Uniwersytet Przyrodniczy buduje Centrum Innowacyjnych Technologii

Na Biskupinie powstaje największa z sześciu inwestycji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu składających się na Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT).

  • Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego,

    Projekt siedziby Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego, fot. UPWr


Przy ul. Chełmońskiego stoi już budynek, w którym znajdzie się Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności. Zaplanowano tam laboratoria pozwalające na przeniesienie wyników badań laboratoryjnych do skali tzw. małej techniki i skali półtechnicznej.

Między innymi, opracowywane tu będą nowe technologie oraz receptury finalnych produktów żywnościowych z możliwością przeprowadzania wszechstronnej oceny jakościowej i ilościowej produktów oraz wszystkich komponentów wchodzących w ich skład. Obejmą one badania fizykochemiczne, biologiczne, mikrobiologiczne oraz sensoryczne.

Projekt siedziby Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności, fot. UPWr

Jolanta Cianciara, rzeczniczka prasowa Uniwersytetu Przyrodniczego:

– W centrum na Biskupinie realizowane będą zarówno badania przemysłowe i prace badawczo-rozwojowe, jak i badania podstawowe, ukierunkowane na zastosowanie ich wyników w praktyce. Jednak trzeba podkreślić, że ostateczny program naukowy jest cały czas dyskutowany i aktualizowany.

W czterokondygnacyjnym gmachu na 3,5 tys. mkw. ulokowanych zostanie co najmniej 14 laboratoriów.

Centrum Innowacyjnych Technologii dla naukowców i biznesu

Budowa obiektu przy ul. Chełmońskiego ma kosztować ponad 55,5 mln zł (do tego należy dodać koszty wyposażenia pracowni badawczych). To największy moduł Centrum Innowacyjnych Technologii planowanego przez władze Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, na którego budowę przewidziano wstępnie 140 mln zł (z czego 72 mln to dotacja z Regionalnego Programu Operacyjnego zarządzanego przez Urząd Marszałkowski).

– Centrum zaprojektowano jako zaplecze, pozwalające naukowcom na prowadzenie badań na rzecz podmiotów gospodarczych, poszukiwania innowacyjnych rozwiązań konkretnych problemów w zakresie dotyczącym żywności i zdrowia – informuje rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego.

Upwr/w

Ilus. UPWr



Zgłoś uwagę