„Europa na widelcu 2020” on-line

Od ponad dekady wrocławski festiwal „Europa na widelcu” przypomina o wyjątkowym znaczeniu częściowo wolnych wyborów w Polsce z 4 czerwca 1989 r. Co roku na wrocławskim Rynku spotykają się tysiące wrocławian i turystów, by w wspólnie, radośnie i razem przy stole – świętować tę rocznicę.

2020-06-06 10:52:51

W tym roku z powodu pandemii odwołano wszystkie imprezy w Polsce i na świecie. Nie odbędzie się także festiwal „Europa na widelcu”. Tematem przewodnim miała być kuchnia miast partnerskich Wrocławia i polskie regiony kulinarne. Mieliśmy także świętować na wrocławskim Rynku 30. rocznicę polskiego samorządu.

Niestety nie udało się. 

Tak świętujemy

Chcielibyśmy jednak wynagrodzić wszystkim fanom festiwalu tę nieobecność. Oprócz szeregu działań on-line, mamy kulinarną niespodziankę w postaci ebooka pt. „112 najlepszych przepisów szefów kuchni".

W ebooku znajdują się wspomnienia szefów kuchni, wywiad z prezydentem Wrocławia Jackiem Sutrykiem oraz Robertem Makłowiczem. Aby zachęcić wszystkich do skosztowania tego, co mieli przygotować szefowie kuchni w tym roku, publikujemy także 41 przepisów na potrawy, które miały być serwowane przez 18 kucharzy na wrocławskim Rynku. Wybraliśmy również najlepsze przepisy z poprzednich edycji festiwalu - łącznie 112 smakowitych propozycji w pięknej oprawie graficznej.

Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika festiwalu udostępniona jest za darmo na stronie www.wroclaw.pl.

Najpierw gotowanie, później koncertowanie

 

W sobotę i niedzielę zapraszamy na premierowe filmy gotowania z Robertem Makłowiczem. Filmy będą dostępne m.in tutaj oraz na fanpage Wroclaw [Wroclove].

7 czerwca rozpoczyna się także cykl koncertów pod nazwą „Dachy Wrocławia”.

Dachy Wrocławia – koncerty online

Dachy Wrocławia – koncerty online

Koncert
Termin od 7 czerwca 2020 do 28 czerwca 2020

Miejsce Wrocław - różne lokalizacje wg programu dnia

Zobacz

Gotowanie z Robertem Makłowiczem – 7 czerwca: frytki

Gotowanie z Robertem Makłowiczem – 6 czerwca, sałatka

Ebook „112 najlepszych przepisów szefów kuchni”

W ebooku znajdują się wspomnienia szefów kuchni, wywiad z prezydentem Wrocławia Jackiem Sutrykiem oraz Robertem Makłowiczem.

Aby zachęcić wszystkich do skosztowania tego, co mieli przygotować szefowie kuchni w tym roku, publikujemy także 41 przepisów na potrawy, które miały być serwowane przez 18 kucharzy na wrocławskim Rynku.

Są również najlepsze przepisy z poprzednich edycji festiwalu - łącznie 112 smakowitych propozycji w pięknej oprawie graficznej.

„Europa na widelcu” ebook: „112 najlepszych przepisów szefów kuchni". from Wroclaw

4 czerwca – Rodzinna #KrasnalowaGraMiejska online

Grę znajdziecie tutaj. 

– Przed Wami rodzinna #KrasnalowaGraMiejska. Zapraszamy do oglądania i wspólnego rozwiązywania zadań całe rodziny czy grupy znajomych. Zaczynamy 4 czerwca o 19.00 odcinkiem „Rynek wrocławski na widelcu”

2009-2020

Festiwal kulinarny „Europa na widelcu” po raz pierwszy zagościł na wrocławskim Rynku w 2009 roku.

Od tego momentu w czerwcu każdego roku, podczas festiwalu, kuchnia dolnośląska jest elementem większej całości. Regionalne produkty serwowane są na stołach obok dań z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Francji czy Niemiec. 

Oficjalnym organizatorem jest Biuro Promocji Miasta i Turystyki Wrocławia.

Co roku na Rynku

Każdego roku na festiwal składa się kilka podstawowych wydarzeń, takich jak: jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarne ambasadora festiwalu – Roberta Makłowicza.

