To jest Pizza Wrocławska – sprawdź, jak smakuje [PRZEPIS]

Konkurs na Pizzę Wrocławską został rozstrzygnięty. Zwycięski przepis stworzyła Justyna Szpech. Jury doceniło śmiałe podejście do tematu zaproponowane przez autorkę, czyli połączenie smaków ciemnego piwa, miodu, boczku i suszonej kiełbasy myśliwskiej. Pizzę Wrocławską możesz już zamawiać we wszystkich restauracjach Pizza Station we Wrocławiu za pośrednictwem serwisu Pyszne.pl. 

  • Pizza Wrocławska dostępna na Pyszne.pl

    Pizza Wrocławska dostępna na Pyszne.pl


Organizatorzy konkursu podkreślają, że pomysłowość wrocławian znowu dała o sobie znać. Receptury nadesłane na konkurs były oryginalne i czasami rzeczywiście zaskakujące. Nie wszystkie jednak mogły zostać nagrodzone, ale zgodnie z regulaminem konkursu przyznano również po 500 zł bonów do Pizza Station na Pyszne.pl, które przypadły Aleksandrze Wurst i Karolowi Zmorze.

A oto nagrodzony przepis na Pizzę Wrocławską

Sos:

  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ewentualnie pszennej)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki do pizzy:

  • Boczek wędzony surowy
  • Kiełbasa myśliwska suszona
  • Ogórek kiszony
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Ser żółty
  • Oregano

Przygotowanie:

Sos: Na łyżce masła podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, wlać pomału piwo. Zagotować. Dodać łyżkę miodu i musztardę, zagęścić mąką. Zagotować. Całość można zblendować, ale nie jest to konieczne.
Ciasto rozwałkować posmarować sosem, posypać częścią sera żółtego (1/3), poukładać pokrojone w plasterki ogórki, kiełbasę, boczek, pieczarki i cebulę (w paski lub kostkę), posypać serem i oregano. Piec około 20 minut w temp. 220 st. C.

Zobacz: Pizza Station we Wrocławiu

Życzymy smacznego!

Zgłoś uwagę