Już 26 czerwca przy Promenadzie Staromiejskiej (w pobliżu Teatru Lalek) otworzył swoje stoiska Francuski Jarmark Regionalny. Przez cztery dni (czwartek od godz .14.00, w pozostałe dni w godz. 10.00-20.00, w niedzielę do 19.00) – do 29 czerwca wrocławianie i wszyscy odwiedzający nasze miasto będą mogli zanurzyć się w smakach, zapachach i kolorach francuskiej kuchni oraz w pięknie wyrobów rzemieślnicznych, a także w markowych produktach prosto znad Sekwany.
Francuski Jarmark Regionalny to okazja, by poznać i zaopatrzyć się w produkty francuskiej kuchni, m.in.:
- bagietki i świeże rogaliki, ciasteczka – w tym duży wybór ciast i herbatników bretońskich, z ponad 20 odmianami różnych wypełnień: od kokosa po sezam, od czekolady do cytryny;
- sery – wybór spośród istniejących ponad 80 rodzajów sera – od Mont d'Or w typowej drewnianej konfekcji do Rocamadour z Pirenejów oraz camembert – od Normandii do Ile de France Brie;
- wina – prezentowane w ponad 30 odmianach, pochodzących m.in. z Szampanii i Bordeaux;
- wędliny – wyprodukowane z dodatkiem niezwykle aromatycznych ziół i przypraw;
- przyprawy i suszone owoce pochodzące w większości z byłych kolonii francuskich na Karaibach.
Na jarmarku nie zabraknie także wyrobów rzemieślniczych z Prowansji i Lazurowego Wybrzeża: tkanin, obrusów, mydeł, wyrobów drewnianych i słomkowych i wielu innych. Na stoiskach będzie również do kupienia odzież sportowa głównych marek francuskich, perfumy i kosmetyki z Paryża oraz szeroka gama modnych akcesoriów.
Jarmarkowi towarzyszyć będą wydarzenia kulturalne związane z Francją – warsztaty dla dzieci i młodzieży w CRZ Krzywy Komin na Nadodrzu oraz projekt Fundacji k6 –„BAJKOmania”, czyli – wspólne czytanie bajek z różnych zakątków świata, a jednym z czytających będzie Richard Kepinski, konsul honorowy Francji, który objął patronatem pierwszy Francuski Jarmark Regionalny we Wrocławiu.
MaWi
fot. Tomasz Walków