wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

11°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: dobra

Dane z godz. 07:10

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Dolnośląska wigilia z „Kotła”

Dolnośląska wigilia z „Kotła”

Data publikacji: Autor:

Blogerzy z Dolnego Śląska, którzy przygotowują magazyn kulinarny „Kocioł” opublikowali jego specjalne wydanie „Dolnośląska wigilia”. Magazyn czytać i oglądać można w intrenecie całkowicie za darmo.

Reklama

Na czterdziestu stronach wydania specjalnego znaleźć można inspiracje na całą wigilijną wieczerzę w duchu tradycji Dolnego Śląska.

- Chcieliśmy przygotować wydanie, w którym pojawią przepisy na dania bardzo znane i te zupełnie już zapomniane, ale mające jeden element wspólny: będące daniami tradycyjnymi z terenu Dolnego Śląska – opowiada Olga Płaza z magazynu „Kocioł”.

W wydaniu świątecznym znajdziemy 15 przepisów na zupy, dania rybne (śledzie, pstrągi, karpie), pierogi, uszka, desery. Wśród nich są dania dobrze znane, jak czerwony barszcz, smażony karp i kompot z suszu, ale także takie, o których rzadko się obecnie słyszy, albo ich receptury bardzo się różnią w zależności od regionu. Jednym z zapomnianych jest przepis na siekane śledzie (tzw. Häckerle), który pochodzi z 1937 roku.

Ciekawa jest też wigilijna zupa grzybowa przygotowana z dodatkiem suszonych owoców oraz pierogi z farszem ze słodkiej kapusty. Na deser blogerzy proponują bomby legnickie i konfekty nyskie. Cały numer można za darmo pobrać ze strony www.magazynkociol.pl

Dolnośląski Magazyn Kulinarny KOCIOŁ powstał w 2014 roku z inicjatywy dolnośląskich blogerów i pasjonatów jedzenia oraz gotowania. Jest dwumiesięcznikiem, który można za darmo pobrać ze strony www.magazynkociol.pl

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama