Kończy się remont budynku urzędu przy Świdnickiej [ZDJĘCIA]

Po dwóch miesiącach zakończył się remont  elewacji budynku Urzędu Miejskiego przy ul. Świdnickiej 53. Budynek odzyskał historyczną barwę, a szara do tej pory elewacja jest obecnie piaskowa i zyskała także ciemniejsze elementy.

  • remont urzędu

    Budynek po remoncie doskonale komponuje się z sąsiadującym gmachem urzędu (fot. Miłosz Turowski)

  • remont urzędu

    Budynek po remoncie doskonale komponuje się z sąsiadującym gmachem urzędu (fot. Miłosz Turowski)

  • remont urzędu

    Budynek po remoncie doskonale komponuje się z sąsiadującym gmachem urzędu (fot. Miłosz Turowski)

  • remont urzędu

    Tak budynek wyglądał przed remontem(fot. Miłosz Turowski)

  • remont urzedu

    Tak budynek wyglądał przed remontem(fot. Miłosz Turowski)


W ramach inwestycji wymieniono także okna i rynny. To jednak nie definitywny koniec wszystkich prac. Wykonawca podczas remontu natknął się na trudności. Na elewacji od strony dziedzińca zagnieździły się ptaki. Robotnicy czekali, aż wylecą one z gniazd. Stąd opóźnienie. Wykonawca jeszcze przez miesiąc będzie remontował budynek od strony dziedzińca.

Nie zakończyły się także utrudnienia dla pieszych. Jeszcze w październiku na ul. Świdnickiej rozpocznie się budowa przejścia dla pieszych i remont chodnika. Utrudnienia potrwają do końca listopada. Do tego czasu piesi będą musieli przechodzić przez dziedziniec lub drugą stroną ulicy.

Do listopada w urzędzie pojawi się też tzw. "zielona ściana". Na specjalnych stelażach zostaną zamontowane rośliny z systemem samonawadniającym. W budynku obecnie funkcjonuje m.in. Biuro Rozwoju Wrocławia oraz Wydział Obsługi Urzędu.

Koszt inwestycji  to 2,3 mln zł. Po zakończeniu prac wejście do budynku będzie możliwe od dziedzińca, a nie jak do tej pory od strony ul. Świdnickiej.

MT



Zgłoś uwagę