wroclaw.pl strona główna
wroclaw.pl strona główna Wydarzenia we Wrocławiu. Sprawdź aktualny kalendarz imprez Wydarzenia - strona główna

Infolinia 71 777 7777

8°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza: umiarkowana

Dane z godz. 13:21

wroclaw.pl strona główna
  1. wroclaw.pl
  2. Wydarzenia
  3. Literatura
  4. Spotkanie autorskie z Agnieszką Kołodyńską-Walków

FILTRUJ

RODZAJ

OPIS

Organizatorzy zapraszają 17 listopada o godzinie 18.00 na spotkanie do Kawiarni Sąsiedzkiej z wrocławską dziennikarką Agnieszką Kołodyńską-Walków, autorką książki „Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni", wydanej przez Wydawnictwo Amaltea. Spotkanie będzie prowadzić Olga Szelc. 

O książce Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni to smakowite połączenie książki kucharskiej z opowieścią o poszukiwaniu korzeni. Zwykle nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele informacji o przeszłości rodziny niosą ze sobą nasze tradycje kulinarne. Tak było w przypadku Agnieszki Kołodyńskiej-Walków, którą zainspirowane domowymi przepisami poszukiwania zaprowadziły do Mołdawii i Rumunii, gdzie w przygranicznych Skulanach mieszkali jej przodkowie.

Nigdy nie planowali wyjazdu z rodzinnych stron, ale zawirowania historii sprawiły, że ich potomkowie zamieszkali w Polsce. Prawosławni księża, pobożne matuszki, carski generał, sanitariuszka w powstaniu warszawskim – w historii rodziny Cotiujinschi (Kotiużyńskich) jak w soczewce skupia się złożona historia europejskich rubieży, którym w gruncie rzeczy daleko do szlachetnego miana Europy Środkowej. Autorka dzieli się nie tylko rodzinnymi opowieściami, ale także smakami z tej odkrywanej na nowo części Europy. Rumuńska sztuka kulinarna łączy w sobie wiele wpływów – od greckich, słowiańskich, przez węgierskie, aż po tureckie. Nie brakuje w niej smaków francuskich, wiedeńskich, bułgarskich i serbskich.

Rumuni do swojej kuchni włączyli to, co najsmaczniejsze. Ich potrawy opierają się na produktach sezonowych, takich jak pomidory, bakłażany czy papryka, a smaki lata zachowywane są w licznych przetworach na zimę. Wciąż słabo znane i niedoceniane dania Rumunii i Mołdawii nie doczekały się na polskim rynku żadnej książki kucharskiej od ponad trzydziestu lat. Przy rumuńskim stole zawiera czterdzieści przepisów na najbardziej charakterystyczne dania tych krajów, uzupełnione o zdjęcia potraw. Książka skierowana jest zarówno do miłośników Rumunii, których w Polsce nie brakuje, jak też do osób interesujących się kulinariami. Będzie też ciekawa dla szukających własnych korzeni, zwłaszcza tych, którzy nie wiedzą jak zabrać się za poszukiwanie przodków. Smacznego! Poftă bună!

O autorce:

Agnieszka Kołodyńska-Walków – przez wiele lat pracowała jako dziennikarka w „Gazecie Wyborczej” we Wrocławiu. Pisała o kulturze: rozmawiała z artystami, pisarzami i tłumaczami, recenzowała książki, spektakle teatralne, relacjonowała festiwale i inne wydarzenia kulturalne.

Ma na swoim koncie wiele publikacji w prasie i internecie, ale najbardziej lubi wspominać rozmowy, które przeprowadziła m.in. z Jurijm Andruchowyczem, Henrykiem Grynbergiem, Christianem Mungiu, Fatosem Lubonją, Markiem Krajewskim, Urszulą Kozioł, Agnieszką Wolny-Hamkało, prof. Janem Miodkiem. Była redaktorką naczelną nieistniejącego już portalu „Kreatywny Wrocław”, wspierającego działania Wrocławia o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016.

Z wykształcenia jest iberystką, pasjonatką kuchni lokalnych, prowadzi niezobowiązująco blog kulinarny sniezkagotuje.pl, w którym dużo miejsca poświęca kuchni rumuńskiej. Jest współautorką „Wrocławskiej książki kucharskiej”, wyjątkowej publikacji gromadzącej dziedzictwo kulinarne Wrocławia, wydanej pod redakcją Beaty Śniechowskiej.

Zobacz także