wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

2°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: brak pomiaru

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. Wigilia na wynos, czyli pogotowie świąteczne

Powodów może być naprawdę wiele: brak czasu, złe samopoczucie, obowiązki zawodowe, słabe umiejętności kulinarne, nagła zmiana planów co do miejsca świętowania – i wszystkie mogą sprawić, że podczas Wigilii czy nawet w Boże Narodzenie zostaniemy na gastronomicznym lodzie. A w zasadzie lód to będziemy mieli w zamrażarce, a na stole tylko wigilijne sianko. Można jednak temu zapobiec.

Reklama

W połowie grudnia to już naprawdę najwyższy czas, żeby zamówić coś smacznego na wigiliny stół. Restauracje i firmy caternigowe pracują na pełnych obrotach. W wielu, oferujących wrocławianom gotowe dania świąteczne, które można odebrać w umówionym terminie lub poprosić o ich dowóz pod wskazany adres, możliwości złożenia zamówień już nie ma. Ale – kto szuka, ten znajduje. Poszukaliśmy i my i oto podpowiadamy, gdzie i za ile można kupić gotowe dania na Wigilię i resztę świąt.

Swojskie Jadło 

...można je odnaleźć pod trzema wrocławskimi adresami: Prusa 2, Żernicka 244 i Stanisławowska 103. Zamówienia na świąteczne dania restauracja przyjmuje do 17 grudnia 2016 i pod warunkiem wpłacenia zaliczki w jednym z ww. lokali. Informacje w sprawie zmówień pod nr. tel.: 71 3740148, 71 3578770; 71 3492815
W ofercie: 
  • Uszka z grzybami – 1 kg 60 zł
  • Pierogi z kapustą i grzybami – 1 kg 40 zł
  • Pierogi ruskie – 1 kg 33 zł
  • Ryba po grecku – 1 kg 65 zł
  • Karp w galarecie – 1 szt. 65 zł
  • Karp w grzybach – 1 szt. 75 zł
  • Karp smażony – 1 szt. 45 zł
  • Kaczka faszerowana – 1 szt 70 zł
  • Schab pieczony – 1 kg 60 zł
  • Karczek pieczony – 1 kg 60 zł
  • Krokiety z kapustą i grzybami – 1 szt. 5 zł
  • Barszcz czerwony – 1 l 20 zł
  • Carpaccio z łososia – 0,9 kg 100 zł
  • Śledź po fińsku – 1 kg 60 zł
  • Śledź w śmietanie z jabłkiem – 1 kg 50 zł
  • Sałatka jarzynowa 1 kg 45 zł

  www.facebook.com/SwojskieJadlo

Margaret

W tej firmie cateringowej tegoroczne „obłożenie” zamówieniami jest bardzo duże, ale jest jeszcze szansa, żeby znaleźć się na liście chętnych na gotowe potrawy – z odbiorem własnym przy ul. Żeromskiego 28 (tel. 71 780 49 81) lub korzystając z możliwości dowozu do domu. Ale działać trzeba szybko.
 Oferta 1: 65 zł/os.
  • Grzybowa z łazankami
  • Karp smażony saute
  • Kapusta z grochem
  • Mix pierogów / kap.-grzyb., ruskie
  • Sałatka pieczarkowa
  • Ciasto makowe

Oferta 2: 80 zł/os.

  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Pierogi kapusta-grzyby
  • Karp smażony
  • Sola smażona w panierce piernikowej
  • Ziemniaki z wody
  • Śledź w oliwie z jabłkiem i cebulką
  • Tymbaliki rybne
  • Kutia z makiem

Oferta 3: 100 zł/os.

  • Aksamitna zupa rybna z warzywami
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Tatar z łososia
  • Ryba po grecku
  • Pierogi kapusta-grzyby
  • Sandacz smażony
  • Łosoś w warzywach
  • Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną
  • Ryba w zalewie winno-miodowej
  • Ziemniaki z wody
  • Makowiec
  • Babka piaskowa 

Oferta 4: 125 zł/os.

  • Krem grzybowy z łazankami
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Śledź w zalewie winno-korzennej
  • Śledź w śmietanie
  • Roladka z łososiem, omletem i szpinakiem
  • Pstrąg pieczony w migdałach
  • Dorsz smażony z posypką z suszonych owoców
  • Sałatka z tuńczyka
  • Ryba po grecku
  • Pierogi z makiem i sosem miodowo-sezamowym
  • Piernik
  • Sernik 

www.margaretwroclaw.pl/

Najadacze.pl

Vege Święta – czyli propozycja popularnej wegańskiej restauracji (która prowadzi również catering), z Nożowniczej 40, tel.: +48 71 344 55 11 oraz +48 789 144 551. Zamówienia przyjmuje do 19 grudnia 2016, e-mailowo za pomocą formularza na swojej stronie, telefonicznie: 71 344 55 11 (Najadacze.pl) lub 71 344 55 22 (Ahimsa), a także osobiście (Nożowniczej 40; św. Antoniego 23. Zamówienia można odbierać do 23 grudnia. W ofercie również potrawy bezglutenowe [GF].

