Sukces Kulinarnych Odkrywców ze Szkoły Podstawowej nr 109

To była już 12. edycja programu Tesco dla Szkół – „Kulinarni Odkrywcy”. Jednym z laureatów konkursu dzięki głosowaniu internautów i ocenie jurorów – w kategorii na najbardziej kolorowy przepis – została „Ekipa z krainy gadającej Dyni” z wrocławskiej Szkoły Podstawowej nr 109. 

  • dzieci gotują

    Ekipa z krainy gadającej Dyni ze Szkoły Podstawowej nr 109


Aż trzy zespoły z woj. dolnośląskiego stanęły na podium w filmowym konkursie, w którym dzieci przeprowadziły najlepszy kulinarny eksperyment, przekonując do nauki gotowania i zdrowego odżywiania. Poza „produkcją” wrocławską, wśród najlepszych znalazł się film zespołu „Unplugged_2014” z Gimnazjum Publicznego w Jerzmanowej, który wygrał w kategorii Grand Prix, oraz film zespołu „Zespół Babci Jadzi” ze Szkoły Podstawowej nr 9 w Lubinie został laureatem regionalnym. Młodzi Kulinarni Odkrywcy zmierzyli się z kilkuset szkołami z całej Polski i wywalczyli nowoczesny sprzęt multimedialny dla swoich placówek.

„Ekipa z krainy gadającej Dyni”, której opiekunem była Joanna Jandy, została wybrana przez jurora Małgorzatę Wygonowską-Skrzyniarz jako laureat w kategorii na najbardziej kolorowy przepis. W nagrodę za dowcipny i sprawnie nakręcony filmik dzieci wywalczyły dla swojej szkoły nowoczesną pracownię multimedialną oraz nagrody indywidualne dla członków zespołu – odtwarzacze MP4 oraz fartuchy i czapki kucharskie.

Film powstał przy współpracy z Akademią Młodego Kucharza, z którą realizowany jest innowacyjny projekt edukacyjno-kulinarny w klasach 1-3: Kulinarne ABC – „Wiemy, co jemy”, oraz przy dużym zaangażowaniu rodziców Zuzanny Thiem, uczennicy klasy 3b – głównej bohaterki. W filmie wystąpiło ośmioro uczniów z klasy 3b, a kręcono go we Wrocławskim Ogrodzie Botanicznym podczas Dolnośląskiego Festiwalu Dyni oraz w Teatrze Muzycznym Capitol. „Ekipa z krainy gadającej Dyni” pokazała, jak robi się meksykańskie wrapy.

Ciąg dalszy nastąpi!

W 12. edycji programu Tesco dla Szkół uczniowie blisko 400 szkół podstawowych i gimnazjalnych mieli tylko 2 minuty, aby odkryć gotowanie na nowo. W województwie dolnośląskim zadanie było wyjątkowo trudne, ponieważ badania wykazały, że w tym regionie aż 41% dzieci zamiast przygotować sobie lub odgrzać posiłek, zaspokaja głód słonymi przekąskami oraz słodyczami. To niestety najgorszy wynik w kraju!

Następna edycja konkursu filmowego już w przyszłym roku szkolnym. Natomiast dla szkół, którym podobała się ta wspólna nauka przez zabawę, już w marcu dostępne będą kolejne inspirujące wyzwania – np. stworzenie szkolnej gazetki ściennej na temat gotowania. Zwycięskie szkoły nagradzane będą bonami towarowymi o wartości do 3000 zł. Wszystkie placówki, które chciałyby wykorzystać szansę na urozmaicenie edukacji uczniów i przy okazji na podreperowanie budżetu, znajdą coś dla siebie na tej stronie.

To nie koniec przygody! Na stronie zgromadziła się publiczność ponad 100 000 użytkowników, którzy oprócz głosowania na filmy sami stali się Kulinarnymi Odkrywcami, wypełniając specjalne „misje” i kulinarne zadania. Ta edukacyjna zabawa wciąż trwa! Mniejsi i więksi Kulinarni Odkrywcy mogą uczestniczyć w ciągle uzupełnianych misjach i zdobywać punkty, dzięki którym można otrzymać takie nagrody, jak: roboty kuchenne, tablety, ekspresy do kawy i wiele innych. 



Zgłoś uwagę