W połowie grudnia to już naprawdę najwyższy czas, żeby zamówić coś smacznego na wigiliny stół. Restauracje i firmy caternigowe pracują na pełnych obrotach. W wielu, oferujących wrocławianom gotowe dania świąteczne, które można odebrać w umówionym terminie lub poprosić o ich dowóz pod wskazany adres, możliwości złożenia zamówień już nie ma. Ale – kto szuka, ten znajduje. Poszukaliśmy i my i oto podpowiadamy, gdzie i za ile można kupić gotowe dania na Wigilię i resztę świąt.
Swojskie Jadło
- Uszka z grzybami – 1 kg 60 zł
- Pierogi z kapustą i grzybami – 1 kg 40 zł
- Pierogi ruskie – 1 kg 33 zł
- Ryba po grecku – 1 kg 65 zł
- Karp w galarecie – 1 szt. 65 zł
- Karp w grzybach – 1 szt. 75 zł
- Karp smażony – 1 szt. 45 zł
- Kaczka faszerowana – 1 szt 70 zł
- Schab pieczony – 1 kg 60 zł
- Karczek pieczony – 1 kg 60 zł
- Krokiety z kapustą i grzybami – 1 szt. 5 zł
- Barszcz czerwony – 1 l 20 zł
- Carpaccio z łososia – 0,9 kg 100 zł
- Śledź po fińsku – 1 kg 60 zł
- Śledź w śmietanie z jabłkiem – 1 kg 50 zł
- Sałatka jarzynowa 1 kg 45 zł
www.facebook.com/SwojskieJadlo
Margaret
- Grzybowa z łazankami
- Karp smażony saute
- Kapusta z grochem
- Mix pierogów / kap.-grzyb., ruskie
- Sałatka pieczarkowa
- Ciasto makowe
Oferta 2: 80 zł/os.
- Barszcz czerwony z uszkami
- Pierogi kapusta-grzyby
- Karp smażony
- Sola smażona w panierce piernikowej
- Ziemniaki z wody
- Śledź w oliwie z jabłkiem i cebulką
- Tymbaliki rybne
- Kutia z makiem
Oferta 3: 100 zł/os.
- Aksamitna zupa rybna z warzywami
- Barszcz czerwony z uszkami
- Tatar z łososia
- Ryba po grecku
- Pierogi kapusta-grzyby
- Sandacz smażony
- Łosoś w warzywach
- Sałatka śledziowa z fasolą czerwoną
- Ryba w zalewie winno-miodowej
- Ziemniaki z wody
- Makowiec
- Babka piaskowa
Oferta 4: 125 zł/os.
- Krem grzybowy z łazankami
- Barszcz czerwony z uszkami
- Śledź w zalewie winno-korzennej
- Śledź w śmietanie
- Roladka z łososiem, omletem i szpinakiem
- Pstrąg pieczony w migdałach
- Dorsz smażony z posypką z suszonych owoców
- Sałatka z tuńczyka
- Ryba po grecku
- Pierogi z makiem i sosem miodowo-sezamowym
- Piernik
- Sernik
Najadacze.pl
Vege Święta – czyli propozycja popularnej wegańskiej restauracji (która prowadzi również catering), z Nożowniczej 40, tel.: +48 71 344 55 11 oraz +48 789 144 551. Zamówienia przyjmuje do 19 grudnia 2016, e-mailowo za pomocą formularza na swojej stronie, telefonicznie: 71 344 55 11 (Najadacze.pl) lub 71 344 55 22 (Ahimsa), a także osobiście (Nożowniczej 40; św. Antoniego 23. Zamówienia można odbierać do 23 grudnia. W ofercie również potrawy bezglutenowe [GF].
Wytrawnie:
- SeleRyba w glonach nori – 12 zł/ 3 szt.
- Wigilijny bigos ze śliwkami, grzybami i kostką sojową [GF] – 25 zł/kg, 13 zł/0,5 kg
- Tradycyjna sałatka warzywna z majonezem wegańskim własnej produkcji [GF] – 30 zł/kg, 16 zł/0,5 kg
- „Ryba” po grecku [GF] – 25 zł/kg, 13 zł/0,5 kg
- „Ryba” duszona na porach z mlekiem kokosowym i gruszką [GF] – 25 zł/kg, 13 zł/0,5 kg
- Pasztet z fasoli – 16 zł/foremka 0,5 kg
- Pasztet z soczewicy i słonecznika – 16 zł/foremka 0,5 kg
- Pasta z czerwonej soczewicy (doskonała do pieczywa) [GF] – 6,5 zł/200 g
- Majonez sojowy [GF] – 7 zł/250 ml
- Pierogi ruskie (mrożone i nieugotowane) – 1,20 zł/szt.
