Europa na Widelcu 2015 [PROGRAM, ZDJĘCIA]

7. edycja wielkiego imprezy kulinarnej, firmowanej przez Biuro Promocji Miasta, czyli Europa na Widelcu, nabrała rumieńców. Wrocławianie i turyści tłumnie zaglądają do Rynku, także po to, żeby zrobić zakupy na targowych stoiskach. Na scenie również nie brakuje atrakcji, w tym konkursów z sympatycznymi nagrodami, jak wizyta w podniebnej restauracji na pl. Solnym. W sobotę clou wydarzenia, czyli wielka biesiada z potrawami z 16 europejskich regionów!  

  • owoce

    W tym roku podczas Europy na Widelcu ponownie dolnośląskie hity, czyli szparagi, truskawki i... (fot. mawi)

  • rzodkiewki

    ...w roli debiutantek dorodne w tym sezonie rzodkiewki (fot. mawi)

  • jedzenie

    Zapowiedź biesiady na Rynku (fot. UM Wrocław)

  • potrawa

    Zapowiedź biesiady na Rynku (fot. UM Wrocław)

  • danie

    Zapowiedź biesiady na Rynku (fot. UM Wrocław)

  • deser

    Zapowiedź biesiady na Rynku (fot. UM Wrocław)

  • placki

    Zapowiedź biesiady na Rynku (fot. UM Wrocław)

  • slodkie

    Zapowiedź biesiady na Rynku (fot. UM Wrocław)

  • deser

    Zapowiedź biesiady na Rynku (fot. UM Wrocław)

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu

  • 7. edycja Europy na Widelcu

    7. edycja Europy na Widelcu


Czy pamiętamy, skąd wzięła się idea tego największego w Polsce wydarzenia kulinarnego, swoistego pikniku w centrum miasta, przez który przewijają się tysiące wrocławian i osób Wrocław odwiedzających, nierzadko właśnie z powodu Europy na Widelcu? Podczas zwołanej w Art Hotelu konferencji, zapowiadającej kolejną imprezę, wyjaśniał to prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz:  W każdym domu pokój główny bywa nazywany salonem bądź jadalnym, bądź pokojem stołowym. I jeśli mamy jakąś dużą uroczystość domową  to zapraszamy gości właśnie do stołowego i wydajemy najlepszy z możliwych obiadów. To jest myśl, od której zaczęła się Europa na Widelcu. 4 czerwca jest uważany bowiem za datę o symbolicznym znaczeniu odzyskania przez Polskę pełnej niepodległości. Skoro więc chcemy świętować 4 czerwca we Wrocławiu, to zapraszamy do naszego stołowego i wydajemy obiad.

Zobacz, jak na Europę na Widelcu zapraszają Piotr Bikont i Robert Makłowicz.

Ten obiad w tym roku potrwa aż pięć dni i będzie się składał z wielu dań. Ma być nie tylko smacznie, ale i edukacyjnie oraz rozrywkowo. Biesiada powinna toczyć się bowiem nie tylko przy suto zastawionym stole  na którym w tym roku 16 stanowisk z różnych europejskich regionów  ale i przy wtórze dobrej muzyki, której tegoroczni wykonawcy to prawdziwe gwiazdy polskiej estrady.

Europa na Widelcu 2015  program

3-7 czerwca, godz. 10.00-21.00

  • Jarmark potraw i produktów regionalnych  wokół pomnika Fredry i targi książki kulinarnej „Książka na widelcu”  obok Dolnośląskiej Biblioteki Publicznej 

Na jarmarku, tradycyjnie, do kupienia będą potrawy, produkty i wyroby regionalne z całej Europy.

Podczas targów książki kulinarnej, oprócz tradycyjnej sprzedaży książek, odbędą się spotkania z autorami, bloggerami i krytykami kulinarnymi. Jednak spektakularym przedsięwzięciem „Książki na widelcu” ma się stać stworzenie przez wrocławian „Wrocławskiej Książki Kucharskiej. Wrocław od kuchni”!

O tegorocznej edycji festiwalu opowiadali w Art Hotelu (od lewej): Robert Makłowicz, Piotr Bikont, prezydent Rafał Dutkiewicz, Mirosław Szreder (szparagi, Agrar Magnice), Marta Pokorska (Dinner in the Sky), Emilia Szczęsna (Stawy Milickie), fot. UM Wrocław 

 Nasi dziadkowie, nasi rodzice – z różnych stron dawnej i dzisiejszej Polski  przywieźli na te ziemie różnego rodzaju przepisy. Wszystkich wrocławian chcemy zaprosić do tego, aby w ramach tegorocznej edycji Europy na Widelcu przedkładali nam takie domowe przepisy, z których Irek Grin, kurator ESK, wyda specjalną książkę kucharską. Ukaże się ona w 2016 r. – stając się częścią Europejskiej Stolicy Kultury oraz wpiszesię w to, że w przyszłym roku Wrocław będzie także Światową Stolicą Książki  mówi prezydent Dutkiewicz.

