Zobacz przepisy na popularne świąteczne potrawy

Taka już nasza tradycja, że wszystko, co podajemy zwłaszcza na wigilijnym stole, wolimy przygotować własnymi rękami. Najczęściej korzystamy ze sprawdzonych, rodzinnych przepisów, ale zdarza się, że potrzebujemy jednak inspiracji. Podajemy przepisy na najbardziej popularne bożonarodzeniowe potrawy, które warto mieć pod ręką w te gorące, przedświąteczne dni.


Ryba po grecku to taki klasyk świątecznegpo menu, chętnie spożywany także nie od święta. Żeby było jasne – w Grecji o takim serwowaniu ryby chyba niewiele wiadomo. Więc skąd wzięła się ta nazwa? Prawdopodobnie to skojarzenie z kuchnią śródziemnomorską, w której popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami, podawane na zimno jako przystawki.

Ryba po grecku – przepis

Barszcz najlepiej podawać w uszkami. Można je zrobić z samymi grzybami albo dodać pieczarki, by zniwelować gorzkawy smak grzybów. 

Uszka z grzybami – przepis

Chociaż niektórzy są wierni zupie grzybowej, czysty, czerwony barszcz stawiany jest na wigilijnym stole najczęściej – jako fantastyczne preludium do dalszej części uroczystej wieczerzy. Najlepszy jest tylko taki, który przygotujemy od podstaw, nie oglądając się na dostępne w sklepach koncentraty.

Barszcz z uszkami – przepis

Kulebiak zapijany czystym barszczem to świąteczna poezja. Potrawa rodem z rosyjskiej kuchni, jednak mimo jej słowiańskiego pochodzenia nazwę tego specjału trzeba chyba kojarzyć z niemieckim słowem „Kohlgeback”, które oznacza ciasto nadziewane kapustą. 

Kulebiak – przepis

Śledzie – przyrządzane zresztą na różne sposoby – to podstawa wigilijnego stołu. Są świetną przystawką, zaostrzającą apetyt. Jeśli chcemy troszkę uciec od tradycji śledzika z cebulką, warto siegnąć po  śledziowe „wariacje”, także samodzielnie komponując różne smaki. W naszej propozycji z wigilijnego śledzia wydobedziemy trochę słodyczy.   

Śledzie wigilijne – przepis

Sposobów na bigos też jest wiele, ale każdy opiera się na tych samych składnikach: kapuście kiszonej i słodkiej oraz różnych mięsach i wędlinach. Reszta ingrediencji to już nasza inwencja twórcza.

Bigos świąteczny – przepis

Różne, różniste pierogi dobrze sprawdzają się przez całe święta. Na ciepło, a także na zimno, np. pieczone, dobrze smakują z gorącym barszczem. Do lepienia pierogów można przystępować całą rodziną, dobrze się przy okazji bawiąc i spędzając razem czas. Mamy przepisy na najbardziej popularne – pierogi z kapustą i grzybami i „nieśmiertelne” ruskie.  

Pierogi: z kapustą i grzybami, ruskie – przepisy

Bez domowego makowca święta są nieważne. A tak na poważnie – tradycyjne ciasta z makiem są zwieńczeniem każdego uroczystego posiłku. Świetnie smakują z wigilijnym kompotem z suszu albo z aromatyczną kawą. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i potrzeba trochę wprawy, żeby dobrze się udały. 

Makowiec zawijany – przepis

Pierniki od dawna uważane są za symbol dobrobytu i luksusu, a ponieważ tego życzymy sobie nie tylko z okazji świąt, nic dziwnego, że piernikowe wypieki na Boże Narodzenie to niepodważalna tradycja. Nieważne, czy pieczecie ciasto czy tylko ciasteczka, na pewno te słodkości ucieszą wszystkich domowych biesiadników i waszych gości.

Pierniczki świąteczne – przepis

Może być tak samo pyszna, jak tradycyjna. Wegańską wieczerzę wigilijną i kolejne świąteczne uczty również można skomponować z 12 potraw, a nawet z wielu więcej oryginalnych dań. Wszystko zależy od inwencji i ulubionych smaków. Na słono, kwaśno, słodko... bigos, pasztet, kutia, barszcz – wszystko, czego dusza zapragnie, ze zdrowych i nieraz oryginalnych składników. I proste w przygotowaniu. 

Wegańska Wigilia – przepisy

Wegetarianizm jest potocznie rozumiany jako niejedzenie mięsa. Niemało osób wokół nas wybrało taką dietę, kierując się różnymi powodami: etycznymi, ekologicznymi czy religijnymi, ale także dlatego, że uważa mięso za niezdrowe. Ty też tak masz i boisz się, że niczego nie zjesz na święta u mamy? Spróbuj namówić ją także na takie potrawy.

Wegetariański stół na święta – przepisy



Zgłoś uwagę