Po śląsku i dolnośląsku w restauracji Jasna

Nowe menu, w którym znalazły się przeboje kuchni śląskiej, przygotował Tomasz Hartman, szef kuchni restauracji Jasna przy ul. Włodkowica 18, tuż przy promenadzie Staromiejskiej. 

  • Tradycyjna śląska rolada wołowa z czerwoną kapustą fot. Tomasz Walków

    Tradycyjna śląska rolada wołowa z czerwoną kapustą fot. Tomasz Walków

  • Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym fot. Tomasz Walków

    Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym fot. Tomasz Walków

  • Pieczone papryki z kozim serem i olejem szczypiorkowym fot. Tomasz Walków

    Pieczone papryki z kozim serem i olejem szczypiorkowym fot. Tomasz Walków

  • Tradycyjna śląska rolada wołowa z czerwoną kapustą i kluski szare w jasnym sosie fot. Tomasz Walków

    Tradycyjna śląska rolada wołowa z czerwoną kapustą i kluski szare w jasnym sosie fot. Tomasz Walków

  • Kluski szare w jasnym sosie fot. Tomasz Walków

    Kluski szare w jasnym sosie fot. Tomasz Walków

  • Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem i pastą bakłażanową fot. Tomasz Walków

    Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem i pastą bakłażanową fot. Tomasz Walków

  • Pieczone papryki z kozim serem i olejem szczypiorkowym fot. Tomasz Walków

    Pieczone papryki z kozim serem i olejem szczypiorkowym fot. Tomasz Walków

  • Tradycyjna śląska rolada wołowa z czerwoną kapustą fot. Tomasz Walków

    Tradycyjna śląska rolada wołowa z czerwoną kapustą fot. Tomasz Walków

  • Makówka - klasyczny śląski deser świąteczny fot. Tomasz Walków

    Makówka - klasyczny śląski deser świąteczny fot. Tomasz Walków

  • Pieczone jabłko z sosem cytrusowym fot. Tomasz Walków

    Pieczone jabłko z sosem cytrusowym fot. Tomasz Walków

  • Tomasz Hartman, szef kuchni Restauracji Jasna fot. Tomasz Walków

    Tomasz Hartman, szef kuchni Restauracji Jasna fot. Tomasz Walków

  • Restauracja Jasna fot. Tomasz Walków

    Restauracja Jasna fot. Tomasz Walków

  • Restauracja Jasna

    Restauracja Jasna


– W Polsce lubimy dania mocno doprawione, w których bardziej wyczuwamy smaki przypraw niż produktów, a mi zależy, żeby marchewka smakowała marchewką, burak burakiem – mówi Tomasz Hartman. – Łączę w menu Jasnej smaki klasyczne, z tym, co w nowoczesnej kuchni najlepsze – dodaje.

Tomasz Hartman pochodzi z Górnego Śląska, ponad dwudziestoletnie doświadczenie zdobywał w restauracjach polskich, Wielkiej Brytanii i Skandynawii. Prezes fundacji „Food Think Tank”, zrzeszającej rzemieślników z Europy, dla których wspólnym mianownikiem jest jedzenie. W ubiegłym roku znalazł się wśród 30 Kreatywnych Wrocławia, których wybiera portal wroclaw.pl

W menu znajdziemy domowe smaki. Zupy: rosół z kury z podrobami z domowym i siedmiojajecznym makaronem, krem z pieczonego buraka opolskiego ze świeżym chrzanem, zupę rybną z mięsem ryb słodkowodnych z podwędzanym pomidorem.

Warzywa to: kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym, makaron z grzybami i serem bursztyn, pieczone papryki z kozim serem i olejem szczypiorkowym, grillowana pieczarka z pieczonym burakiem i pastą bakłażanową oraz kluski szare w jasnym sosie.

Mięso: kopytka z pstrągiem wędzonym i palonym masłem, żeberka w glazurze z piklowaną marchewką, filet z kury zagrodowej z pasternakiem w sosie korzennym, tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną, bigos z dziczyzny z suszonymi grzybami, troć wędrowna z boczniakami.

Sałatki to sałatka z pomidorów z serem kozim (Łomnickim) oraz sałatka jarzynowa z sosem tatarskim.

Desery to makówka, pieczone jabłko z sosem cytrusowym, ciepła czekolada z wiśniami.

– Tu kuchnia jest prosta. Łączę śląską i dolnośląską tradycję z warzywami. Wiele smaków wzmocniłem, dodałem gorzki smak, który lubimy, bo smakuje nam ogniskiem. Nie brakuje tu dań podkreślonych naturalnym smakiem umami, który znajdziemy w kiszonych i podwędzanych produktach – podsumowuje Tomasz Hartman.

W menu wykorzystywane są tradycyjne sery łomnickie z Dolnego Śląska i ryby z Gospodarstwa Rybnego Zielenica z Pomorza Zachodniego.

Restauracja Jasna, ul. Włodkowica 18, czynna jest codziennie od 7.00 do 10.00 (śniadania) i od 11.00 do 22.00.

Przykładowe ceny

  • Rosół z kury z podrobami i domowym makaronem – 13 zł
  • Kluski szare w jasnym sosie – 9 zł
  • Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną – 29 zł
  • Makówka – 14 zł 
Zgłoś uwagę