- Pierogi z soczewicą (mrożone i nieugotowane) – 1,20 zł/szt.
- Hummus z oliwą i za’atarem [GF] – 9 zł/200 g
- Hummus z czosnkiem i pietruszką [GF] – 10 zł/200 g
- Hummus z suszonymi pomidorami [GF] – 12,5 zł/200 g
- Barszcz czysty [GF] – 7 zł/400 ml
Na słodko:
- Makowiec zawijany – 30 cm długości, ok. 1,3 kg 50 zł/rulon
- Tofurnik z brzoskwiniami i czekoladową polewą (sernik z tofu) – okrągła blaszka średnica 25 cm – 12 porcji [GF] – 89 zł
- Tofurnik z brzoskwiniami i czekoladową polewą – prostokątna blaszka – 20 porcji [GF] – 135 zł
- Piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową – 82 zł
- Napoleonka – 7 zł/szt.
- Makowiec orzechowy [GF] – 90 zł
- Jaglany „sero”-mak [GF] – 87 zł
- Jagielnik kokosowy z karmelem daktylowo-orzechowym [GF] – 82 zł
- Torcik pomarańczowy z cynamonową pianką [GF] – 82 zł
- Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i bakaliami [GF] – 87 zł
- Korzenne ciasto czekoladowe [GF] – 75 zł
- Kopiec kreta – 68 zł
- Kopiec kreta [GF] – 82 zł
- Wegańskie ptysie z kremem – 7 zł/szt.
- Pralinki daktylowo-sezamowe [GF] – 3 zł/szt.
Możliwość zamówienia ciast bez dodatku cukru – dopłata +10 zł
Dwór Polski – Delikatesy
- Kołduny – 18 zł/400 g
- Uszka z mięsem –18 zł/400 g
- Uszka z farszem grzybowym – 22 zł/400 g
- Pierogi z kapustą i grzybami – 11 zł/500 g
- Krokiety z kapustą i grzybami – 6 zł/2 szt.
- Karp po żydowsku – 11 zł/80/100 g
- Karp w galarecie – 11 zł/80/100 g
- Łosoś w galarecie – 14 zł/80/100 g
- Śledź garnirowany – 6,50 zł/150 g
- Rolada z indyka w galarecie z żurawiną – 11 zł/170 g
- Kapusta z grochem – 6,50 zł/300 g
- Barszcz czerwony – 3,50 zł/200 ml
- Zupa grzybowa – 8 zł/200 ml
- Karp smażony – 12 zł/100 g
- Kaczka pieczona cała z jabłkami – 78 zł/1 szt.
- Kaczka pieczona cała z farszem staropolskim – 78 zł/1 szt.
- Galantyna z kurczaka – 35 zł/kg
- Boczek rolowany – 39 zł/kg
- Smalec domowy – 7 zł/150 g
- Schab wędzony – 43 zł/kg
- Szynka wędzona – 43 zł/kg
- Kiełbasa wędzona – 34 zł/kg
- Kompot z suszu – 4 zł/200 ml
- Kluski z makiem – 5,50 zł/300 g
- Kutia – 6 zł/200 g
- Jabłko pieczone z żurawiną – 4,50 zł/1 szt.
- Makowiec – 40 zł/kg
- Sernik wiedeński – 40 zł/kg
- Piernik – 40 zł/kg
- Keks świąteczny – 40 zł/kg
- Ciasto tort węgierski – 49 zł/kg
Restauracja Patio
Zamówienia na gotowe dania świąteczne można składać do 20 grudnia 2016 r. (tel.: 71 375 04 17, 71 375 04 08, e-mail: [email protected]), a odbierać osobiście w restauracji przy ul. Kiełbaśniczej 24 – do 23 grudnia do godz. 20.00. Z każdego asortymentu należy zamówić min. 5 porcji.