Przepisy będą zbierane od 3 czerwca do 21 listopada. Można je przynieść właśnie na targi książki kulinarnej albo wysłać na adres Biura Europejskiej Stolicy Kultury, ul. Ruska 46B, 50-079 Wrocław, lub e-mail: literatura@wroclaw2016.pl. Organizatorzy zachęcają również do dołączenia krótkich opisów historii potrawy w rodzinie, zdjęć, rysunków, a nawet kuchennych pamiątek. 

5 czerwca – Dzień dolnośląski

Tego dnia królować będą nasze lokalne dumy, czyli truskawki i maliny pochodzące z upraw Zbigniewa Kosowskiego; szparagi − z firmy Mirosława Szredera, robiące furorę w całej Polsce, ale i za granicą;  zioła  m.in. dostarczone przez hodowcę Michała Dewódzkiego (w ofercie np. 7 odmian mięty, w tym truskawkowa); a także debiutujące w Europie na Widelcu rzodkiewki i ryby słodkowodne 

– Polska kuchnia słynęła kiedyś z dań przygotowanych z ryb słodkowodnych – mówi Robert Makłowicz. – Wiele tych przepisów przejęły również inne, sąsiednie kuchnie. Historia jednak sprawiła, że ryb w zasadzie nie jemy. Jesteśmy pod tym względem na szarym europejskim końcu. W jakiejkowiek restauracji Węgier, Czech czy Austrii przez cały rok dostaniemy dania z kapria czy suma. My zaś karpia podajemy raczej "mitologicznie", czyli przy okazji Wigilii – i to nie dlatego, że go tak bardzo lubimy, ale dlatego, że ma tak być. A Dolny Śląsk to miejsce, gdzie hoduje się ryby. Mało tego  okazuje się, że można tu otrzymywać kawior z hodowlanych jesiotrów, na który jest wielki popyt jako na produkt doskonałej jakości  dodaje Makłowicz.  

Krystyna Szumilak, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych: Dzięki Europie na Widelcu przez 6 lat otrzymaliśy ponad 200 tys. zł, które przeznaczyliśmy na stypendia dla najlepszych uczniów, przygotowujących się do konkursów i olimpiad oraz na szkolenia zawodowe uczniów (pieniądze to 5 zł od każdej sprzedanej podczas biesiady na Rynku porcji europejskich przysmaków - red.), fot. mawi

Z Doliny Baryczy, wprost ze Stawów Milickich, przyjadą do Wrocławia m.in. szczupak i jesiotr, tołpyga, amur, okoń, karaś i będzie je można oglądać prezentowane w specjalnych basenach. Będziemy mogli nauczyć się ich rozpoznawania dzięki ichtiologom, którzy opowiedzą także o ich hodowli na Dolnym Śląsku. Jednak nie tylko popatrzymy, ale i skosztujemy rybnych przysmaków, np. słynnych pierogów z milickim karpiem.  

Ideę wyboru rzodkiewek na bohatera dnia dolnośląskiego wyjaśnił Robert Bikont: – Okazuje się, że w pobliżu Wrocławia działa jeden z największych, o ile nie największy, hodowca rzodkiewek w Polsce (250 ha certyfikowanych rzodkiewek koło Świdnicy ma Andrzej Litwińczuk - red.). Dlatego postanowiliśmy podczas tego święta wiosny i warzyw sezonowych lansować dolnośląskie rzodkiewki.

5 i 6 czerwca na Rynku również spotkanie z Convivium „Slow Food Dolny Śląsk”, które uruchomi stoiska z żywnością lokalną, jak mówią – uczciwą, wprost od wytwórców, członków convivium, oraz mecenasów filozofii slow food. Będą więc: kasze ze zbóż i strączków; mąki białe i razowe; warzywa; miody, oleje, napoje; chwasty jadalne; soki tłoczone i syropy; przetwory ziołowe; oleje zimnotłoczone i wiele innych. 

