Majówka w Twierdzy Smaków [PROGRAM, KONKURS]

Trzy dni degustacji zapomnianych dań, słodko-kwaśnych warsztatów i smakowitych wykładów. Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków to pierwsze w historii regionu wydarzenie, podczas którego znawcy historycznych potraw i smaków będą odtwarzali i serwowali tajemnicze i często „ekstrawaganckie” dania z przeszłości. 

  • twierdza smaków

    źródło: 72. Tulski Pułk Piechoty

  • Twierdza Smaków

    Twierdza Smaków

  • Twierdza Smaków

  • źródło: archiwum Małgorzaty Bliskowskiej


Atrakcji ma być w bród, a wszystkie smakowite i pachnące wprost vz zamkowej kuchni. Na przykład ulubiony tort królowej Marii Antoniny, lody księcia Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu – przebój dawnych kawiarni, czy antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich.

Warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci poprowadzi Julka Cymbaluk, a Joanna Mirecka – warsztaty o eleganckim zachowaniu przy stole, trudnych potrawach, sztućcach oraz o tym, do czego przydają się koce. Będzie też kurs rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru i wspólne pieczenie pierników.

W żołnierskiej kuchni carskiej Rosji do degustacji będą nalweki, solianka i  bliny – drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną. W kuchni rycerskiej... kutasy, czyli średniowiecznymi hot dogi, jajecznica na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią. Będzie też kurczak we flaszy, czyli jedno z najdziwniejszych dań średniowiecza.

Sarmaci zaś podadzą: kaszę gryczaną lub jęczmienną na sypko ze skwarkami słoniną, skrzydełka kurze obsmażane w miodzie z goździkami, cynamonem i pieprzem, zupa kapuściana na wędzonych kościach, na kiszonej kapuście z wędzonym jabłkiem, śliwką i tłuczonym kminkiem. 

I tak dalej, i tak dalej... Zobacz dokładny program wydarzenia:

Twierdza Smaków – I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej

Twierdza Smaków – I Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej

Eventy / W plenerze
Termin od 1 maja 2018 do 3 maja 2018

Miejsce Zamek Czocha

Zobacz
 

Uwaga, konkurs!

Przygotuj deser związany z historią Dolnego Śląska i daj go spróbować jurorom, a jeśli wygrasz 1000 złotych, przepis podpisany twoim nazwiskiem znajdzie się w karcie dań restauracji ,,Uczta” Zamku Czocha – zachęcają organizatorzy i zapraszają do wzięcia udziału w konkursie I Dolnośląskiego Festiwalu Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków” w Zamku Czocha w Leśnej.
Zgłoszone do konkursu desery muszą być wykonane według autorskiego przepisu i wizualnie nawiązywać do dziejów Dolnego Śląska. Deser powinien odzwierciedlać bogatą tradycję naszego regionu, a przy tym nawiązywać do historycznych form cukierniczych, zachwycać smakiem i wyglądem.
Dokładny opis ciastka (wraz ze zdjęciem i dokładnym przepisem) należy przesyłać na adres e-mailowy: a.sliwinska1@amwhotele.pl do 20 kwietnia 2018 r.
 
Tu znajdziecie regulamin konkursu
Zgłoś uwagę