Festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week

Festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week

W dniach 7 – 18 lutego, we Wrocławiu zadebiutuje Festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Udział w Festiwalu weźmie pięć wrocławskich restauracji: La Maddalena, Marina, Restauracja w Zamku Topacz, Olszewskiego 128 oraz Restauracja w Uroczysko 7 Stawów.

Rezerwacje na dedykowane, pięciodaniowe doświadczenie restauracyjne są dostępne  na stronie FineDiningWeek.pl, w festiwalowej cenie 119 zł.

Menu

Olszewskiego 128 (Olszewskiego 128, Wrocław): 

  • Tatar z serca wołowego / czerwona cebula / portobello / Creme de Casis / bazylia 
  • Kalafior / wędzony ziemniak / jabłko / gorczyca / daktyle 
  • Halibut / pomidor / cytryna / groszek / shimei / trybula 
  • Żebro wołowe / skorzonera / buraki / Pedro Ximenez 
  • Ricotta / morele / brązowe masło / orzechy laskowe

Marina (Księcia Witolda 2, Wrocław): 

Menu A 

  • Dzika ostryga. 
  • Pieczony w ziołach halibut, panierowana grasica, chips z rokitnika, marynowana dynia, nasturcja. 
  • Bulion ramen, warzywa julienne, ravioli z zimową truflą. 
  • Grillowane comberki jagnięce, palona trawa żubrowa, puree z trybuli, smardze faszerowane foie gras, glace. 
  • Delicja czekoladowa, rozmarynowa gruszka, granita z czarnego bzu.

Menu B 

  • Konfitowany boczniak mikołajkowy, pył z runa leśnego. 
  • Falafel w panko, kokosowy bekon, chips z rokitnika, marynowana dynia. 
  • Bulion ramen, warzywa julienne, ravioli z zimową truflą. 
  • Szarpany owoc chlebowca, puree z trybuli, palona trawa żubrowa, smardze faszerowane gorczycą, glace. 
  • Delicja czekoladowa, rozmarynowa gruszka, granita z czarnego bzu.

La Maddalena (ul. Włodkowica 9, Wrocław): 

  • Mus z wędzonego foie gras/ orzech laskowy/ żel ze śliwki/ galretka z porto 
  • Carpaccio z małży św. Jakuba / burak/ rzodkiew/ piklowana dynia/ szczypiorek/ siemię lniane 
  • Wywar z bonito/ ogony wołowe/ żółtko sous vide/ limonka/ kiełki groszku 
  • Polędwica z dzika/ mus z kasztanów/ smardze/ gruszka duszona w cydrze/żel z żurawiny 
  • Flan z białą czekoladą/ konfitura z dzikiej róży/ sorbet z rokitnika/ gorzka czekolada/ puder z orzechów włoskich

Restauracja w Zamku Topacz (Główna 12, Ślęza): 

Menu A: 

  • Bisque, langustynka, fenkuł, mięta. 
  • Foie gras, gruszka, seler, herbata. 
  • Sandacz, mleczko kokosowe, curry, mule, sałata rzymska, rzodkiew, pak choi, ogórek. 
  • Polędwica wołowa, szponder, szczypiorek, szpinak, grzyby, por, potrójnie gotowane frytki. 
  • Mandarynka, sernik, piernik.

Menu B: 

  • Ravioli, borowik, szpinak. 
  • Burak, kozi ser, jabłko, orzech, tapioka, pietruszka. 
  • Młody szpinak, kapary, szalotka, rzodkiew, ogórek, bazylia, avocado, trufla, halloumi. 
  • Risotto, wędzony seler, trufla, parmigiano reggiano. 
  • Mandarynka, sernik, piernik.

Restauracja w Uroczysko 7 Stawów (Gola Dzierżoniowska 21, Niemcza)

  • Carpaccio z ośmiornicy
  • cytrusy, koper włoski, rzodkiew, Espelette
  • Krem z kalafiora
  • curry, mus drobiowy, groszek
  • Raviolo z królikiem
  • soliród, pomidorki cherry, Bouillabaisse
  • Karkówka sous-vide
  • seler pieczony w soli, cykoria, jabłko, gorczyca
  • Tekstury czekolady

Lokalizacja

Wrocław - różne lokalizacje wg programu dnia

 

Komentarze