W piątek, 4 kwietnia, na pl. Nowy Targ podczas Jarmarku Produktów Świeżych odbędzie się wyjątkowy, wiosenny event, na którym każdy z odwiedzających – i dzieci, i dorośli - z pewnością znajdzie coś dla siebie. Na godziny od 11.00 do 18.00 zaplanowano warsztaty, pokazy oraz degustacje.
Wielkie gotowanie w gigantycznym garze i kulinarne wariacje na temat kaszy
Hitem dnia będzie widowiskowe gotowanie ponad 2000 l barszczu ukraińskiego i wielka degustacja. Każdy, kto zawita na jarmark będzie mógł skosztować tej wyśmienitej zupy.
Ponadto odbędą się warsztaty kulinarne – w ich programie gotowanie potraw jednogarnkowych z kasz, przyrządzanie deserów z kaszy jaglanej i oczywiście wspólna degustacja.
Wielkanocne inspiracje z jarmarkiem w tle
Miłośnicy zajęć manualnych także nie będą się nudzić. Na Nowym Targu będzie można nauczyć się robienia wielkanocnych kompozycji na świąteczny stół, a także malowania pisanek pod okiem instruktorki. Dodatkowo – formować i malować figurki z masy solnej w kształcie warzyw.
Najszybsza kuchnia świata
W piątek odbędzie się także prezentacja najszybszej i najmniejszej kuchni świata, czyli Thermomixu – urządzenia kuchennego, które łączy w sobie aż 12 funkcji. Podczas prezentacji powstaną m.in. sernik, dżem z cukinii, masło, soki z warzyw i owoców.
Wiosenny ogródek dla najmłodszych
Na wiosennym evencie nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych. Będą to m.in.: wiejska zagroda z żywymi króliczkami, zakątek z poduchami do siedzenia w kształcie warzyw oraz kącik zajęć plastycznych, gdzie pod okiem animatorek dzieci będą mogły malować pisanki i lepić figurki z masy solnej.
Zapraszamy!
MaWi, mat. prasowe