Ryba po grecku to taki klasyk świątecznegpo menu, chętnie spożywany także nie od święta. Żeby było jasne – w Grecji o takim serwowaniu ryby chyba niewiele wiadomo. Więc skąd wzięła się ta nazwa? Prawdopodobnie to skojarzenie z kuchnią śródziemnomorską, w której popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami, podawane na zimno jako przystawki.
Ryba po grecku – przepis
Barszcz najlepiej podawać w uszkami. Można je zrobić z samymi grzybami albo dodać pieczarki, by zniwelować gorzkawy smak grzybów.
Uszka z grzybami – przepis
Chociaż niektórzy są wierni zupie grzybowej, czysty, czerwony barszcz stawiany jest na wigilijnym stole najczęściej – jako fantastyczne preludium do dalszej części uroczystej wieczerzy. Najlepszy jest tylko taki, który przygotujemy od podstaw, nie oglądając się na dostępne w sklepach koncentraty.
Barszcz z uszkami – przepis
Kulebiak zapijany czystym barszczem to świąteczna poezja. Potrawa rodem z rosyjskiej kuchni, jednak mimo jej słowiańskiego pochodzenia nazwę tego specjału trzeba chyba kojarzyć z niemieckim słowem „Kohlgeback”, które oznacza ciasto nadziewane kapustą.
Kulebiak – przepis
Śledzie – przyrządzane zresztą na różne sposoby – to podstawa wigilijnego stołu. Są świetną przystawką, zaostrzającą apetyt. Jeśli chcemy troszkę uciec od tradycji śledzika z cebulką, warto siegnąć po śledziowe „wariacje”, także samodzielnie komponując różne smaki. W naszej propozycji z wigilijnego śledzia wydobędziemy trochę słodyczy.
Śledzie wigilijne – przepis
Sposobów na bigos też jest wiele, ale każdy opiera się na tych samych składnikach: kapuście kiszonej i słodkiej oraz różnych mięsach i wędlinach. Reszta ingrediencji to już nasza inwencja twórcza.
Bigos świąteczny – przepis
Różne, różniste pierogi dobrze sprawdzają się przez całe święta. Na ciepło, a także na zimno, np. pieczone, dobrze smakują z gorącym barszczem. Do lepienia pierogów można przystępować całą rodziną, dobrze się przy okazji bawiąc i spędzając razem czas. Mamy przepisy na najbardziej popularne – pierogi z kapustą i grzybami i „nieśmiertelne” ruskie.
Pierogi: z kapustą i grzybami, ruskie – przepisy
Bez domowego makowca święta są nieważne. A tak na poważnie – tradycyjne ciasta z makiem są zwieńczeniem każdego uroczystego posiłku. Świetnie smakują z wigilijnym kompotem z suszu albo z aromatyczną kawą. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i potrzeba trochę wprawy, żeby dobrze się udały.
Makowiec zawijany – przepis
Pierniki od dawna uważane są za symbol dobrobytu i luksusu, a ponieważ tego życzymy sobie nie tylko z okazji świąt, nic dziwnego, że piernikowe wypieki na Boże Narodzenie to niepodważalna tradycja. Nieważne, czy pieczecie ciasto czy tylko ciasteczka, na pewno te słodkości ucieszą wszystkich domowych biesiadników i waszych gości.
Pierniczki świąteczne – przepis
Może być tak samo pyszna, jak tradycyjna. Wegańską wieczerzę wigilijną i kolejne świąteczne uczty również można skomponować z 12 potraw, a nawet z wielu więcej oryginalnych dań. Wszystko zależy od inwencji i ulubionych smaków. Na słono, kwaśno, słodko... bigos, pasztet, kutia, barszcz – wszystko, czego dusza zapragnie, ze zdrowych i nieraz oryginalnych składników. I proste w przygotowaniu.
Wegańska Wigilia – przepisy
Wegetarianizm jest potocznie rozumiany jako niejedzenie mięsa. Niemało osób wokół nas wybrało taką dietę, kierując się różnymi powodami: etycznymi, ekologicznymi czy religijnymi, ale także dlatego, że uważa mięso za niezdrowe. Ty też tak masz i boisz się, że niczego nie zjesz na święta u mamy? Spróbuj namówić ją także na takie potrawy.