Kuchnia dla Basków ma olbrzymie znaczenie, jest świadectwem ich tożsamości, odróżnia od pozostałych regionów Hiszpanii. Nie oznacza to jednak, że Baskowie przygotowują wyłącznie tradycyjne potrawy. Tak bardzo lubią eksperymentować ze smakami, że zrzeszają się w „txokos”, towarzystwach gastronomicznych, do których należą wyłącznie mężczyźni i wspólnie gotują. Miłość do kuchni znajduje odzwierciedlenie we wspaniałych restauracjach. W samym San Sebastian znajduje się osiem gwiazdkowych restauracji Michelin!
Culinary Connection
Smakom i kuchni baskijskiej będzie poświęcone wydarzenie Culinary Connection San Sebastian – Wrocław 2016, które w dniach 16- 19 czerwca dziać się będzie w Kinie Nowe Horyzonty. Nie tylko będzie można obejrzeć filmy, ale także posmakować kuchni Kraju Basków. W programie znalazły się trzy wyjątkowe kolacje. Kolację w ogrodzie, czyli BBQ przygotuje kolektyw Food Think Thank znany z artystycznego i oryginalnego podejścia do smaków i przygotowania stołu. Kolacja odbędzie się w patio Szklarni 17 czerwca o godz.20. Romantyczny wieczór to Kolacja Mistrzów, która odbędzie się 18 czerwca o godz.18 w Reastauracji Hotelu Monopol. Dania przygotują dwaj baskijscy goście, których restauracje – Xarma i Mirador de Ulia – wyróżniono prestiżowymi gwiazdkami przewodnika Michelin. To Aizpea Oihaneder i Rubén Trincado. Dania, które zaserwują uzupełnią kulinarną kompozycję, którą stworzą także polscy szefowie kuchni - Justyna Słupska Kartaczowska z Restauracji Aquario Hotelu Monopol, Karol Sankowski z Mariny i Przystani, oraz Katarzyna Daniłowicz z Olszewskiego 128. Trzeciego wieczoru będzie można zjeść Kolację Artystyczną w Food Art Gallery. Autorskie menu na ten wieczór zaprezentuje Szef Kuchni tego miejsca - Rafał Tytuła. Będzie to kolacja inspirowana filmem Martina Berasategui.
Projekt Culinary Connection
Dla wszystkich / Film / ESKKino Nowe Horyzonty
Program filmowy przybliży widzom Kraj Basków, jako kulinarne zagłębie Europy. Na otwarcie - À la Bizkaina, w którym Artiz Galarza odkrywa tajemnicę słynnego sosu, którego nazwa pochodzi od prowincji Bizkaia. W programie znajdą się dokumenty o kulinarnych mistrzach – „Juan Mari Arzak: dom jest światem” o szefie kuchni, który od 1989 roku kieruje restauracją odznaczoną 3. gwiazdkami Michelin. „Eneko Atxa: rozkosz podniebienia” to z kolei filmowy portret Eneko Atxy, młodego kucharza baskijskiego, stojącego na czele restauracji Azurmendi, również odznaczonej przez Michelin.
W ramach Culinary Connection zobaczymy wystawę reporterskich zdjęć z Kraju Basków Jakuba Szafrańskiego oraz instalację artystyczną „Stoły" autorstwa Tomasza Hartmana z Food Think Thank. Zaplanowano także zajęcia kulinarne – dla profesjonalistów (zgłoszenia mailowe na adres [email protected]) - i dla dzieci. Te ostatnie poprowadzi kulinarny duet Minta – Dorota i Małgorzata.
Wielkie Żarcie – wystawa, happening i eksperyment
We wrocławskiej Barbarze od 16 do 22 czerwca będzie można zobaczyć nietypową wystawę „Wielkie Żarcie, Czyli Stół Z Powyłamywanymi Nogami”. Kieliszek wina, jak naszyjnik zawieszony na szyi, ucho od szklanki wbite w miąższ jabłka, kępki włosów wystające z talerza – to obiekty sztuki, które mają sprowokować odbiorcę do reakcji i refleksji nad tym, czym jest dziś sztuka użytkowa. Wystawę otworzy nietypowa kolacja – happening, w czasie której uczestnicy będą musieli zmierzyć się z nietypową formą przedmiotów, na których zostanie podane jedzenie. Happening będzie można zobaczyć 15 czerwca od strony ul. Kazimierza Wielkiego w godzinach 20 – 21.30. Wystawa „Wielkie Żarcie, czyli Stół Z Powyłamywanymi Nogami” potrwa od 16 do 22 czerwca. Wstęp wolny.
Wielkie Żarcie, czyli stół z powyłamywanymi nogami
Wystawa / Dla wszystkich / Sztuki wizualne / ESKBarbara. Infopunkt, kawiarnia, kultura
W Barbarze, równolegle z „Wielkim żarciem” będzie można oglądać efekty nietypowych warsztatów organizowanych w ramach II Pracowni Projektowania Szkła Użytkowego wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych (prof. Beata Mak Sobota) – MasterGlass. Prowadząca je asystentka Justyna Żak posługuje się formułą przynależną jednemu z programów telewizyjnych, lecz zamiast kucharzy występują studenci, a zamiast jedzenia, szkło z uczelnianego magazynu. Zajęcia uczą młodych adeptów sztuki projektowania szybkiej reakcji, spontaniczności twórczej, a powtarzane kilkukrotnie pozwalają im przewidywać zagrożenia i eliminować błędy.
Natomiast w niedzielę 19 czerwca także w Barbarze odbędą się targi dizajnu organizowane na zasadzie pop-up’u. Zaprezentowana zostanie wyjątkowa kolekcja przedmiotów vintage, odnosząca się do szeroko rozumianego tematu stołu i kultury jedzenia.