Dania na zimno:
- Karp wędzony z musem chrzanowym – 15 zł/60/30 g
- Śledzik w śmietanie – 10 zł/100 g
- Sałatka żydowska – 6 zł/100 g
- Karp w galarecie – 15 zł/100 g
- Ryba po grecku – 10 zł/100 g
- Karp po żydowsku – 15 zł/100 g
- Wędzony łosoś z marynowanymi grzybkami – 20 zł/50/30 g
- Staropolskie wędliny (3 rodzaje) – 20 zł/150 g
- Galantyna z kaczki nadziewana figami – 12 zł/50 g
- Cielęcina nadziewana grzybami – 12 zł/50 g
- Półgęsek wędzony z żurawina – 15 zł/50 g
Zupy:
- Wigilijny barszcz z uszkami lub pasztecikiem – 10 zł/250 ml
- Zupa grzybowa z prawdziwków – 10 zł/250 ml
- Zupa rybna z sandaczem, porem i zacierką – 12 zł/250 ml
Na ciepło:
- Karp pieczony w maśle – 20 zł/150 g
- Filet z sandacza zapiekany w kapuście – 30 zł/150/80 g
- Pieczona pierś z kaczki w sosie wiśniowym – 32 zł/150 g
- Plastry pieczonej szynki (min. 10 porcji) – 20 zł/150 g
- Golonka na kapuście z grzybami – 20 zł/120/80 g
- Filet z łososia – 30 zł/120 g
- Polędwiczka nadziewana borowikami – 25 zł/120 g
- Pieczona pierś z indyka w sosie borówkowym – 25 zł/120 g
- Wybór pierogów (z kapust ą, grzybami, ruskie) – 18 zl/250 g
- Kapusta z grzybami – 8 zł/150 g
- Smażone ziemniaczki (półksiężyce) 7 zł/150 g
Deser:
- Kutia – 8 zł/100 g
- Strudel z jabłkami i cynamonem – 15 zł/150 g
- Patera ciast wigilijnych (makowiec, sernik, jabłecznik) – 15 zł/150 g
- Pieczone jabłko z konfiturą – 15 zł/200 g
- Szarlotka na ciepło z sosem waniliowym i lodami orzechowymi – 15 zł/150 g
Pierogarnia Stary Młyn
Żeby zamówić wigilijne pierogi, trzeba przyjść osobiście do tego lokalu, który się mieści przy Rynku 26 (tel. 71 344 14 15), i umówić się na odbiór, którego można dokonać do 21 grudnia 2016 r. Restauracja proponuje także inne rodzaje pierogów ze swojego tradycyjnego menu w promocyjnej cenie -10%.
Oferta:
- Pierogi ruskie – 29,96 zł/kg
- Pierogi „grzybobranie” – 29,96 zl/kg
- Uszka – 29,96 zł/kg
www.facebook.com/pg/PierogarniaStaryMlynWroclaw
Pierogarnia Nowowiejska
Przyjmuje zamówienia na święta do odbioru przy ul. Nowowiejskiej 71/1b (tel. 71 728 03 55). Trzeba się pospieszyć z decyzją, ponieważ chętnych na świąteczne pierogi nie brakuje i ilość asortymentu również jest ograniczona.
Oferta:
- Uszka – 90 zł/kg (ok. 100 szt.)
- Pierogi z kapustą i grzybami – 26,50 zł/kg (ok. 21 szt.)
- Pierogi ruskie – 26,50 zł/kg (ok. 21 szt.)
- Pierogi ze szpinakiem – 26,50 zł/kg (ok. 21 szt.)
www.facebook.com/pierogarnia.nowowiejska
Art Restauracja
Tym, którzy lubią świąteczne słodkości, przyhotelowa restauracja przy ul. Kiełbaśniczej 20 (tel.: 71 787 71 32, 787 72 45) proponuje smaczne, tradycyjne wypieki i zamówienia przyjmuje do 22 grudnia 2016 r. Odbierać je można najpóźniej 24 grudnia do godz. 18.00.
Oferta – wszystkie wypieki 40 zł/kg:
- Sernik tradycyjny z rodzynkami
- Sernik czekoladowy
- Piernik przekładany powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą
- Piernik z bakaliami
- Ciasto makowe
- Makowiec tradycyjny
- Puszysty keks pełen bakalii