6 czerwca – Europejska biesiada

Ponad 40 potraw z 16 europejskich regionów pojawi się na okrągłym stole Europy na Widelcu. Krajem, który będzie im przewodził, jest w ty roku Chorwacja, co zostanie uświetnione również występami Tomislava Golubana i śpiewaka Josipa Butoraca z regionu Kvarner oraz widowiskiem „Bitwa o przeżycie” z muzeum z Zagorje.

Zobacz, co pojawi się w karcie dań:

Menu Europy na Widelcu 2015

Anglia (Walia)

Restauracja Soczewka/Bernard

  • Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
  • Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną

Belgia (Walonia)

Restauracja LAS/ZUPA

  • Boulet a’la Liègeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liège
  • Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
  • Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym

Chorwacja (Zagorie i Kvarner)

Restauracja Akropolis

  • Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
  • Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
  • Kroštule – kvarnerskie faworki
  • Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową

Cypr (Nikozja)

Unilever Food Solution

  • Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
  • Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu

Czechy (Morawy)

Restauracja Od kuchni

  • Česnečka – zupa czosnkowa
  • Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
  • Knedlíky – kluski na parze

Francja (Normandia)

Restauracja Kuchnia Marche

  • Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
  • Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
  • Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem

Grecja (Kreta)

Good Food Catering

  • Καρπούζι σαλάτα (karpoúzi saláta) – sałatka z arbuzem miętą i fetą
  • Μπακλαβάς (baklavás) – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów

Gruzja (Imeretia)

Studio Kulinarne Piotr Kucharski Piotr Kucharski i Giorgi Gartvelishvili

  • ხაჭაპური (chaczapuri) – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
  • ხარჩო (charczo) – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów

Hiszpania (Galicja)

Karczma u Michelle

  • Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
  • Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem

Niemcy (Westfalia)

OSSKiC

  • Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
  • Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Polska (Podlasie)

Restauracja Puchaczówka

  • Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
  • Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą

Szwajcaria (Gryzonia)

Pałac Brzeźno

  • Fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
  • Swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami

Szwecja (Smalandia)

Nelson Catering & Events

  • Kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
  • Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną

Ukraina (Lwów)

Bistro Kozacka Chatka

  • Холодник з раковими шийками (chołodnyk) – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
  • Млинці по львівськи (młynci po ukraińsku) – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
  • Гречаники  зі сливкою (hreczanyky) – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
  • Шия з капустою (szyja z kapustoju) – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym

Węgry (Puszta)

Hotel Art

  • Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
  • Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym

Włochy (Sardynia)

Hotel HP Park Plaza

  • Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
  • Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko

Szefowie kuchni i kucharze restauracji, dzięki którym będziemy mogli kosztować ponad 40 potraw z 16 europejskich regionów, fot. UM Wrocław

Na 6 czerwca na Rynku szykują się ponadto inne niezwykłe rzeczy, wśród nich są:

  • parada kucharzy
  • pokazy kulinarne Roberta Makłowicza
  • warsztaty pieczenia chleba
  • zabawy dla dzieci
  • konkursy na scenie (do wygrania m.in. bilety do podniebnej restauracji Dinner in the Sky, sprzęt Elektrolux, zaproszenia na kolację do Art Food, wyjazdy agroturystyczne w gminie Radków)
  • rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych,
  • VII Wrocławski Turniej Nalewek.

Na scenie, i wcale nie do kotleta, zagrają dla wszystkich gości Europy na Widelcu: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z niewątpliwą gwiazdą polskiej estrady Krystyną Prońko.

Imprezy towarzyszące

Europa na Widelcu to nie tylko jedzenie. To także dużo cennych wiadomości, zajęcia poznawcze i ludzie, którzy  jak ojcowie chrzestni imprezy Robert Makłowicz i Piotr Bikont  o kuchni wiedzą wszystko, a gotowanie wynoszą często do rangi sztuki. W tym roku zapraszamy na:

5 czerwca – Laboratorium smaku

Restauracji Quchnia Polska o godz. 17.00 „Laboratorium smaku” poświęcono nalewkom domowym. Spotkanie warsztatowo-degustacyjne z mistrzami polskich nalewek – Hieronimem Błażejakiem i Zbigniewem Sierszułą. Wstęp jest bezpłatny, jednak wymagane jest zapisanie się na listę uczestników, rezerwacje na: natalia@iconcept.pl. Otrzymane potwierdzenie trzeba wydrukować i zabrać ze sobą na spotkanie. Liczba miejsc jest ograniczona, czyli kto pierwszy, ten lepszy.

