Uniwersytet Przyrodniczy otrzyma 1,2 mln na badania naukowe

Prawie 1,2 mln złotych z projektu ALPHORN trafi do wrocławskich naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego. W międzynarodowym zespole pod kierunkiem prof. Anny Michalskiej-Ciechanowskiej, badane będą nowe technologie pozyskiwania proszków z soków owocowych.

  • W ramach projektu badany będzie m.in. sok z dzikiej róży, fot. pixabay


Do tej pory niemożliwe było wytwarzanie proszków z soków owocowych, które dorównywałyby jakością świeżym owocom. Opracowanie takiej metody dałoby nam nowe źródło wartościowych związków bioaktywnych, niezależne od sezonowości owoców.

Przed badaczami stoi kilka wyzwań. W procesie suszenia soków mogą bowiem powstawać związki szkodliwe dla zdrowia. Badane będą więc m.in. optymalne parametry suszenia, pozwalające na zachowanie wartościowych związków bioaktywnych i zahamowanie powstawania szkodliwych produktów ubocznych. 

Jak podaje uczelnia, badane będą soki z dzikiej róży oraz z jagody kamczackiej. Dzika róża zawiera witaminę C, związki polifenolowe i karotenoidy. Jagoda kamczacka – polifenole. Ich soki mają pozwolić na skomponowanie proszków o prozdrowotnych właściwościach. Do ich przygotowania wykorzystany zostanie także napar z ziół i kwiatów jadalnych.

Projekt badawczy realizowany będzie we współpracy z prof. Wilfriedem Andlauerem z HES-SO Valais-Wallis University of Applied Sciences w Sion. Więcej informacji na temat projektu znajduje się na stronie uczelni.



Zgłoś uwagę