Ryba po grecku
- 6-7 filetów z białej ryby
- 3-4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 pory
- 1 mała biała cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- mąka do panierki
- cytryna do skropienia filetów
- Warzywa obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy na pół i siekamy w talarki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy starte warzywa, lekko solimy i przykrywamy pokrywką.
- Na osobnej patelni smażymy rybę skropioną cytryną i obtoczoną lekko w mące. Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni, osączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pory i cebulę. Warzywa podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Dodajemy usmażone cebulę i pora, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz oraz koncentrat pomidorowy i cukier. Znów podlewamy wodą i lekko mieszamy. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
- Na półmisku układamy warstwami warzywa, usmażoną rybę, warzywa. Na wierzchu powinny być warzywa. Całość odstawiamy, by przestygła. Ryba po grecku na zimno najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.