Politechnika remontuje budynki zaprojektowane przez Maksa Berga

Kompleks dawnego Miejskiego Szpitala Dziecięcego wybudowano na początku XX wieku według projektu Maksa Berga. Teraz trzy budynki o powierzchni 4,4 tys. mkw. są remontowane. Za rok przeprowadzą się do niego wykładowcy i studenci Wydziału Matematyki Politechniki Wrocławskiej.

  • Remont dawnego szpitala przy ul. Hoene-Wrońskiego

  • Remont dawnego szpitala przy ul. Hoene-Wrońskiego

  • Remont dawnego szpitala przy ul. Hoene-Wrońskiego, fot. Tomasz Walków


To dwa gmachy (jeden ma cztery piętra, drugi trzy) z łącznikiem. Działka, na której stoją, przylega do kampusu głównego PWr. Po II wojnie w budynkach przy ul. Hoene-Wrońskiego działała Klinika Pediatrii, Alergologii i Kardiologii oraz Klinika Endokrynologii i Diabetologii Wieku Rozwojowego.

Do 2015 r. obiekt należał do Uniwersytetu Medycznego, Politechnika odkupiła go za ponad 6,9 mln zł. Pierwotnie planowano tam urządzić siedzibę Zespołu Szkół Akademickich, lecz tzw. reforma oświatowa minister Zalewskiej i likwidacja gimnazjów wymusiła zmianę tych założeń.

Matematycy z widokiem na Polinkę

Remont kompleksu rozpoczął się w październiku 2019 r. i planowany jest na 15 miesięcy. – Prace obejmują wymianę wszystkich instalacji, wymianę dachu, okien, odnowienie elewacji – wylicza Andrzej Greniuk z Działu Inwestycji i Remontów Politechniki Wrocławskiej.

Renowacja budynku A przebiega pod kontrolą miejskiego konserwatora zabytków.

Andrzej Greniuk: - Dlatego drobiazgowo odnawiane są sztukaterie, rzeźby, schody i pozostałe cenne z punktu widzenia konserwatora zabytków elementy budynku.

Prace mają zakończyć się do stycznia-lutego 2021 r., kolejne kilka miesięcy potrwa wyposażanie budynków. Będą tam sale wykładowe i seminaryjne, dziekanat Wydziału Matematyki, pracownie komputerowe, gabinety wykładowców.

Zajęcia w salach z widokiem na kolejkę linową nad Odrą rozpoczną się najpewniej jesienią 2021 r.

Czytaj też: 150 rocznica urodzin Maksa Berga, twórcy Hali Stulecia



Zgłoś uwagę