Zobacz, co będzie w dawnej Bibliotece Uniwersyteckiej

Po wielu bezskutecznych próbach władze Uniwersytetu Wrocławskiego zrezygnowały ze sprzedaży budynku po bibliotece przy ul. Szajnochy 7/9. Do neogotyckiego gmachu przeniesione zostanie archiwum uczelni. Jednak remont i przystosowanie budynku będą kosztowne.

  • Gmach przy ul. Szajnochy 7/9, fot. wroclaw.pl

    Gmach przy ul. Szajnochy 7/9, fot. wroclaw.pl

  • Wnętrza dawnej Biblioteki Uniwersyteckiej

    Wnętrza dawnej Biblioteki Uniwersyteckiej

  • Wnętrza dawnej Biblioteki Uniwersyteckiej

    Wnętrza dawnej Biblioteki Uniwersyteckiej

  • Wnętrza dawnej Biblioteki Uniwersyteckiej

    Wnętrza dawnej Biblioteki Uniwersyteckiej


Biblioteka Uniwersytecka przez wiele dekad zajmowała przy ul. Szajnochy dwa budynki. XVIII-wieczną rezydencję rodu Wallenberg-Pachaly oraz budynek zaprojektowany przez Richarda Plüdemanna z końca XIX wieku. Po wyprowadzce zbiorów do nowej siedziby przy ul. Joliot-Curie kolejni rektorzy wystawiali oba gmachy na sprzedaż. Po wielu próbach znalazł się chętny na pałac, uczelnia dostała za niego blisko 15 mln zł.

Za to na przedwojenną siedzibę Miejskiej Kasy Oszczędności, miejskiego archiwum i biblioteki nie znaleziono kupca. Wpływ na to miało także ograniczone możliwości dotyczące zmiany funkcji i wyposażenia budynku, np. w jego części nie ma stropów drewnianych ani betonowych, lecz kilkupiętrowa ażurowa, żeliwna konstrukcja. Obiekt znajduje się pod opieką Miejskiego Konserwatora Zabytków, który nie pozwoliłby na wylanie betonowych stropów.

Archiwum w neogotyckim pałacu

Władze uczelni znalazły rozwiązanie. Do gmachu przeprowadzi się Archiwum Uniwersytetu Wrocławskiego (dzisiaj znajduje się przy ul. Szewskiej). To szansa na zachowanie i wykorzystanie oryginalnych magazynów.

Pomysł to jedno, a koszt jego realizacji to drugie. W budynku trzeba już wymienić instalacje sanitarne (wybudować nowe toalety), elektryczne, zamontować nowoczesną wentylację i klimatyzację wraz z pompą ciepła. Osuszenia wymagają fundamenty i piwnice, przy okazji przydałoby się zaizolować mury.

Renowacji potrzebuje elewacja. W planach jest renowacja posadzek, schodów, kamiennych elementów wystroju (m.in. kolumn w dawnych czytelniach). Niezbędna jest budowa windy osobowej, szyb do niej powstanie w miejscu dotychczasowej portierni. Wzmocnione muszą zostać stropy i podłogi w części budynku od ulicy Kazimierza Wielkiego. Do wymiany jest także stolarka okienna i kraty w oknach.

Projekt koncepcyjny zakłada także nowe funkcje dla dawnych czytelni. W tzw. czytelni czasopism bieżących powstanie kameralna sala konferencyjno-ekspozycyjna na 40 miejsc. W dużej sali kolumnowej, która ma 325 m kw., za pomocą ścian ze szkła wydzielona będzie część wystawowa oraz pracowania digitalizacyjna.

Na piętrze znajdą się: czytelnia z 20 miejscami, gabinety dyrekcji, pokoje pracownicze oraz magazyn. Kolejne kondygnacje także zajmą magazyny.

Koszt remontu i przystosowania budynku oszacowano na ok. 51,5 mln zł.

 



Zgłoś uwagę