Wrocławska Książka Kucharska będzie zbiorem przepisów i wspomnień mieszkańców Dolnego Śląska, którzy pamiętają, lub do dziś przygotowują, lokalne potrawy.
Mieszkańców miasta i regionu zachęcamy do podzielenia się przepisami na potrawy, które najchętniej przygotowują w swoich domach, tymi, które przyjechały z ich rodzinami ze wszystkich zakątków Polski oraz tymi, które pojawiły się na stołach już tu, we Wrocławiu.
Przepisy można wysyłać za pomocą formularza na stronie SmakiWroclawia.pl, a autorów pierwszych 20 zgłoszeń nagrodzimy wyjątkowym audioprzewodnikiem po Wrocławiu.
Przepisy można przesyłać do 21 listopada – czyli do Dnia Życzliwości. Oprócz przepisów, można także dzielić się krótkimi opisami rodzinnych historii związanych z potrawami, zdjęciami, rysunkami oraz pamiątkami kuchennymi.
Najciekawsze receptury, zdjęcia i wspomnienia zostaną opublikowane we Wrocławskiej Książce Kucharskiej, jednym spośród wielu wydawnictw planowanych w ramach Europejskiej Stolicy Książki i Światowej Stolicy Książki UNESCO w 2016 roku.
Przepisy można również przesyłać pocztą na adres: Biuro Europejskiej Stolicy Kultury, ul. Ruska 46b, 50-079 Wrocław, lub też mailowo: [email protected]. Wśród wszystkich uczestników przedsięwzięcia rozlosowane zostaną nagrody książkowe.
Więcej informacji - TUTAJ.