Wytrawnie:    

  • SeleRyba w glonach nori – 12 zł/ 3 szt.
  • Wigilijny bigos ze śliwkami, grzybami i kostką sojową [GF] – 25 zł/kg, 13 zł/0,5 kg
  • Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem wegańskim własnej produkcji [GF] – 30 zł/kg, 16 zł/0,5 kg
  • „Ryba” po grecku [GF] – 25 zł/kg, 13 zł/0,5 kg
  • „Ryba” duszona na porach z mlekiem kokosowym i gruszką [GF] – 25 zł/kg, 13 zł/0,5 kg
  • Pasztet z fasoli – 16 zł/foremka 0,5 kg
  • Pasztet z soczewicy i słonecznika – 16 zł/foremka 0,5 kg
  • Pasta z czerwonej soczewicy (doskonała do pieczywa) [GF] – 6,5 zł/200 g
  • Majonez sojowy [GF] – 7 zł/250 ml
  • Pierogi ruskie (mrożone i nieugotowane) – 1,20 zł/szt.
  • Pierogi z soczewicą (mrożone i nieugotowane) – 1,20 zł/szt.
  • Hummus z oliwą i za’atarem [GF] – 9 zł/200 g
  • Hummus z czosnkiem i pietruszką [GF] – 10 zł/200 g
  • Hummus z suszonymi pomidorami [GF] – 12,5 zł/200 g
  • Barszcz czysty [GF] – 7 zł/400 ml

 Na słodko:     

  • Makowiec zawijany – 30 cm długości, ok. 1,3 kg 50 zł/rulon
  • Tofurnik z brzoskwiniami i czekoladową polewą (sernik z tofu) – okrągła blaszka średnica 25 cm – 12 porcji [GF] – 89 zł
  • Tofurnik z brzoskwiniami i czekoladową polewą – prostokątna blaszka – 20 porcji [GF] – 135 zł
  • Piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową – 82 zł
  • Napoleonka – 7 zł/szt.
  • Makowiec orzechowy [GF] – 90 zł
  • Jaglany „sero”-mak [GF] – 87 zł
  • Jagielnik kokosowy z karmelem daktylowo-orzechowym [GF] – 82 zł
  • Torcik pomarańczowy z cynamonową pianką [GF] – 82 zł
  • Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i bakaliami [GF] – 87 zł
  • Korzenne ciasto czekoladowe [GF] – 75 zł
  • Kopiec kreta – 68 zł
  • Kopiec kreta [GF] – 82 zł
  • Wegańskie ptysie z kremem – 7 zł/szt.
  • Pralinki daktylowo-sezamowe [GF] – 3 zł/szt.

 Możliwość zamówienia ciast bez dodatku cukru – dopłata +10 zł

 

www.facebook.com/najadacze/

Dwór Polski – Delikatesy

Zamówienia na dania świąteczne przyjmowane są do 16 grudnia 2016 (tel.: 71 372 34 15, 609 333 887, także e-mail: [email protected] lub formularz na stronie www), a należy je odbierać 21-22 grudnia przy ul. Kiełbaśniczej 2. 
Oferta:
  • Kołduny – 18 zł/400 g 
  • Uszka z mięsem –18 zł/400 g 
  • Uszka z farszem grzybowym – 22 zł/400 g 
  • Pierogi z kapustą i grzybami – 11 zł/500 g 
  • Krokiety z kapustą i grzybami – 6 zł/2 szt. 
  • Karp po żydowsku – 11 zł/80/100 g 
  • Karp w galarecie – 11 zł/80/100 g 
  • Łosoś w galarecie – 14 zł/80/100 g 
  • Śledź garnirowany – 6,50 zł/150 g 
  • Rolada z indyka w galarecie z żurawiną – 11 zł/170 g 
  • Kapusta z grochem – 6,50 zł/300 g 
  • Barszcz czerwony – 3,50 zł/200 ml 
  • Zupa grzybowa – 8 zł/200 ml 
  • Karp smażony – 12 zł/100 g 
  • Kaczka pieczona cała z jabłkami – 78 zł/1 szt. 
  • Kaczka pieczona cała z farszem staropolskim – 78 zł/1 szt. 
  • Galantyna z kurczaka – 35 zł/kg 
  • Boczek rolowany – 39 zł/kg 
  • Smalec domowy – 7 zł/150 g 
  • Schab wędzony – 43 zł/kg 
  • Szynka wędzona – 43 zł/kg 
  • Kiełbasa wędzona – 34 zł/kg
  • Kompot z suszu – 4 zł/200 ml 
  • Kluski z makiem – 5,50 zł/300 g
  • Kutia – 6 zł/200 g 
  • Jabłko pieczone z żurawiną – 4,50 zł/1 szt. 
  • Makowiec – 40 zł/kg 
  • Sernik wiedeński – 40 zł/kg 
  • Piernik – 40 zł/kg 
  • Keks świąteczny – 40 zł/kg 
  • Ciasto tort węgierski – 49 zł/kg

 www.dworpolski.pl

Restauracja Patio

Zamówienia na gotowe dania świąteczne można składać do 20 grudnia 2016 r. (tel.: 71 375 04 17, 71 375 04 08, e-mail: [email protected]), a odbierać osobiście w restauracji przy ul. Kiełbaśniczej 24 – do 23 grudnia do godz. 20.00. Z każdego asortymentu należy zamówić min. 5 porcji. 