Organizowane są warsztaty dla dzieci, pokazy filmów kulinarnych, targi książki czy spotkania nalewkowe. 

Wydarzenia odbywają się nie tylko w centrum miasta, ale też w bibliotekach czy Browarze Mieszczańskim. 

Kulminacyjnym punktem programu jest jednodniowa biesiada na Rynku.

Na każdą z przygotowanych przez kucharzy potrawę obowiązują kupony. Dochód ze sprzedaży cegiełek przekazywany jest wrocławskiemu Zespołowi Szkół Gastronomicznych, którego uczniowie stanowią mocne wsparcie przy organizacji festiwalu. 

Piotr Bikont i Robert Makłowicz

Twórcami festiwalu są Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Dwie ostatnie edycje festiwalu prowadził już sam Robert Makłowicz; Piotr Bikont zginął w wypadku samochodowym w 2017 r. Zapytany 4 lata temu o festiwal, opowiadał:

– Propozycję dostałem od Urzędu Miejskiego, chodziło o imprezę na wrocławskim Rynku właśnie na 4 czerwca. Jasne, że się zgodziłem, ale pomyślałem, że skoro do mnie się z tym zwracają, to najlepiej, żeby to wydarzenie miało coś wspólnego z jedzeniem. Duża impreza kulinarna, ale różniąca się od tych, które już w Polsce mamy. Pomyślałem więc, że my powinniśmy pójść w Europę. Czyli Pan, Wrocław i… …Robert Makłowicz, którego „zwerbowałem” prawie od razu. Zawsze nam się dobrze współpracuje.

Biesiada europejska

Najważniejszy punkt „Europy na widelcu” to biesiada europejska. W tym dniu wrocławski Rynek odwiedza kilkadziesiąt tysięcy gości.

Jest tradycyjna parada kucharzy, degustacje potraw, pokazy gotowania, a na koniec słodki gwóźdź programu – tort, który trafia do zgromadzonych w sercu miasta biesiadników. W 2015 r. lukrową mapę Europy ozdobił cukierniczy ... karp.

galeria

„Wrocław na widelcu” i inne książki

W 2016 r. ukazał się przewodnik „Wrocław na widelcu”. To kulinarna podróż po stolicy Dolnego Śląska, w którą zabierali nas Piotr Bikont i Robert Makłowicz.

Duet zaprezentował najlepsze – ich zadaniem – 35 wrocławskich restauracji, a całość okraszona została pięknymi zdjęciami Wiesława Jurewicza i podana w ciekawej oprawie graficznej.

„Wrocławska książka kulinarna”

To zbiór przepisów i wspomnień mieszkańców Dolnego Śląska, którzy pamiętają, lub do dziś przygotowują, lokalne potrawy. Książka również ukazała się w 2016 r. w ramach obchodów z okazji przyznania Wrocławiowi tytułów: Europejskiej Stolicy Kultury i Światowej Stolicy Książki UNESCO.

Dinner in the sky

Jedną z atrakcji festiwalu, która cieszy się popularnością, jest podniebny posiłek na 40 metrach nad pl. Solnym czyli Dinner in the Sky. Gdy wszyscy goście zajmą już swoje miejsca i zapną pasy, solidny dźwig, o masie 160 ton, zaczyna podnosić platformę na wysokość kilkudziesięciu metrów. Taki kulinarny seans trwa około 80 minut.

„Wrocław nie marnuje”

W 2019 r. „Europa na widelcu” przyłącza się do kampanii społecznej „Wrocław nie marnuje”. Zrezygnowano z plastikowych naczyń i sztućców na rzecz biodegradowalnych.

„Wrocław nie marnuje” to akcja społeczna, której celem jest stopniowe ograniczanie, a następnie całkowite wyeliminowanie plastiku z życia codziennego. 

Wrocławskie Spotkania Nalewkowe

Wrocławskie Spotkania Nalewkowe to otwarte, krótkie wykłady i spotkania warsztatowo-degustacyjne dla mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska na temat tradycji, historii nalewek, sposobu ich tworzenia, a także możliwość dyskusji i zadawania szczegółowych pytań mistrzom tego fachu.

Uczestnicy mogli porozmawiać o różnicach oraz unikatowych cechach produktów do wytwarzania nalewek zależnych od regionu, w którym występują, ze szczególnym uwzględnieniem walorów Dolnego Śląska.

Odbyły się trzy edycje spotkań.