Organizatorzy konkursu podkreślają, że pomysłowość wrocławian znowu dała o sobie znać. Receptury nadesłane na konkurs były oryginalne i czasami rzeczywiście zaskakujące. Nie wszystkie jednak mogły zostać nagrodzone, ale zgodnie z regulaminem konkursu przyznano również po 500 zł bonów do Pizza Station na Pyszne.pl, które przypadły Aleksandrze Wurst i Karolowi Zmorze.
A oto nagrodzony przepis na Pizzę Wrocławską
Sos:
- 1 cebula
- 1/2 szklanki ciemnego piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ewentualnie pszennej)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dodatki do pizzy:
- Boczek wędzony surowy
- Kiełbasa myśliwska suszona
- Ogórek kiszony
- Pieczarki
- Cebula
- Ser żółty
- Oregano
Przygotowanie:
Sos: Na łyżce masła podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, wlać pomału piwo. Zagotować. Dodać łyżkę miodu i musztardę, zagęścić mąką. Zagotować. Całość można zblendować, ale nie jest to konieczne. Ciasto rozwałkować posmarować sosem, posypać częścią sera żółtego (1/3), poukładać pokrojone w plasterki ogórki, kiełbasę, boczek, pieczarki i cebulę (w paski lub kostkę), posypać serem i oregano. Piec około 20 minut w temp. 220 st. C.
Zobacz: Pizza Station we Wrocławiu
Życzymy smacznego!