– W Polsce lubimy dania mocno doprawione, w których bardziej wyczuwamy smaki przypraw niż produktów, a mi zależy, żeby marchewka smakowała marchewką, burak burakiem – mówi Tomasz Hartman. – Łączę w menu Jasnej smaki klasyczne, z tym, co w nowoczesnej kuchni najlepsze – dodaje.
Tomasz Hartman pochodzi z Górnego Śląska, ponad dwudziestoletnie doświadczenie zdobywał w restauracjach polskich, Wielkiej Brytanii i Skandynawii. Prezes fundacji „Food Think Tank”, zrzeszającej rzemieślników z Europy, dla których wspólnym mianownikiem jest jedzenie. W ubiegłym roku znalazł się wśród 30 Kreatywnych Wrocławia, których wybiera portal wroclaw.pl
W menu znajdziemy domowe smaki. Zupy: rosół z kury z podrobami z domowym i siedmiojajecznym makaronem, krem z pieczonego buraka opolskiego ze świeżym chrzanem, zupę rybną z mięsem ryb słodkowodnych z podwędzanym pomidorem.
Warzywa to: kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym, makaron z grzybami i serem bursztyn, pieczone papryki z kozim serem i olejem szczypiorkowym, grillowana pieczarka z pieczonym burakiem i pastą bakłażanową oraz kluski szare w jasnym sosie.
Mięso: kopytka z pstrągiem wędzonym i palonym masłem, żeberka w glazurze z piklowaną marchewką, filet z kury zagrodowej z pasternakiem w sosie korzennym, tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną, bigos z dziczyzny z suszonymi grzybami, troć wędrowna z boczniakami.
Sałatki to sałatka z pomidorów z serem kozim (Łomnickim) oraz sałatka jarzynowa z sosem tatarskim.
Desery to makówka, pieczone jabłko z sosem cytrusowym, ciepła czekolada z wiśniami.
– Tu kuchnia jest prosta. Łączę śląską i dolnośląską tradycję z warzywami. Wiele smaków wzmocniłem, dodałem gorzki smak, który lubimy, bo smakuje nam ogniskiem. Nie brakuje tu dań podkreślonych naturalnym smakiem umami, który znajdziemy w kiszonych i podwędzanych produktach – podsumowuje Tomasz Hartman.
W menu wykorzystywane są tradycyjne sery łomnickie z Dolnego Śląska i ryby z Gospodarstwa Rybnego Zielenica z Pomorza Zachodniego.
Restauracja Jasna, ul. Włodkowica 18, czynna jest codziennie od 7.00 do 10.00 (śniadania) i od 11.00 do 22.00.
Przykładowe ceny
- Rosół z kury z podrobami i domowym makaronem – 13 zł
- Kluski szare w jasnym sosie – 9 zł
- Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną – 29 zł
- Makówka – 14 zł