Studentki PWr trzecie w międzynarodowym konkursie architektonicznym

Studentki Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej projektując leśną kabinę medytacyjną, zajęły trzecie miejsce w międzynarodowym konkursie architektonicznym na opracowanie jednoosobowego, całorocznego domu o powierzchni maksymalnie 15 mkw.

  • fot. Politechnika Wrocławska


To ogromny sukces studentek Wydziału Architektury PWr, które musiały zmierzyć się z niełatwym zadaniem. Ich celem było opracowanie nietypowego projektu domu, który wg regulaminu konkursu, mógłby stanąć w dowolnym miejscu w lesie otaczającym jezioro Bezdibene na Łotwie. Co więcej, konstrukcja powinna być energooszczędna, ekologiczna, a przy tym niedroga i łatwa w utrzymaniu.

To jednak nie koniec wymogów. Wrocławskie studentki musiały także pomyśleć o możliwości cichej medytacji w pomieszczeniu, zapleczu kuchenno-sanitarnym, a także ogrzewaniu. Jury konkursowe brało pod uwagę również odpowiednią integrację z otoczeniem.

Z tymi wszystkimi wyzwaniami bardzo dobrze poradziły sobie studentki piątego roku PWr, w składzie: Karolina Kiełpińska, Marta Lisiakiewicz, Emilia Oworuszko i Aleksandra Białkowska, które z projektem „Aesthesia”, spośród ponad 80 nadesłanych prac z całego świata, zajęły w konkursie trzecie miejsce.

– Wspólnie pracowałyśmy nad projektami uczelnianymi i wychodziło nam to bardzo dobrze, dlatego zdecydowałyśmy, że chcemy zmierzyć się z większym wyzwaniem. Zainteresowała nas tematyka konkursu, ale ważny był także fakt, że budynek miał być niewielki, a jego forma prosta. Była to dla nas miła odmiana i odskocznia od codziennej pracy – mówi oficjalnemu portalowi Politechniki Wrocławskiej studentka uczelni Marta Lisiakiewicz

Projekt dziewczyn co prawda z zewnątrz charakteryzuje się prostotą, ale już w środku jest niezwykle skomplikowany. Kryje bowiem aż trzy odseparowane od siebie sale do medytacji, oddzielone od części kuchenno-sanitarnej pomieszczeniem wielofunkcyjnym, które może zostać zaaranżowane wg gustu użytkownika.

Jak informuje oficjalny portal Politechniki Wrocławskiej, jury konkursu oceniając projekt studentek, zwróciło szczególną uwagę na fakt, iż w każdej z przestrzeni sensorycznych zastosowano elementy architektoniczne, które pozwolą nie tylko na odpowiednią izolację od środowiska, ale także skupienie na konkretnym odczuciu.

W przypadku realizacji konkursowej pracy, budowa konstrukcji powinna zająć wyłącznie kilka dni.



Zgłoś uwagę