Na czterdziestu stronach wydania specjalnego znaleźć można inspiracje na całą wigilijną wieczerzę w duchu tradycji Dolnego Śląska.
- Chcieliśmy przygotować wydanie, w którym pojawią przepisy na dania bardzo znane i te zupełnie już zapomniane, ale mające jeden element wspólny: będące daniami tradycyjnymi z terenu Dolnego Śląska – opowiada Olga Płaza z magazynu „Kocioł”.
W wydaniu świątecznym znajdziemy 15 przepisów na zupy, dania rybne (śledzie, pstrągi, karpie), pierogi, uszka, desery. Wśród nich są dania dobrze znane, jak czerwony barszcz, smażony karp i kompot z suszu, ale także takie, o których rzadko się obecnie słyszy, albo ich receptury bardzo się różnią w zależności od regionu. Jednym z zapomnianych jest przepis na siekane śledzie (tzw. Häckerle), który pochodzi z 1937 roku.
Ciekawa jest też wigilijna zupa grzybowa przygotowana z dodatkiem suszonych owoców oraz pierogi z farszem ze słodkiej kapusty. Na deser blogerzy proponują bomby legnickie i konfekty nyskie. Cały numer można za darmo pobrać ze strony www.magazynkociol.pl
Dolnośląski Magazyn Kulinarny KOCIOŁ powstał w 2014 roku z inicjatywy dolnośląskich blogerów i pasjonatów jedzenia oraz gotowania. Jest dwumiesięcznikiem, który można za darmo pobrać ze strony www.magazynkociol.pl