Majówka w Twierdzy Smaków [PROGRAM, KONKURS]
2018-04-13 Komentarze:Trzy dni degustacji zapomnianych dań, słodko-kwaśnych warsztatów i smakowitych wykładów. Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków to pierwsze w historii regionu wydarzenie, podczas którego znawcy historycznych potraw i smaków będą odtwarzali i serwowali tajemnicze i często „ekstrawaganckie” dania z przeszłości.
Atrakcji ma być w bród, a wszystkie smakowite i pachnące wprost vz zamkowej kuchni. Na przykład ulubiony tort królowej Marii Antoniny, lody księcia Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu – przebój dawnych kawiarni, czy antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich.
Warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci poprowadzi Julka Cymbaluk, a Joanna Mirecka – warsztaty o eleganckim zachowaniu przy stole, trudnych potrawach, sztućcach oraz o tym, do czego przydają się koce. Będzie też kurs rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru i wspólne pieczenie pierników.
W żołnierskiej kuchni carskiej Rosji do degustacji będą nalweki, solianka i bliny – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną. W kuchni rycerskiej... kutasy, czyli średniowiecznymi hot dogi, jajecznica na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią. Będzie też kurczak we flaszy, czyli jedno z najdziwniejszych dań średniowiecza.
Sarmaci zaś podadzą: kaszę gryczaną lub jęczmienną na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem.
I tak dalej, i tak dalej... Zobacz dokładny program wydarzenia:

Twierdza Smaków – I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej
Eventy / W plenerze Zamek Czocha