Z inicjatywą najczęściej wychodzą gminy lub lokalne społeczności – stowarzyszenia czy koła gospodyń wiejskich. Zasadą jest, by promować to, czego ma się najwięcej lub z czego słynie dany region. Dlatego Dolina Baryczy postawiła na karpia, Środa Śląska chwali się winem, Jawor promuje piekarzy chleb i pierniki, a Trzebnica, która słynie z jabłek, przygotowuje święto sadów. Do tego można jeszcze dołożyć: Święto Mąki we Wrocławiu – przygotowywane w ramach akcji Groch z Kapustą, Święto Papieru w Dusznikach, weekend pod parą w Jaworzynie Śląskiej lub weekend z Frankensteinem w Ząbkowicach. Te różnego rodzaju święta świadczą o jednym – poszukiwaniu własnej tożsamości.
– Kiedyś w turystyce panował trend – słońce plaża i morze teraz modna jest – edukacja, rozrywka i poznanie. Imprezy promujące np. walory kulinarne doskonale się w to wpisują – mówi Arkadiusz Dołęga, z Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej.
Do dolnośląskiego kalendarza imprez już na stałe wpisały się Dni Karpia w Miliczu. Impreza organizowana od 2006 roku ściąga nawet 80 tys. gości z Dolnego Śląska i Wielkopolski. 50 różnego rodzaju imprez, organizatorzy rozłożyli na dwa miesiące – wrzesień i październik. W programie są m.in. biesiady rybne, konkursy kulinarne, spływy kajakowe czy przeglądy zespołów.
– We wrześniu i październiku na stawach trwają odłowy karpia, który przygotowywany jest na świąteczny stół. Dni Karpia to pomysł na przedłużenie sezonu turystycznego i promowanie naszego produktu regionalnego czyli karpia – mówi Natalia Stankiewicz ze Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”.
Wśród najbliższych nietypowych imprez jest IV Śląski Festiwal Kapusty oraz Konkurs Piosenki Biesiadnej, który odbędzie się niedzielę 5 października. Organizatorem jest Arboretum w Wojsławicach – Filia Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Wrocławskiego. W programie m.in. kiszenie kapusty, konkursy kulinarne i zabawa ludowa.
Ale wrocławski Ogród Botaniczny słynie także z organizacji Festiwalu Dyni. W ubiegłym roku na 10. edycji było 10 tys. zwiedzających. Można było zobaczyć ponad 400-kilogramoweg dynie giganty i różnego rodzaju przetwory z dyni – dżemy, chleby, zupy, sosy, zakąski, nalewki, wypieki. Tegoroczną 11. edycję Festiwalu Dyni zaplanowano na 12 października. W programie będą m.in. konkursy na największą, najdziwniejszą czy najsmaczniejszą dynię.
Nietypowych świąt może być dużo więcej
Często tego typu nietypowe imprezy organizowane są w towarzystwie warsztatów, plenerów i konkursów. Cel jest jeden – przyciągnąć jak największą rzeszę gości. Nietypowych świąt czy dni organizowanych na Dolnym Śląsku może być dużo więcej. Wystarczy dokładnie przestudiować listę dolnośląskich produktów regionalnych, na której są m.in. twaróg sudecki, świnka pieczona po zaciszańsku, kapusta kwaszona Ślężańska, chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego, sudecki miód gryczany, czarne gołąbki krużewnickie, ciasto z kruszonką z ziemi kłodzkiej, przysmak wołyński z Niemczy, pierogi ruskie z Chrząstawy, a do popicia – tłoczony sok jabłkowy z Lutyni lub jabłecznik trzebnicki.
Listę nietypowych dni i festiwali na Dolnym Śląsku prezentuje m.in. kalendarz imprez kulinarnych Dolnego Śląska.
jr
Dolnośląskie „rarytasy” wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Produkty mleczne
Ser zgorzelecki
Ser kozi łomnicki
Kamiennogórski ser pleśniowy
Twaróg sudecki
Produkty mięsne
Świnka pieczona po zaciszańsku
Słonina marynowana z Niemczy
Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
Szynka wieprzowa niemczańska
Kiełbasa niemczańska
Kiełbasa galicjanka z Niemczy
Przysmak wołyński z Niemczy
Produkty rybołówstwa
Karp milicki
Pstrąg kłodzki
Warzywa i owoce
Kapusta kwaszona ślężańska
Ogórki kwaszone ślężańskie
Ogórki konserwowe ścinawskie
Syrop malinowy z Doliny Baryczy
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej
Chleb gogołowicki
Begle
Chleb żytni domowy z Pomocnego
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z Pomocnego
Miodowe pierniczki z Przemkowa
Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy
Miody
Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
Sudecki miód wielokwiatowy
Sudecki miód gryczany
Miód lipowy krupiec z Ziemi Ząbkowickiej
Gotowe dania i potrawy
Czarne gołąbki krużewnickie
Śląskie niebo
Keselica / kysielnica / kysyłycia
Pierogi ruskie z Chrząstawy
Napoje
Wino śląskie
Juha – kompot z suszonych owoców
Piwo książęce z Lwówka
Tłoczony sok jabłkowy z Lutyni
Jabłecznik trzebnicki (cydr)
Likier karkonoski
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego