Nowy mieszkaniec Afrykarium we wrocławskim zoo

W Afrykarium Zoo Wrocław pojawił się nowy niezwykle rzadki gatunek – sorkonos czarno-rdzawy. To mały ssak, o długości ciała zaledwie 30 cm i masie 700 g. W dziewięciu ogrodach zoologicznych w Europie żyją zaledwie 33 osobniki.

  • Fot. Zoo Wrocław

    Fot. Zoo Wrocław


Do wrocławskiego zoo przyjechała para z ogrodu w Rotterdamie, który od wielu lat odnosi sukcesy w hodowli tego niewielkiego i mało znanego ssaka.

– Sorkonosy rdzawo-rude należą do jednego z 17 gatunków afrykańskich ryjówek słoniowych, zawdzięczających nazwę podobnie wyglądającej „trąbie” – mówi Radosław Ratajszczak, prezes wrocławskiego zoo. – Zamieszkują niewielki obszar Afryki – głównie Tanzanię i część Kenii. Prowadzą skryty tryb życia. Podejrzewa się, że żyją w monogamicznych parach, samce są terytorialne, a na swoim terenie para buduje i utrzymuje nawet do 10 gniazd. W środowisku naturalnym, sorkonosy żyją ok. 5 lat – dodaje Ratajszczak.

Wybieg dla nowych mieszkańców w Zoo we Wrocławiu stworzono przez wydzielenie fragmentu Dżungli Kongo w Afrykarium. W tensposób powstało siedlisko życia zbliżone do środowiska występowania tych ssaków.

– Nowe miejsce zasiedliła samica, którą opiekunowie nazywają Migotką. Urodziła się w 2017 roku w zoo w Rotterdamie, skąd przyjechała do nas w kwietniu 2018 roku. Bardzo dobrze się u nas zaaklimatyzowała i ma nawet swój przysmak – mieszankę mączników i świerszczy – mówi kierownik sekcji małych ssaków, Andrzej Miozga.

Fot. Zoo Wrocław

Fot. Zoo Wrocław

O gatunku

Te małe ssaki wyróżnia długa „trąba” używana do przewracania ściółki i wykopywania chrząszczy. Posiadają również długi język, który wykorzystują do zbierania owadów i ich larw. Dorosłe osobniki osiągają masę 350 - 700 gramów, przy długości ciała do 31 cm i długości ogona 25 cm. Choć same są drapieżnikami, to często muszą uciekać przed swoim wrogami - wężami i ptakami, dlatego ich tylne kończyny są znacznie dłuższe niż przednie. W ochronie życia pomaga im doskonały wzrok, słuch i węch.

Choć żyją w monogamicznych parach, to jednak prowadzą samotniczy tryb życia, poza okresami rui u samic. Budują gniazda na ziemi, często u podstaw drzew. Wyściełają je suchą ściółką liściową. Żywią się owadami – głównie chrząszczami i termitami oraz skorupiakami – np. stonogami.

mat. prasowe Zoo Wrocław

Zgłoś uwagę