wroclaw.pl strona główna Przedsiębiorcy i biznes we Wrocławiu Przedsiębiorczy Wrocław - strona główna

Infolinia 71 777 7777

18°C Pogoda we Wrocławiu

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 11:20

wroclaw.pl strona główna

Reklama

  1. wroclaw.pl
  2. Przedsiębiorczy Wrocław
  3. Przedsiębiorca
  4. Ogródki gastronomiczne we Wrocławiu. Zasady działalności

Ogródek gastronomiczny to szansa na zwiększenie powierzchni lokalu i lepszą sprzedaż. Zlokalizowany w atrakcyjnym otoczeniu może być atutem restauracji, który wyróżni ją na tle innych lokali i przyciągnie dodatkowych klientów.

Reklama

Co to jest ogródek gastronomiczny?

▪  forma zwiększenia liczby miejsc konsumpcyjnych w lokalu gastronomicznym, traktowany jako przedłużenie sali konsumpcyjnej tegoż lokalu gastronomicznego (w przypadku kilku lokali gastronomicznych na różnych kondygnacjach usytuowanych w tej    samej nieruchomości,  pierwszeństwo organizacji ogródka na terenie przyległym do budynku posiada lokal gastronomiczny położony na parterze); 

▪  urządzeniem miejsc konsumenckich nieprzeznaczonych do spożywania napojów alkoholowych, przed punktem gastronomicznym, w którym nie ma miejsc konsumenckich  i w którym nie sprzedaje się alkoholu. 

Nie ma możliwości otwierania „satelitarnych” ogródków gastronomicznych w dowolnych, atrakcyjnych częściach Wrocławia przez lokale funkcjonujące pod określonym macierzystym adresem (nawet w przypadku, gdy są one pozbawione możliwości lokalizacji ogródka gastronomicznego bezpośrednio przed lokalem macierzystym).

Jak zorganizować ogródek gastronomiczny na gruntach Gminy Wrocław?

Zasady organizowania ogródków gastronomicznych na gruntach Gminy są szczegółowo uregulowane w Zarządzeniu nr 9469/23 Prezydenta Wrocławia z dnia 27 stycznia 2023 r.

Jeśli Przedsiębiorca chce zorganizować ogródek gastronomiczny na gruncie Gminy Wrocław, zobowiązany jest dopełnić wszelkich formalności związanych z jego otwarciem. Zazwyczaj ogródek  stawiany jest tuż przy lokalu gastronomicznym na tzw. pasie ruchu drogowego. Warto wiedzieć, że chodnik dla pieszych również jest zaliczany do tego rodzaju nawierzchni. 

Aby cokolwiek na nim zorganizować, właściciel lub najemca lokalu użytkowego, który prowadzi w nim działalność gastronomiczną zobowiązany jest  uzyskać od właściciela terenu bądź działającego w jego imieniu zarządcy, odpowiednią zgodę na zajęcie terenu.

W przypadku zorganizowania ogródka gastronomicznego na gruncie stanowiącym własność Gminy Wrocław, należy sprawdzić kto sprawuje funkcję zarządcy terenu, np. Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta (ZDiUM), Zarząd Zasobu Komunalnego (ZZK), Wrocławskie Mieszkania (WM), Zarząd Zieleni Miejskiej (ZZM).

Kto jest właścicielem terenu na którym ma być zorganizowany ogródek gastronomiczny?

  1. Większość terenów w ścisłym centrum Wrocławia, w tym Rynek,  pl. Solny, odcinek ul. Kuźniczej  (od ul.  Kotlarskiej do pl. Uniwersyteckiego), odcinek ul. Świdnickiej  (od Rynku do pl. Teatralnego),  odcinek ul. Oławskiej (od Rynku do ul. Kazimierza Wielkiego), Sukiennice, Przejście Garncarskie, Przejście Żelaźnicze,  pozostaje w obszarze zarządzania Zarządu Zasobu Komunalnego (ZZK). 
  2. W przypadku pozostałych terenów położonych w ścisłym centrum Wrocławia, a niewymienionych w pkt 1, stanowiących własność Gminy Wrocław w pasie drogowym dróg publicznych oraz wewnętrznych pozostaje w obszarze zarządzania Zarządu Dróg i Utrzymania Miasta (ZDiUM).
  3. Tereny zielone, m.in. parki, skwery, lasy komunalne i obszary wzdłuż fosy miejskiej  pozostają w obszarze zarządzania Zarządu Zieleni Miejskiej (ZZM).
  4. W przypadku terenów prywatnych, uzgodnień formalno-prawnych należy dokonywać z właścicielem terenu.

Poniżej do ściągnięcia przewodnik ułatwiający poruszanie się po procedurze organizowania ogródków gastronomicznych na gruntach Gminy Wrocław.

Inspiracje, dobre praktyki - koncepcja organizacji ogródków gastronomicznych

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama