lub rybnej. Na każdego gościa będzie też czekał gratisowy festiwalowy koktajl.

Ile będzie wynosił rachunek? Od 69 złotych za dwie osoby.

– Cena dań nie jest wysoka między innymi dzięki temu, że rezerwacji można dokonać maksymalnie z jednodniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu restauracje mogą przygotować odpowiednią ilość składników na konkretne menu – mówi Maciej Żakowski, współzałożyciel Festiwalu.

<p>Propozycja Trattorii Tre Angeli</p> Materiały prasowe
Propozycja Trattorii Tre Angeli

#FoodSmellsGood, czyli przyjemność z jedzenia

Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem #FoodSmellsGood, więc kucharze przygotowują najbardziej aromatyczne potrawy. Każdy będzie miał możliwość wybrania się w podróż do aromatycznych krajów azjatyckich albo w sentymentalny powrót do zapachów z dzieciństwa. We Wrocławiu takie doznania zapowiadają restauracje Żeberka, Forum Kulinarne i Trattoria tre angeli.

– Każda edycja naszego festiwalu przyciąga setki tysięcy osób do niemal czterystu lokali gastronomicznych w całej Polsce. Widzimy, że Polacy nadal chcą chodzić do restauracji, nawet jeśli ich budżet jest nieco skromniejszy niż dawniej – mówi Maciej Żakowski

Festiwal trwa do 12 listopada. Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl.

Źródło: materiały prasowe

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama