wroclaw.pl strona główna
wroclaw.pl strona główna Wydarzenia we Wrocławiu. Sprawdź aktualny kalendarz imprez Wydarzenia - strona główna

Infolinia 71 777 7777

7°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 06:51

wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Wydarzenia
  3. Rozrywka
  4. Konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2018

FILTRUJ

RODZAJ

OPIS

Już po raz piąty dolnośląscy producenci będą mogli pochwalić się swoimi wyrobami i zwrócić na nie uwagę wrocławian. 2 czerwca w restauracji Akropolis – Tawerna, odbędzie się konkurs na „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”, w którym wyłonione zostaną regionalne produkty o najwyższych walorach smakowych, zapachowych i wizualnych.

  • Lokalni producenci zawalczą o tytuł „Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2018” w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne,
  • produkty mięsne,
  • produkty rybołówstwa,
  • owoce i warzywa,
  • wyroby piekarnicze i cukiernicze,
  • miody oraz napoje (w tym napoje alkoholowe: nalewki, wina, miody pitne, piwa, cydry). 

Dla tych, którzy nie znajdą odpowiedniego pola dla swoich wyrobów, organizatorzy przygotowali także kategorię inne.

Można się zgłaszać

Uczestnicy mogą zgłosić dowolną liczbę produktów. Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy do 1 czerwca wysłać wypełnioną kartę zgłoszeniową (osobną dla każdego specjału) na adres e-mail: [email protected].

A ponieważ konkurs nie mógłby odbyć się bez degustacji biorących w nim udział wyrobów, 2 czerwca należy dostarczyć m.in. pięć porcji degustacyjnych każdego z nich do restauracji Akropolis – Tawerna (wraz z kopią wysłanej wcześniej karty zgłoszenia). Spośród zgłoszonych specjałów jury – składające się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni te najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2018” w poszczególnych kategoriach. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 2 czerwca na festiwalowej scenie.

Promocja regionu

Konkurs organizowany jest przez Biuro Promocji Miasta i Turystyki UMW, Polską Akademię Smaku, Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa oraz Archeologię Smaku. Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z Dolnego Śląska, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów. W zeszłym roku wśród zwycięskich przysmaków znalazły się m.in. kabanosy golędzinowskie Piotra Czajowskiego (Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład „Pod Bukami”) czy miód rzepakowy w plastrach Gospodarstwa Pasiecznego w Ciepłowodach Heleny i Mieczysława Malinowskich.  

Miejsce

Zobacz także