wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

13°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 17:10

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. EnW 2017: Co kupisz na jarmarku produktów regionalnych i europejskich

Tradycyjnie podczas każdej edycji Europy na Widelcu na wrocławskim Rynku pojawiają się drewniane kramy, w których można skosztować, a przede wszystki kupić produkty z regionu dolnośląskiego, ale i z różnych zakatków Europy. Zobacz, co w tym roku oferują wystawcy, i ruszaj po zakupy od 31 maja do 4 czerwca.

Reklama

Wśród produktów z różnych stron jest dosłownie wszystko – przypraw, warzywa i owoce, wędliny, cery, pieczywo, wina i nalewki, miody, przetwory mięsne, słodycze i wiele innych. Są również smaczne gotowe dania, przyrządzane na miejscu. Kulinarna oferta powinna też zadowolić osoby, które lubią pofolgować sobie w jedzeniu, jak i tych, którzy pilnują swojej codziennej diety.  

Smaki Dolnego Śląska

  • Wędliny i przetwory owocowo warzywne własnej produkcji
  • Regionalne piwo z wrocławskiego browaru rzemieślniczego
  • Sery ślubowskie – sery z mleka krowiego, twaróg, ricotta, sery grillowane.
  • Miody z dolnośląskiej pasieki, m.in. ryczyński miód lipowy, miód nawłociowy
  • Kiszona kapusta, kiszone ogórki, soki z kiszonych warzywa – produkty z Doliny Baryczy
  • Truskawki 
  • Szparagi 

 Polska

  • Wyroby mięsne w słoikach, pasteryzowane – produkty bardzo różnorodne – wyroby z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiu
  •  Naturalne oleje tłoczone na zimno: lniany, rydzowy, rzepakowy, z pestek dyni, ostropestu, czarnuszki, olej kokosowy
  • Pierniki z ciasta tradycyjnego ręcznie lukrowane, pierniki płaskie i przestrzenne
  • Jabłecznik trzebnicki – cydr tradycyjny, cydr lodowy
  • Regionalne polskie wina owocowe, wędliny i sery kozie, wędliny tradycyjne z rodzinnych gospodarstw ekologicznych
  • Nalewki, wódki regionalne typu miodula, produkcji własnej pochodzenia polskiego, typowe alkohole regionalne
  • Ryby wędzone tradycyjnie w ceglanej wędzarni, drewnem olchowym opalany: węgorz mazurski, sieja, sielawa, polędwica z suma, tuńczyk marynowany w ziołach, marlin na zimno wędzony, łosoś kiszony, śledź kiszony, krewetka wędzona, grillowane owoce morza
  • Polskie alkohole regionalne, nalewki staropolskie: owocowe. Nalewki z Puszczy Białowieskiej (na bazie bzu czarnego, dzikiej róży, jarzębiny, owocu tarniny)
  • Wyroby z gęsi: półgęsek, szynka, schab wędzony, schab dojrzewający, kiełbasa z gęsi, jałowcowa, kaszanka wiejska, smalec z gęsi
  • Nalewki staropolskie produkowane metodą domową na podstawie przepisów niezmiennych od XVIII w. Owoce pochodzą z małych wiejskich sadów, ekologicznych upraw, leśnych polan. Preferowane są dzikie odmiany, często zapomniane, jak na przykład Ałycza (śliwa wiśniowa), rajskie jabłuszka, pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich, tarnina z Bieszczad i Gorców. Nalewki leżakują przez wiele lat w słojach i gąsiorach w chłodnych i ciemnych piwnicach w temperaturze 7-13 st. C. Minimalny czas oczekiwania to trzy lata
  • Tradycyjne nalewki dojrzewające: owocowe i ziołowe
  • Cydr polski oraz cydr z beczki w dwóch smakach: jabłkowym (półwytrawny cydr angielski) oraz gruszkowym (słodki cydr polski)

 Hiszpania

  • Oliwki 
  • Wina (Galicja) – regiony Carinera, La Mancha, Toro, Rueda, Casfilla y Lean

 Turcja

  • Pasty warzywne (ajwar, lutenica, hummus, babaganuch cieciorka, paprykowe) 
  • Papryczki
  • Przyprawy
  • Napoje herbaciane własnej receptury 
  • Herbaty cejlońskie
  • Borek bałkańśki
  • Falafel
  • Chałwa
  • Lokum 

Niemcy

  • Cienki placek z Alzacjii – smarowany specjalną francuską śmietaną (crème fraîche) w tradycyjnej wersji z boczkiem i cebulą
  • Flammkuchen – azlackie podpłomyki w wersji wegetariańskiej