5 czerwca – Konferencja o modnych dietach

Konferencja popularnonaukowa „Czy diety cud czynią cuda? – modne diety z kuchnią dolnośląską w tle” odbędzie się w Sali Sesyjnej Rady Miejskiej, Sukiennice 9, w godz. 13.00- 16.00. Urząd Miejski Wrocławia i Wydział Nauk o Żywności wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego proponują wykłady: 

  • „Dietetyczne mody, fakty i mity”
  • „Czy można schudnąć nie rezygnując z przyjemności jedzenia?”
  • „Miejsce tradycyjnych potraw i produktów w nowoczesnej racjonalnej diecie”
  • „Produkty i potrawy z Dolnego Śląska”

które poprowadzą: dr hab. inż. Monika Bronkowska – technolog żywności, specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki, kierownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Przewodnicząca Oddziału Wrocławskiego Polskiego Towarzystwa Dietetyki; dr inż. Danuta Figurska-Ciura – technolog żywności, specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i toksykologii żywności, pracownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, opiekun Studenckiego Koła Naukowego Technologów Gastronomii „Zmiksowani”; dr inż. Karolina Łoźna – technolog żywności, specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i toksykologii żywności, pracownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wydziałowy koordynator ds. Festiwalu Nauki na Wydziale Nauk o Żywności; dr inż. Marzena Styczyńska – technolog żywności, specjalista w dziedzinie żywienia człowieka i toksykologii żywności, pracownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kierownik Laboratorium Badawczego Absorpcyjnej Spektrometrii Atomowej.

5-6 czerwca – „Season Magazyn”: wystawa, „wyznawacz”, fotobudka

  • Wyznawacz stanie na Rynku w godz. 16.00-20.00, w tym swoistym „konfesjonale” będzie można wyznać wszystkie swoje kulinarne grzeszki, w tym nagrać swój filmik i pozbyć się wyrzutów sumienia.
  • Fotobudka pojawi się w godz. 13.00-18.00  maszyna uwieczni uczestników festiwalów, nie biorąc za to pieniędzy. W ramach rewanżu można kreatywnie użyć rekwizytów, czyli sezonowych warzyw i owoców.
  • Wystawa fotografii i grafik w Browarze Mieszczańskim z ostatnich wydań „Season Magazyn”, odważnie i niestandardowo pokazujących kulinaria.

5-6 czerwca – magazyn „Kocioł”: wróżba z „Kotła”, zabawy dla dzieci, broszura

  • Redakcja Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego „Kocioł” przygotowała wróżbę z „Kotła” kto zrobi sobie zdjęcie z papierową wróżbą na terenie festiwalu, a następnie udostępnią je na Instagramie lub Facebooku – koniecznie z hashtagiem #EuropaNaWidelcu – będzie mógł otrzymać specjalne gadżety, a wszystkie zdjęcia z akcji będzie można na bieżąco obejrzeć na stronie internetowej magazynu.
  • Coś dla dzieci  – stemplowanie, kolorowanie, malowanie
  •  „Kocioł” rozda broszury z przepisami na obiad dobry na 4 pory roku. Z najlepszych, regionalnych i sezonowych produktów, pyszne dania inspirowane Dolnym Śląskiem.

5-6 czerwca – Festiwal Piwa w Browarze Mieszczańskim

Specjalna strefa piwna w Browarze Mieszczańskim, a w programie prezentacja kilkuset piw Europy oraz piw z polskich browarów rzemieślniczych, regionalnych, minibrowarów i browarów restauracyjnych (m.in. Solipiwko, Kormoran, Pinta, Wrężel, Widawa) oraz piwne premiery. Grać będą: Rosalie Band oraz DJ Selecta. Warsztaty poprowadzą Marta Kurek i Artur Najwer. Na dobry apetyt zaś coś z wrocławskich foodtrucków, m.in. Taho, Bratwursty, Bud-K, Happy Little Truck.

5–7 czerwca – restauracja 37 m nad Solnym

Niesamowita atrakcja dla smakoszy  do tego odważnych! Przez trzy dni na placu Solnym stać będzie platforma Dinner in the Sky – podniebnej restauracji. Na wysokości 37 m do stołu jednorazowo mogą zasiąść 22 osoby. Pośrodku platformy są też miejsca stojące dla członków obsługi podniebnego stołu: kucharza, kelnera, barmana. Dla gości szefowie kuchni przygotowują specjalne menu. Szykujcie się więc na nieziemskie doznania! Aby zjeść posiłek na wysokościach, wystarczy zarezerwować i wykupić miejsce przy stole na www.dinnerinthesky.info. 



Zgłoś uwagę