Dania na zimno:

  • Karp wędzony z musem chrzanowym – 15 zł/60/30 g
  • Śledzik w śmietanie – 10 zł/100 g
  • Sałatka  żydowska – 6 zł/100 g
  • Karp w galarecie – 15 zł/100 g
  • Ryba po grecku – 10 zł/100 g
  • Karp po żydowsku – 15 zł/100 g
  • Wędzony łosoś z marynowanymi grzybkami – 20 zł/50/30 g
  • Staropolskie wędliny (3 rodzaje) – 20 zł/150 g
  • Galantyna z kaczki nadziewana figami – 12 zł/50 g
  • Cielęcina nadziewana grzybami – 12 zł/50 g
  • Półgęsek wędzony z żurawina – 15 zł/50 g

Zupy:

  • Wigilijny barszcz z uszkami lub pasztecikiem – 10 zł/250 ml
  • Zupa grzybowa z prawdziwków – 10 zł/250 ml
  • Zupa rybna z sandaczem, porem i zacierką – 12 zł/250 ml

Na ciepło:

  • Karp pieczony w maśle – 20 zł/150 g
  • Filet z sandacza zapiekany w kapuście – 30 zł/150/80 g
  • Pieczona pierś z kaczki w sosie wiśniowym – 32 zł/150 g
  • Plastry pieczonej szynki (min. 10 porcji) – 20 zł/150 g
  • Golonka na kapuście z grzybami – 20 zł/120/80 g
  • Filet z łososia – 30 zł/120 g
  • Polędwiczka nadziewana borowikami – 25 zł/120 g
  • Pieczona pierś z indyka w sosie borówkowym – 25 zł/120 g
  • Wybór pierogów (z kapust ą, grzybami, ruskie) – 18 zl/250 g
  • Kapusta z grzybami – 8 zł/150 g
  • Smażone ziemniaczki (półksiężyce) 7 zł/150 g

Deser:

  • Kutia – 8 zł/100 g
  • Strudel z jabłkami i cynamonem – 15 zł/150 g
  • Patera ciast wigilijnych (makowiec, sernik, jabłecznik) – 15 zł/150 g
  • Pieczone jabłko z konfiturą – 15 zł/200 g
  • Szarlotka na ciepło z sosem waniliowym i lodami orzechowymi – 15 zł/150 g

https://restauracjapatio.eu/

Pierogarnia Stary Młyn

 Żeby zamówić wigilijne pierogi, trzeba przyjść osobiście do tego lokalu, który się mieści przy Rynku 26 (tel. 71 344 14 15), i umówić się na odbiór, którego można dokonać do 21 grudnia 2016 r. Restauracja proponuje także inne rodzaje pierogów ze swojego tradycyjnego menu w promocyjnej cenie -10%.

Oferta: 

  • Pierogi ruskie – 29,96 zł/kg
  • Pierogi „grzybobranie” – 29,96 zl/kg
  • Uszka – 29,96 zł/kg 

 

 www.facebook.com/pg/PierogarniaStaryMlynWroclaw

Pierogarnia Nowowiejska

Przyjmuje zamówienia na święta do odbioru przy ul. Nowowiejskiej 71/1b (tel. 71 728 03 55). Trzeba się pospieszyć z decyzją, ponieważ chętnych na świąteczne pierogi nie brakuje i ilość asortymentu również jest ograniczona.

Oferta:

  • Uszka – 90 zł/kg (ok. 100 szt.) 
  • Pierogi z kapustą i grzybami – 26,50 zł/kg (ok. 21 szt.) 
  • Pierogi ruskie – 26,50 zł/kg (ok. 21 szt.) 
  • Pierogi ze szpinakiem – 26,50 zł/kg (ok. 21 szt.) 

 

 www.facebook.com/pierogarnia.nowowiejska  

 Art Restauracja

Tym, którzy lubią świąteczne słodkości, przyhotelowa restauracja przy ul. Kiełbaśniczej 20 (tel.: 71 787 71 32, 787 72 45) proponuje smaczne, tradycyjne wypieki i zamówienia przyjmuje do 22 grudnia 2016 r. Odbierać je można najpóźniej 24 grudnia do godz. 18.00.

Oferta – wszystkie wypieki 40 zł/kg:

  • Sernik tradycyjny z rodzynkami
  • Sernik czekoladowy
  • Piernik przekładany powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą
  • Piernik z bakaliami
  • Ciasto makowe
  • Makowiec tradycyjny
  • Puszysty keks pełen bakalii

 

 http://www.arthotel.pl/restauracja 

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl