To już szósty raz oddamy się przeróżnym smakom i aromatom podczas wielkiej imprezy kulinarnej, której centrum znajdzie się na wrocławskim Rynku – 4 czerwca zaczyna się bowiem „Europa na widelcu”! Wielka impreza kulinarna we Wrocławiu potrwa od 4 do 8 czerwca.
Jubileuszową, 6. odsłonę tego popularnego we Wrocławiu wydarzenia jego organizator – Biuro Promocji Miasta – wykorzystał do uczczenia 25-lecia pierwszych wolnych wyborów w naszym kraju oraz 10. rocznicy wejścia Polski do Unii Europejskiej. Dlatego tematem przewodnim kulinarnego pięciodniowego szaleństwa będzie Europa regionów. Jeden dzień został natomiast zadedykowany truskawkom i szparagom – okazuje się bowiem, że na Dolnym Śląsku są one po prostu najlepsze – co zgodnie potwierdzają dwaj patroni wrocławskiego „buszowania” po różnych kuchniach Europy – Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
To właśnie oni gorąco zapraszają wszystkich mieszkańców naszego miasta, a także przybyszy z bliska i daleka do uczestniczenia w bogatej – i co najważniejsze – smacznej „Europie na widelcu”.
Strawa dla ciała, strawa dla ducha
Impreza rozpocznie się 4 czerwca jarmarkiem produktów i potraw europejskich, który potrwa aż do zakończenia festiwalu – czyli do 8 czerwca. Tuż przy jarmarku zagoszczą targi książki kulinarnej, a nieco dalej od Rynku – bo na Uniwersytecie Przyrodniczym, w Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu, odbędą się specjalne warsztaty o „Faktach i mitach kuchni dietetycznej”, na które obowiązują zapisy. Polecamy zwłaszcza tym, którzy „odchudzają się przez całe życie”.
Będzie i inna popularnonaukowa odsłona kulinarnej imprezy – mianowicie konferencja pn. „Europa regionów. Polska regionów, 5 czerwca w Kinie Nowe Horyzonty”. To wydarzenie, poświęcone tradycji i nowoczesności w kuchni. Patronat na nim sprawuje prof. dr hab. Roman Kołacz – rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. W programie konferencji znajdzie się wiele ciekawych wykładów – wejściówki na nie będą do odbioru w kasie kina.
6 czerwca
6 czerwca to będzie dzień truskawki i szparaga w „Europie na widelcu”. Pokazy kulinarne nastawione będą na potrawy, jakie da się przyrządzić, a czasem wręcz wyczarować z tych niezwykle smacznych owoców i jarzyn – oddzielnie, a także w połączeniu. Do przygotowania tych smakołyków będą użyte najlepsze w regionie truskawki i szparagi.
Dodatkowym bonusem będzie w tym dniu smażenie konfitur (oczywiście truskawkowych!), a także pieczenie chleba. Odbędzie się ponadto konkurs na najlepsze smaki Dolnego Śląska i pierwszy dzień warsztatów piwowarskich w Browarze Mieszczańskim. Artystycznie ubarwią natomiast imprezę koncerty: polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla i polskiego Chluba. Tegorocznej, 6. edycji „Europy na widelcu” towarzyszy również konkurs na najlepsze danie z truskawek i szparagów przygotowany przez platformę kulinarną cooklet.com.
Zobacz piątkowe migawki z Rynku
7 czerwca
7 czerwca to dzień, na który i łasuchy, i smakosze czekają najbardziej – odbędzie się bowiem wtedy biesiada „Europy na widelcu”. W tym roku kucharze – którzy najpierw przejdą w tradycyjnej paradzie – zaserwują potrawy z 16 regionów europejskich, które zostaną zaprezentowane gościom przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.
W programie, oprócz degustacji, m.in. pokazy kulinarne na scenie, koncert chorwackiego mistrza harmonijki – Tomislava Golubana, warsztaty kulinarne, a także teatrzyk dla dzieci, konkursy i zabawy. Na koniec tego dnia kulinarnej rozpusty na Rynku wystąpi WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką, a zebrani na Rynku goście zostaną poczęstowani smakowitym tortem. Ale żeby wrażeń było jeszcze więcej – można będzie udać się na VI Wrocławski Turniej Nalewek, IV Wrocławską Potyczkę Destylatów Owocowych, na I Konkurs Win Domowych albo na drugie spotkanie bloggerów kulinarnych. Trwać będą także warsztaty piwowarskie w Browarze Mieszczańskim.
