Nr projektu 238

Przesunięcie chodnika w ul. Vivaldiego, przestawienie latarni oraz budowa wzdłuż ul. Vivaldiego miejsc postojowych z możliwością parkowania ukośnego w stosunku do osi jezdni [WBO 2014]

Głosów: 902

Kategoria: droga

Budżet zweryfikowany: 55 000 zł

Status: Wybrany w głosowaniu

Próg budżetowy: do 150 tys. zł

Projekt został zrealizowany w ramach WBO2014

Uzasadnienie

Ulica Vivaldiego we Wrocławiu - przy skrzyżowaniu z Buforową jest ulicą z której korzystają mieszkańcy osiedli Cztery Pory Roku: Wiosna, Lato, Jesień, Zima oraz domków jednorodzinnych, a także osiedla LC Corp. Wzdłuż ulicy, na prawie całej długości, towarzyszy jej parking. Takiego parkingu nie ma natomiast na samym początku ulicy. Ponieważ jest tam sklep spożywczy ulica jest notorycznie zastawiana samochodami. Znaki zakazu postoju, ani nawet częste wizyty straży miejskiej nie zmieniają tej sytuacji. Z jednej strony trudno wyjechać i wjechać na osiedle, z drugiej strony kierowcy wymijający zaparkowane samochody znacznie przyspieszają, co stwarza zagrożenie dla pieszych oraz dzieci. Dlatego przesunięcie chodnika oraz wybudowanie zatoki dla aut, tak aby nie blokowały one ruchu, jest niezbędna dla zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańców. Inwestycja odbywałaby się kosztem pasa zieleni - ale jest on i tak zaniedbany, co skutkowałoby dodatkowo poprawieniem estetyki tej części miasta. Rozwiązanie z zatoczką jest wykonane dalej w ciągu ulicy Vivaldiego i świetnie się sprawdza. Taka inwestycja ułatwi życie i poprawi bezpieczeństwo oraz ułatwi komunikację. Dotyczy to trzech tysięcy mieszkańców tak zwanego Nowego Jagodna, zarówno zmotoryzowanych jak i pieszych

Komentarz UMW:

Na wnioskowanym terenie można wybudować jedynie 6-7 miejsc parkingowych.

Lokalizacja

Osiedle Jagodno

Lokalizacja szczegółowa: Wrocław, Ul. Vivaldiego od skrzyżowania z Buforową do wjazdu na teren osiedla CPR \"Wiosna\"

Załączniki

Kontakt z liderem projektu

Realizacja


30.11.2016

Projekt zrealizowany. Oddany do użytku.