Festiwal „Winiarze i Przyjaciele”

Festiwal „Winiarze i Przyjaciele”

Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie, którego członkami jest ponad 20 dolnośląskich winnic, zaprasza w dniach 14-15 września 2019 roku wydarzenie pod nazwą „Winiarze i Przyjaciele”. Wystawiać się będzie 19 winnic, dwa browary rzemieślnicze będących członkami Dolnośląskiego Szlaku Wina i Piwa (www.dspiw.pl), którym towarzyszyć będą przyjaciele oferujący regionalne produkty jak również restauracje i punkty gastronomiczne.

Ideą Festiwalu jest promowanie lokalnych produktów a w szczególności dolnośląskiego wina oraz świadomej jego konsumpcji. Chcemy edukować mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska, promować enoturystykę jako bardzo ciekawy i wspierający lokalnych producentów sposób spędzania wolnego czasu.

Winiarze i Przyjaciele: Program

  • SOBOTA: 11.00-23.00
  • NIEDZIELA: 11.00-18.00
  • 14-15 września
  • ul. Zwycięska 2, Tor Wyścigów Konnych Partynice
  • Wstęp wolny

14.08.2019 SOBOTA (11:00-23:00)

  • 11:30 Otwarcie Festiwalu
  • 12:00-12:45 Wina, sery i inne produkty regionalne Dolnego Śląska. Warsztaty połączeń kulinarnych Sławomir Sochaj
  • 13:00-13:45 „Vitis vinifera czy hybrydy? Pojedynek” - co sądzisz? Mariusz Kapczyński
  • 13:30-14:15 Eksplorujemy dolnośląskie winnice- Solaris, Sławomir Sochaj
  • 14:00-14:45 Sprawdź jak starzeją się dolnośląskie wina. Degustacja starszych roczników win. Mariusz Kapczyński
  • 15:15-17:15 Szalona Kuchnia Walentego Kani - mistrza podrobów, pozytywnego wariata, tworzącego niebanalne połączenia w kuchni, którego wspierać na scenie będzie Marcin Janiszewski- pomysłodawca hasła Polskie Wina rulezz, kucharz, współwłaściciel restauracji i Domu Polskiego Wina SzaMMa. Będzie niebanalnie, będzie szaleństwo na scenie. Nad całością czuwać będzie Mariusz Kapczyński- dziennikarz, niestrudzony promotor polskich win i miłośnik dobrej kuchni, który zaproponuje wina do przygotowanych przez chłopaków potraw.
  • 16:45-17:30 Eksplorujemy dolnośląskie winnice- Cabernet Cortis, Sławomir Sochaj
  • 19:00 Koncert swingowy
  • 20:00 Pokazy konne: Paweł Jachymek, Blanka Satora, Bogusław Linda, Rafał Dolata, Bogdan Czarnik
  • 20:45 Pokaz konny: Gari Zoher
  • 21:15-23:00 cd imprezy swingowej

15.08.2019 NIEDZIELA (11:00-18:00)

  • 11:30-12:30 Niedzielne śniadanie: Na dolnośląskie wino zawsze jest dobry czas. Śniadanie przygotują: Marcin Janiszewski - pomysłodawca hasła Polskie Wina rulezz, kucharz, współwłaściciel restauracji i Domu Polskiego Wina SzaMMa oraz Piotr Andruszko – specjalizujący się w kuchni żywego ognia, współtwórca projektu ŻAR WINO, w którym łączy plenerową kuchnię inspirowaną ogniem z lokalnym winem z Winnicy Agat i Winnicy Moderna.
  • 12:00-13:00 Degustacja win białych/ Jak degustować wino. Prowadzenie: Monika Bielka-Vescovi
  • 12:30-13:15 Eksperymentalne połączenia wina, czy to się może udać? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
  • 13:30-14:30 Degustacja win czerwonych/ Jak degustować wino. Prowadzenie: Monika Bielka-Vescovi
  • 14:00-14:45 „Vitis vinifera czy hybrydy? Pojedynek” - co sądzisz? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
  • 15:00-16:30 Wino i Wołowina Wspólne grillowanie z publicznością i rozmowa o dobrej jakości wołowinie. Sezonowane steki grillować będzie Piotr Andruszko, a wina dobierze Maciej Nowicki - dziennikarz portalu Winicjatywa oraz Ferment. Pismo o winie.
  • 16:45- 17:30 Dolnośląski Szlak Piwa i Wina. Czy wino idzie w parze z piwem? Prowadzenie: Maciej Nowicki
  • 18:00 Zakończenie festiwalu

Warsztaty

Wydarzeniu towarzyszyć będzie dziewięć warsztatów, tematycznie związanych z wiedzą o winie, prezentacje i pokazy kulinarne prowadzone przez krytyków winiarskich, znanych dziennikarzy i kucharzy:

Mariusz Kapczyński

dziennikarz i krytyk winiarski, redaktor naczelny serwisu Vinisfera.pl. Niestrudzony promotor polskich win. Niemal od samego początku towarzyszy „winiarskiej (r)ewolucji” w Polsce – o polskich winach pisał i promował je „zanim stało się to modne”, regularnie na stronach swojego serwisu uzupełnia bazę polskich winnic i ocenia rodzime butelki. Jest członkiem zarządu Polskiego Instytutu Winorośli i Wina. Ma wielką słabość do tradycyjnych gruzińskich win wytwarzanych w amforach (kwewri). Organizuje seminaria, degustacje, szkolenia. Jako juror, regularnie bierze udział w różnych zagranicznych i polskich konkursach winiarskich. roku 2015 "Magazyn Wino" wyróżnił go nagrodą Grand Prix w kategorii „promocja kultury wina w Polsce".

Maciej Nowicki

Ferment/Winicjatywa – Dziennikarz. Na jakiej degustacji aktualnie przebywa, podobno najłatwiej dowiedzieć się z jego facebooka, choć są tacy, którzy uważają iż posiadł zdolność bilokacji. Polskie wino kocha miłością bezgraniczną i pisze o nim najwięcej ze wszystkich dziennikarzy. Serce skradły mu także wytrawne furminty, dzięki którym trasę do Tokaju zna na pamięć. W każdej pozostałej wolnej chwili eksploruje mniej znane włoskie regiony winiarskie, prowadzi degustacje oraz sędziuje.

Sławomir Sochaj

Dziennikarz portalu Winicjatywa i magazynu Ferment. Pisze o winie wplątanym w małe i duże historie, trendy rynkowe i związki z jedzeniem. Mocno kibicuje rozwojowi polskiego winiarstwa. Jako wrocławianin szczególnie zainteresowany winem Dolnego Śląska.

 Monika Bielka-Vescovi

jest dyrektorem Szkoły Sommelierów i prezesem honorowym stowarzyszenia Kobiety i Wino, wykładowcą na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie oraz na studiach podyplomowych „Wiedza o Winie. Media, rynek, kultura”  w Collegium Civitas w Warszawie. Wykłada także w Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle, Akademia Kulinarnej w Krakowie i Wyższej Szkole Handlowej we Wrocławiu oraz w Napa Valley Wine Academy w USA i Ukrainie Wine and Spirit Education Trust w Kijowie. Dyplom sommelierski zdobyła w Denver Kolorado z International Sommelier Guild . Posiada także certyfikat WSET Diploma z londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust oraz tytuł Weinakadmiker z austriackiej Weinakademie Österreich. Dyplomowany trener przygotowującym kandydatów do egzaminu WSET oraz Ambasador Stowarzyszenia Sommelierów Europejskich w Polsce, wody Kinga Pienińska i Ambasadorem amerykańskiego stowarzyszenia Women of the VIne and Spirits. Zasiada jako juror na międzynarodowych konkursach winiarskich i alkoholi mocnych m.in. Meininger, Vinoforum, Enoexpo, Galicja Vitis, Hungarina National Wine Contest, Cool Climate Awards, International Rose Championship. Jest także dziennikarzem winiarskim i co-autorką książek z wiedzy o winie. Z okazji 25-lecia Twojego Stylu została wyróżniona jako jedna z 25 kobiet inspirujących do sukcesu własnej firmy. Monika otrzymała także nagrodę lidera małych i średnich przedsiębiorstw przyznawaną przez magazyn Law Business Quality. Monika jest też akademikiem w londyńskim Instytucie Masters of Wine Stage 2.

Walenty Kania

Z wykształcenia technolog żywności i zootechnik, z pasji kucharz, podróżnik i miłośnik wszelakich dziwactw kulinarnych. Autor unikatowych opracowań badawczych Perlice i ich znaczenie w przemyśle drobiarskim oraz Porównanie presji drapieżników na lęgi bażantów. Autor książek kulinarnych Kuchnia dla odważnych. Podroby, Kuchnia dla odważnych. Raki, Kuchnia dla odważnych. Króliki i zające. Współautor Ślimaka kulinarna podróż. Szlify kucharskie zdobywał podczas wielokrotnych podróży kulinarnych po Europie, Azji i Australii. Obecnie prowadzi swój program w kanale Food Network: Walenty Kania „Kuchnia dla Odważnych”. W trakcie Festiwalu, Walenty poza wspólnym gotowanie z gośćmi na scenie, będzie serwował swoją „odważną kuchnię” z foodtrucka.

Wideo / zdjęcia

Lokalizacja

Wyścigi konne Wrocław - Tor Partynice

Zwycięska 2, 53-033 Wrocław

Komentarze