 Węgry

  • Wędliny (salami, kiełbasy)
  • Słonina
  • Przyprawy, pasty
  • Przetwory warzywne 
  • Wina – region Eger
  • Węgierska zupa gulaszowa
  • Langosze (przyrządzane na miejscu)
  • Leczo (przyrządzane na miejscu)

Bułgaria 

  • Kebabczeta – bułgarskie danie z mielonego mięsa w formie podłużnych kiełbasek – podawane z grilla
  • Gjuvecz – zapiekanka sofijska z mięsem i mielonym i cukinią
  • Banica – tradycyjne bułgarskie danie w formie zwijanego, przekładanego białym serem sirene i zapiekanego placka
  • Sosy, przetwory i konfitury bułgarskie 
  • Wina bułgarskie

Bałkany

  • Serbska pita – ciasto filo w wersjach wege, mięsnych, owocowych
  • Serbska tarta – kruche ciasto z wieloma owocami
  • Bośniacki somun – okrągły płaski chlebek doprawiony oliwą i przyprawami
  • Bośniackie cevapi – rolki mięsa wieprzowe/wołowe z siekaną cebulą
  • Chorwacka baklava – cieniutkie plastry ciasta filo z cytryną, miodem i bakaliami
  • Pleskavica – burger czarnogórski, ajuar, chili, sarma, papryka, ser

 Grecja

  • Wina 
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy
  • Chałwa macedońska, grecka, ukraińska, azerbejdżańska, smakowe chałwy arabskie
  • Octy balsamiczne Kalamata
  • Pomidory suszone
  • Papryka grillowana
  • Sery 

 Francja

  • Żabie udka, ślimaki, małże
  • Lemoniady home made
  • Ciasta wegańskie
  • Rillettes – smarowidła do pieczywa z tuńczyka, z łososia z cytryną, z małży św. Jakuba, z kraba, z makreli, z sardynek pasztety (paté):
  • Pasztety (paté:) – Paté au Piment d’Espelette (z wieprzowiny z pieprzem Espelette); Paté de campagne au porc (z wieprzowiny po wiejsku); Paté de porc au Maroilles (z wieprzowiny z dodatkiem sera Maroilles z północy Francji); Paté de porc a la bière (wieprzowina na piwie); Paté le Cochon Echalote (wieprzowy z szalotką)
  • Pieczenie mięsne i rybne (terrine): Terrine de Lièvre (z zająca); Terrine de Saumon (z łososia); Terrine de Saint Jacque (z małży św. Jakuba); Terrine de Thone (z tuńczyka)
  • Pasty z oliwek, suszonych pomidorów, ryb i owoców morza, konfitura z cebuli
  • Nonettes au miel – ciastka nadziewane miodem
  • Nonettes au oranges – ciastka nadziewane marmoladą z pomarańczy 
  • Nonettes au mirtilles z marmoladą z jagód
  • Coq au vin – kogut w winie
  • Confit de Canard – kacze udka
  • Choucroute garni – kapusta duszona w białym w winie wraz z mięsem
  • Wina – regiony Szampania, Alzacja
  • Risotto ze świeżymi truflami i szparagami
  • Sałatka z rukolą, serem gruszkowym i truflami
  • Tosty ze świeżymi truflami i rukolą
  • Czekoladki z prawdziwymi truflami
  • Oliwa truflowa, salsy truflowe, masło truflowe
  • Kremy z borowików, pieczarek i orzechów włoskich

Produkty spożywcze przeznaczone do degustacji będą podawane na kromce świeżego pieczywa – chleba lub francuskiej bagietki.

Słowacja

  • Grobskie loksze: placuszki ziemniaczane pieczone bezpośrednio na piecu, podawane z różnym nadzieniem: loksze z gęsim smalcem, loksze nadziewane kapustą i kiełbaską loksze na słodko nadziewane dżemem, makiem lub orzechami

Austria

  • Sery długo dojrzewające
  • Olej z pestek dyni
  • Lemoniada ziołowa na licencji austriackiej
  • Wędliny dojrzewające

Włochy

  • Oliwy klasy superior
  • Drobne przekąski warzywne (karczochy, kapary, suszone pomidory, bakłażany etc.) 
  • Ryby i owoce morza (tuńczyk, sardynki, różne rodzaje małże, ośmiornice etc.) 

Litwa

  • Wędliny
  • Pieczywo litewskie
  • Kwas chlebowy
  • Sękacze litewskie

Ukraina

  • Buńki z serem i mięsem
  • Pirożki drożdżowe z różnymi nadzieniami
  • Barszcz ukraiński
  • Solanka
  • Syrniczki w sosie waniliowym

Czytaj też o innych atrakcjach tegorocznej Europy na Widelcu (program) 

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl