Tylko we Wrocławiu co roku przybywa co najmniej kilka restauracji i barów, które w menu mają tylko dania wegetariańskie. Mięsa z lodówek pozbywają się nie tylko młodzi ludzie, wśród jaroszy jest coraz więcej osób w średnim wieku i seniorów. Specjaliści przekonują: dieta wegetariańska – odpowiednio zbilansowana, nie stanowi żadnego zagrożenia. Przeciwnie, brak czerwonego mięsa w codziennym menu, poprawia funkcjonowanie organizmu.
- Osoby na diecie wegetariańskiej rzadziej chorują na chorobę niedokrwienną serca. Mają niższe stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL – wylicza dr Katarzyna Neubauer, gastroenterolog z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. - Badania wykazały, że, są mniej narażone na wystąpienie cukrzycy typu 2 oraz, w nieznacznym stopniu w porównaniu z jedzącymi mięso, także na zachorowanie na nowotwory złośliwe.
Specjalistka z Uniwersytetu Medycznego podkreśla, że na dietę wegetariańską mogą się zdecydować także kobiety w ciąży. Dementuje także wiele mitów związanych z zieloną dietą.
Umed/w