Przeczytaj menu tegorocznej biesiady „Europa regionów”
- Andaluzja (Hiszpania) – OSSKiC
Gazpacho andaluz − zupa z surowych warzyw podawana na zimno Albóndigas en salsa de tomate– lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym
- Alentejo (Portugalia) – OSSKiC
Pezinhos de porco de Coentrada − potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą Carne de porco à Alentejana− wieprzowina smażona z małżami
- Brandenburgia (Niemcy) – OSSKiC
Spreewälder Mohnpielen − makowy deser à la pudding podawany z sosem owocowymKasseler Rippchen− pieczeń wieprzowa z kiszoną kapustą i ziemniakami
- Dolny Śląsk (Polska) – HP Park Plaza
Bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiemPieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami
- Morawy (Czechy) – restauracja Bernard
Pivní polévka − zupa piwnaNakládaný hermelín s tatarsou omáčkou − marynowany ser z sosem tatarskim podawany z żytnim chlebem
- Peloponez (Grecja) – restauracja Akropolis
Φακες (fakes) – zupa z soczewicy z czarnymi oliwkami podawana z chlebkiem pitaπιλάφι με γαρίδες (pilafi me garides) – potrawa z ryżu z krewetkami
- Prowansja (Francja) – Good Food
Ratatouille − potrawka z warzywCharlotte − szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy
- Region Przydnieprowski (Ukraina) – restauracja Kozacka Chatka
Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiemПиріжки із зеленим луком і яйцями (pierożki z zieloną cebulką i jajkami) − smażone pierożki z ciasta drożdżowego podawane ze śmietanąМлинці з м'ясом (naleśniki z mięsem) − naleśniki z mąki pszenno-gryczanej podawane ze śmietanąСирники (syrnyky) − kotleciki z białego sera zalane słodkim śmietankowym sosem
- Skania (Szwecja) – Quchnia Polska
Rödbetssallad − sałatka śledziowa z burakami Köttbullar − kulki mięsne z żurawiną
- Spisz (Słowacja) – Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego oraz Konrad Schönfeld i Tomislav Kožić
Bryndzowé pirohy − pierogi z bryndzą kraszone skwarkamiSpišská fazulova polievka − zupa fasolowa z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną
- Sycylia (Włochy) – Art Hotel
Arancini di riso − kulki ryżowe nadziewane mozzarelląCaponata siciliana − potrawka z bakłażanów
- Szkocja (Wielka Brytania) – OSSKiC
Toad in the Hole − kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowegoBread and Butter Pudding − pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej
- Transylwania (Rumunia) – OSSKiC
Clatite brasovene cu carne – naleśniki z wieprzowinąBalmoş – danie na bazie polenty i sera zapiekane w piecu
- Tyrol (Austria) – OSSKiC
Brühe mit Leberknödel − rosół z knedlem wątrobianymRote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem
- Żmudź (Litwa) – Unilever Food Solutions
Šaltibarščiai (chłodnik) − zupa na bazie jogurtu z botwinką podawana z czarnym chlebem z białym seremBulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami
- Żupania Krapińsko-Zagorska (Chorwacja) – restauracja Kurna Chata
Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicąZlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera
Zobacz program „Europy na widelcu”, 4-8 czerwca 2014, Wrocław, Rynek
4–8 czerwca, Jarmark produktów i potraw europejskich i targi książki kulinarnej
10.00-21.00 – godziny otwarcia straganów
6 czerwca, Szaleństwo szparagowo-truskawkowe
16.00 – Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla16.30 – ABC dobrych truskawek i szparagów
- smażenie konfitur
- pokazy kulinarne
- warsztaty pieczenia chleba
- pojedynek mistrzów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski
- zabawy z nagrodami
- prezentacja jury I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska
19.00 – Koncert krakowskiego zespołu Chluba
7 czerwca, Biesiada europejska
11.30 – Koncert polsko-ukraińskiego zespołu Hoverla 12.00 – Parada kucharzy i przedstawienie szefów kuchni na scenie 12.30 – Uroczyste otwarcie biesiady – prezentacja programu, menu i rozpoczęcie degustacji.
