Wydawnictwo Burda ma w swoim portfolio dużo magazynów kulinarnych – Slowly Veggie, Apetyty Claudia, Sól i Pieprz, Moje Gotowanie, Sielska Kuchnia, Przyślij Przepis, Kulinarne Hity, a te najpoczytniejsze redagowane są właśnie we Wrocławiu. Teraz zainwestowało w „smaczne” studio, gdzie toczyć się będą spotkania, odbywać imprezy i warsztaty kulinarne.
„Na gotowaniu znamy się jak mało kto”…
…reklamują się redaktorki wymienionych magazynów kulinarnych, które – jak zapewniają – nie tylko umieją o gotowaniu pisać, ale i stanąć przy własnej kuchni, żeby upichcić coś smacznego, a niejednokrotnie wyjątkowego, nieraz na bazie przepisów pochodzących z całego niemal świata. Teraz zapragnęły zająć się gotowaniem także w godzinach pracy, a do tego potrzebowały odpowiedniego stanowiska. Takiego, które posłuży do organizowania „smacznych” warsztatów dla tych, którzy o kulinariach wiedzą niewiele albo chcą wiedzieć jeszcze więcej, prowadzonych przez tych, którzy gotowanie mają w małym palcu – jak wrocławska MasterChef Beata Śniechowska. Ona to właśnie firmowała oficjalne otwarcie Burda Food Center (29 września) i nadzorowała przy tej okazji przygotowanie w nowoczesnym studiu przy Rdestowej pysznych jesiennych rollsów z jesiotrem milickim, dynią, kolendrą i miso.
Beata Śniechowska, czyli MasterChef z Wrocławia, i przyrządzone pod jej okiem w Burda Food Center jesienne rollsy z jesiotrem milickim, dynią, kolendrą i miso
Integracja w kuchennych fartuszkach
Burda Media Polska we Wrocławiu chce pomagać pracownikom rozmaitych firm w integrowaniu się i proponuje im spotkania, podczas których ich uczestnicy będą wspólnie gotować – pod okiem fachowców – a potem biesiadować przy tym, co samodzielnie sobie ugotują czy upieką. Organizatorzy zapewniają – oprócz wspomnianej profesjonalnej pomocy – wspaniałą atmosferę, a także serwis zdjęciowo-filmowy jako sympatyczną pamiątkę po imprezie integracyjnej.
Jedzenie na zdrowie
Powiada się, że do tradycyjnej polskiej kuchni to dopiero trzeba mieć zdrowie! Oparta na zbożach, ziemniakach i mięsie – choć smakowita – niejednemu może „wyjść bokiem”, objawiając się rozmaitymi schorzeniami układu pokarmowego albo szkodząc tym osobom, które już na takie dolegliwości cierpią. Trapiące nas coraz częściej alergie i uczulenia także każą rezygnować z niektórych produktów, zawierających np. gluten czy laktozę, a wtedy przygotowanie zwłaszcza smacznych posiłków staje się wyzwaniem. W Burda Food Center chcą więc podczas kulinarnych warsztatów, skierowanych do wszystkich chętnych, zająć się również gotowaniem dla mających rozmaite problemy zdrowotne, jak celiacy czy diabetycy. I w tym dziele nieodzowni będą dobrzy kucharze, specjalizujący się w potrawach „dla zdrowotności”. To, co zaproponują i stworzą z uczestnikami warsztatów, oczywiście poddane będzie następnie degustacji i zapewne ocenie.
W nowocześnie wyposażonej kuchni Burda Food Center wszystko jest pod ręką
Kto „zamiesza w garnku”?
Profesjonaliści i pasjonaci wyszukanej, arcysmacznej i zdrowej kuchni, niejednokrotnie pomysłodawcy i koordynatorzy inicjatyw społeczno-edukacyjnych skupionych wokół kulinariów, autorzy blogów kulinarnych, gotujących dietetycy – to oni będą prowadzili warsztaty w Burda Food Center.
Konsultantem merytorycznym przedsięwzięcia Burdy jest Zbigniew Koźlik, szef kuchni w restauracji hotelu HP Park Plaza, ceniący, tworzący i propagujący w kraju i za granicą kuchnię dolnośląską, opartą na produktach regionalnych. Cykle są już zaplanowane, a program przedstawia się następująco:
- Warsztaty kulinarne z MasterChefem
Prowadzenie: Beata Śniechowska (zwyciężczyni II edycji MasterChefa). Tematy: „Kuchnia MasterChefa” (kuchnia autorska), „Smaki Maroka”, „Bon appetit” (kuchnia francuska), „Kuchnia włoska, jakiej jeszcze nie znacie”, „Kuchnia pełna zdrowia i energii” (kuchnia pełna witamin, minerałów, dodająca energii – bezglutenowa, wegetariańska, wegańska, zrównoważona. pt.:
- Warsztaty kuchni azjatyckiej
foodthinktank.pl. Tematy: „Smaki Tajlandii”, „Indie na talerzu”, „Japonia od kuchni”, „Sushi kusi”.
Prowadzenie: Tomasz Hartman (szef kuchni w restauracji Szajnochy 11) i Michał Czekajło (szef kuchni w Browarze Stu Mostów”), prowadzący kolektyw- Warsztaty nowoczesnej kuchni polskiej
„Cudze chwalicie, swego nie znacie – kuchnia polska nowej ery”, z wykorzystaniem nowoczesnych technik kulinarnych (sous vide, dehydracja, liofilizacja, espuma, ciekły azot). Prowadzenie: Marcin Kurzawa (szef kuchni w restauracji Manufaktura smaku, założyciel inicjatywy „O kuchni z ludźmi dla ludzi”).
- Warsztaty zdrowej kuchni
Prowadzenie: właścicielki sklepo-kawiarni Zdrowa Krowa Aneta Zarzycka i Ewa Eron-Gorzała. Tematy: „Zdrowe śniadania – energia na cały dzień”, „Bezglutenowe słodkości i desery”, „Zdrowy Maluch – zbilansowane odżywianie dzieci na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz bezcukrowej (również na diecie wegetariańskiej i wegańskiej), „Chleb – jak samodzielnie przygotować smaczny chleb bezglutenowy i żytnio-orkiszowy?”.
- Warsztaty kuchni włoskiej i polskiej
Prowadzenie: Darek Kulczycki (szef kuchni w restauracjach La Nonna i Polskie Smaki w Polanicy-Zdroju. Tematy: „Włoskie wariacje kulinarne”, „Wyszukane dania mięsne”, „Desery w roli głównej”.
Ktoś chce skosztować?
Jeśli tak, o szczegółach trzeba dowiadywać się u źródła, czyli w studiu kulinarnym Burda Food Center (+48 694 455 399, e-mail: [email protected]). Studio wraz z salą degustacyjną mieści w pobliżu wrocławskiego lotniska, na miejscu jest dużo miejsc parkingowych. W warsztatach może wziąć udział jednocześnie 12 osób (przy sześciu nowocześnie wyposażonych stanowiskach, przy każdym 1-2 osoby + prowadzący).
fot. Burda Media Polska, mat. prasowe