KONTYNUACJA z pianką

Multi-tap bar w Zaułku Świdnickim otworzył swoje podwoje 

  • We Wrocławiu także toczy się piwna rewolucja (fot. www.sxc.hu)

    We Wrocławiu także toczy się piwna rewolucja (fot. www.sxc.hu)

  • Właściciele pubu KONTYNUACJA we Wrocławiu

    Odpowiedzialni za KONTYNUACJĘ


16 kranów, najlepsze i niespotykane piwa polskie i światowe. Wyjątkowy klimat, piwne premiery, degustacje, szkolenia z sensoryki piwa – słowem KONTYNUACJA. Czego? Dobrych, wrocławskich piwnych tradycji. W sobotę, 5 października, pub przyjął pierwszych gości.

Stylów piwa jest na świecie około setki, a załoga KONTYNUACJI ma przed sobą ambitny cel: – Marzy nam się, aby goście naszego multi-tapu na pytanie „Jakie piwo lubisz najbardziej?” odpowiadali np.: IPA, witbier, stout, porter, czyli by umieli określić, które style są ich ulubionymi  – mówi Grzegorz Malcherek, jeden z założycieli multi-tap baru.   

Duch Kisslinga powraca

Ulica, na której znajduje się KONTYNUACJA – Ofiar Oświęcimskich, kiedyś Junkernstrasse, już na przełomie wieków XIX i XX znana była we Wrocławiu z najlepszego piwa w mieście. Wszystko za sprawą Conrada Kisslinga, kupca, który jako pierwszy sprowadzał do swojej restauracji bawarskie piwo echt Bayrisches Bier. W mieście zapanowała mania picia tego piwa. Jak pisze Grzegorz Sobel w „Dziejach wrocławskiej gastronomii”: „Powiadano, iż piwiarnie Kisslinga stały się dla wielu wręcz drugim domem […] wielu dobrze sytuowanych wrocławian nie wyobrażało sobie popołudnia po pracy bez kufla wyśmienitego piwa wypitego wśród przyjaciół […]. Wpadali tu od czasu do czasu studenci, zwłaszcza zaś kupcy, ludzie wolnych zawodów i przedstawiciele arystokracji." – Mamy ambicję  wskrzesić te tradycje, stworzyć miejsce, które stanie się synonimem najlepszych piwnych smaków i najwyższej jakości serwowania piwa – mówi Michał Malcherek, drugi współzałożyciel KONTYNUACJI.

Bez koncernowych naleciałości

Czego będzie można spróbować w KONTYNUACJI? Właściciele lokalu stawiają przede wszystkim na polskie browary rzemieślnicze i najlepsze piwa światowe. Doborem piw zajmuje się Bartek Napieraj – mieszkaniec Wrocławia, bloger piwny (założyciel bloga smaki-piwa.pl), jeden z trzech twórców browaru kontraktowego AleBrowar. To oznacza, że goście multi-tapu nie uświadczą popularnych piw koncernowych. – Przede wszystkim będziemy proponować piwa, za którymi stoją ludzie z pasją, ich kreatywność i talent. Tym samym wyjdziemy naprzeciw oczekiwaniom klientów, którzy coraz częściej szukają piw niebanalnych i wyszukanych. Na tym właśnie między innymi polega, dziejąca się na naszych oczach, piwna rewolucja: na zwiększaniu świadomości konsumentów na temat piw i zmianie przyzwyczajeń smakowych – mówi Grzegorz Malcherek.

W menu KONTYNUACJI znajdą się najwyższej jakości piwa, w języku branżowym tzw. pijalne, czyli lekkie i łatwe w odbiorze. Będą też piwa wymagające, których degustacja potrzebuje skupienia i wyrobionego gustu piwnego. – Smakowanie piw można śmiało porównać do degustacji win – komentuje Grzegorz Malcherek i dodaje, że podobnie jak w winach także w piwach ocenia się ich smak, zapach i kolor oraz dodatkowo pianę i nasycenie. I tak American IPA to piwo mocno nachmielone, czyli z wyczuwalną goryczką i aromatami cytrusów, w stoucie doszukać się można posmaku kawy i goryczki pochodzącej od palonych słodów, witbier kusi aromatem kolendry i pomarańczy (pochodzącym z dodatku gorzkiej pomarańczy curaçao).

Choć piwo uznawane jest raczej za trunek „męski”, kobiety nie będą zawiedzione. – I nie chodzi wcale o szeroki wybór soków do piwa – żartują właściciele KONTYNUACJI. Będzie więc można spróbować piw słodko-kwaśnych, np. owocowych lambiców, czyli takich, do których w procesie fermentacji dodawane są owoce lub sok owocowy. Ten styl piwa nazywany jest szampanem piwnym, ponieważ jego smak i poziom nasycenia przypomina wino musujące.

Nie będą mogli narzekać także niepijący alkoholu – w menu nie zabraknie piw bezalkoholowych i ma to być największy wybór takich piw w mieście.

Serwowanie piwa to sztuka

Poza szerokim wyborem, znakiem szczególnym KONTYNUACJI będzie sposób serwowania piwa. – W gruncie rzeczy, idąc na piwo, nie zastanawiamy się, czy dostajemy produkt najwyższej jakości i czy aby na pewno jest ono dobrze szynkowane, tzn. przechowywane i serwowane – mówi Adrian Nowak, trzeci współzałożyciel pubu. Niezwykle ważnych jest kilka rzeczy. Po pierwsze, piwo powinno być przechowywane w chłodni, w temperaturze, która zapewni mu zachowanie świeżości (w przypadku KONTYNUACJI jest to podziemny skarbiec). Po drugie, różne style piwa wymagają innego traktowania, np. odpowiedniego ciśnienia wyprowadzania trunku z kega, różne są też rekomendowane temperatury, w których poszczególne style piwa powinny być serwowane. – Nasza instalacja jest na to przygotowana – podkreśla Adrian Nowak. Istotna jest też odpowiednia „oprawa” – różne style piwa powinno podawać się w szkle o właściwym kształcie – na to KONTYNUACJA jest także dobrze przygotowana.

 

KONTYNUACJA, ul. Ofiar Oświęcimskich 17. 

 

mat. prasowe, MaWi



Zgłoś uwagę