- atrakcje dla dzieci: warsztaty kulinarne i teatrzyk „Małe Mi”
- zabawy z nagrodami
- warsztaty pieczenia chleba
12.45 – Prezentacja potraw regionalnych i opowieści kulinarne – Robert Makłowicz i Piotr Bikont 13.15 – Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana 13.30 – Pokaz kulinarny Roberta Makłowicza 14.00 – Prezentacja jury VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych 14.15 – Koncert słowackiego zespołu Družina 15.00 – Spacer po jarmarku i targach książki – Robert Makłowicz i Piotr Bikont15.30 – Niespodzianka dla publiczności 16.00 – Ogłoszenie wyników I Konkursu na Najlepsze Smaki Dolnego Śląska i rozstrzygnięcie konkursu na najlepsze danie z truskawek i szparagów, organizowanego przez Cooklet 16.30 – Koncert chorwackiego mistrza harmonijki ustnej Tomislava Golubana 17.00 – Pokaz gotowania przygotowany przez bloggerów kulinarnych 17.45 – Ogłoszenie wyników VI Wrocławskiego Turnieju Nalewek, IV Wrocławskiej Potyczki Destylatów Owocowych i I Konkursu Win Domowych 18.00 – Tort Europy na widelcu dla wszystkich zgromadzonych na rynku gości! 19.00 Koncert finałowy WrocLove Big Band ze Stanisławem Soyką
Wydarzenia towarzyszące
4 czerwca, „Fakty i mity kuchni dietetycznej” – warsztaty w Centrum Nauk o Żywności i Żywieniu, ul. Józefa Chełmońskiego 37-41 – obowiązują zapisy (grupy 16-os.) 14.00-15.30 – grupa 1. 15.45-17.15 – grupa 2. 17.30-19.00 – Grupa 3.
5 czerwca „Europa regionów. Polska regionów” – konferencja w Kinie Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21 – dla wszystkich zainteresowanych (wejściówki do odebrania w kasie kina)14.00-16.00 – Część 1. Kultura i tradycja
- Kuchnia jako element kultury.
- Kuchnia regionalna jako element tożsamości lokalnej.
- Kuchnie regionalne Polski.
- Dzieje kuchni dolnośląskiej.
- „Cudze chwalicie, swego nie znacie…” – produkty regionalne na co dzień.
- W lodówce bogatych i biednych Polaków – zwyczaje żywieniowe w rozwarstwionym społeczeństwie.
16.00-16.30 – Przerwa 16.30-19.00 – Część 2. Nowości i trendy
- „Chleba naszego powszedniego…”, czyli dlaczego chleb nie smakuje jak dawniej.
- „Każ przynieść wina mój Grzegorzu miły…” – prawne aspekty domowej produkcji alkoholu i kultura picia.
- Czy zdrowo może być smacznie, czy smacznie może być zdrowo?
- Wow, kuchnia show – programy kulinarne a zwyczaje żywieniowe.
- Jedzenie w sieci czy w sieci jedzenia.
- Kolekcjonerzy wrażeń – kuchnia molekularna.
6-7 czerwca, Strefa piwa – Browar Mieszczański, ul. Hubska 44 – stoiska polskich browarów regionalnych, minibrowarów i browarów restauracyjnych oraz prezentacja piw Europy
6 czerwca18.00 – Warsztaty warzenia piwa 19.00 – Koncert zespołu CPN 20.30 – Premiera nowego piwa z browaru Doctor Brew 21.00 – Koncert zespołu Freewolni
7 czerwca17.00 – Warsztaty warzenia piwa 17.30 – Koncert zespołu Bellrock 19.00 – Koncert zespołu ABSTA 19.30 – Degustacja piw wytworzonych przez wrocławskich piwowarów 20.00 – Co ty wiesz o piwie? – wykład Tomasza Kopyry 21.00 – Koncert zespołu The Beautiful Young Man
Zobacz także na www.smakiwroclawia.pl
MaWi
wideo: Arek Cichosz