Ze szkolnej i przedszkolnej mapy Wrocławia znikają sklepiki ze „śmieciowym” jedzeniem, a ze stołówek zupki z proszku, przyprawy z glutaminianem sodu, przesłodzone dżemy i inne wysoko przetworzone produkty. Na ich miejsce pojawiają się warzywa, owoce, naturalne przyprawy, a w sklepikach - woda minerana, soki i wartościowe kanapki czy sałatki.
Dzieje się tak za sprawą pilotażowego programu „Smacznie, zdrowo, wartościowo”, który w styczniu 2014 roku zaczął realizować miejski Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych we współpracy z Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego.
W ramach programu w 21 przedszkolach i 29 szkołach zatrudniony przez magistrat specjalista ds. żywienia pomaga zmieniać asortyment w sklepikach szkolnych oraz żywienie w stołówkach przedszkolnych i szkolnych zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia. Placówki, którym uda się wprowadzić wszystkie zmiany zalecane przez specjalistę ds. żywienia otrzymują certyfikat zdrowego i racjonalnego żywienia.
W grudniu na konferencji programu „Szkoła w formie” zostały wręczone pierwsze certyfikaty dla 8 stołówek przedszkolnych, 5 stołówek szkolnych i 2 dla sklepików szkolnych. Wkrótce, bo 28 kwietnia 2015 r., zostaną wręczone kolejne certyfikaty zdrowego i racjonalnego żywienia. Na razie do certyfikacji przygotowanych jest 21 wrocławskich placówek edukacyjnych, w tym: 13 stołówek przedszkolnych, 6 stołówek szkolnych i kolejne 2 sklepiki szkolne.
Nie jest to lista zamknięta i w ciągu najbliższych tygodni liczba wyróżnionych stołówek i sklepików może się zwiększyć.
Więcej zainteresowanych
Jak podkreślają przedstawiciele Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych, zainteresowanie udziałem w programie jest duże, dlatego wkrótce zostanie ogłoszony II nabór do programu.
W ramach programu została opracowana książeczka „Zdrowe żywienie w przedszkolu i szkole”, w której zawarte są m.in. wymagania dla stołówek przedszkolnych i szkolnych, przykładowe jadłospisy, lista produktów rekomendowanych do sklepików szkolnych i wiele innych informacji pomagających odnieść sukces w zakresie prowadzenia sklepiku i stołówki zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Opracowane zostanie przekazane do wszystkich wrocławskich przedszkoli i szkół. Jest również dostępne na stronie internetowej www.szkolawformie.pl.
Wzorcowe jadłospisy dla przedszkoli i szkół
Aby pomóc placówkom we wprowadzaniu zdrowszego menu, Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych we współpracy z Uniwersytetem Medycznym przygotowuje wzorcowe jadłospisy dla przedszkoli i szkół wszystkich poziomów nauczania.
Zespół ds. żywienia
W ramach realizacji programu w grudniu ub. roku Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych powołał zespół ds. zdrowego żywienia, w skład którego wchodzą oprócz jego przedstawicieli, m.in. przedstawiciele Uniwersytetu Wrocławskiego, Centrum Doskonalenia Nauczycieli, Wrocławskie Centrum Rozwoju Społecznego, rodzice czy radni miejscy.
Jego głównym zadaniem jest przygotowanie i przekazanie do przedszkoli i szkół wzorów dokumentacji dotyczącej: żywienia w stołówkach, funkcjonowania sklepików/barów oraz automatów z żywnością na terenie szkół zgodne z zasadami racjonalnego i zdrowego żywienia.